ordinea.ro Bate vântul, creşte via! Fiul lui Emil Constantinescu face afaceri cu eoliene şi vin la Peştera
ordinea.ro: Bate vântul, creşte via! Fiul lui Emil Constantinescu face afaceri cu eoliene şi vin la Peştera
04 Dec, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
15118
Marime text
O societate pe acţiuni administrată de Dragoş Constantinescu, fiul fostului preşedinte al României din perioada 1996-2000, investeşte masiv în comuna Peştera din judeţul Constanţa. Firma, pe numele ei Domeniul Bogdan SA, a obţinut de curând o decizie din partea Agenţiei de Protecţie a Mediului Constanţa de a construi, fără aviz de mediu, un „lanţ integrat de vinificaţie”, în extravilanul comunei Peştera. Din documentul emis de APM aflăm că investitorul intenţionează să înfiinţeze o cramă, un depozit pentru colectarea strugurilor, anexe tehnice, un post de transformare a curentului electric, un sistem de gospodărire a apelor, cu staţie de epurare şi bazin de retenţie a apelor meteorice, drumuri de acces, platforme de rulare şi manevrare, parcaje, basculă-cântar, alei pietonale, împrejmuire, spaţii verzi, racorduri la drumurile de acces, branşamente şi utilităţi.
Un plan de afaceri din 2012, de 8 milioane de euro
Despre investiţia demarată acum prin demersurile lui Dragoş Constantinescu s-a făcut vorbire, în spaţiul public, încă din 22 noiembrie 2012. La data menţionată, un celebru jurnalist oenolog din Italia, pe numele său Luca Maroni (foto), participa la Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus, de la Bucureşti, în calitate de invitat al Ambasadei Italiene şi al firmei Vinimondo, cea care organiza o degustare de vinuri pentru iubitorii de lectură. În cadrul conferinţei de presă, care a prefaţat evenimentul, Maroni a anunţat implicarea sa într-un proiect care vizează stabilirea unui record mondial în ceea ce priveşte producţia de vin prin metode biodinamice, din struguri cultivaţi, fără îngrăşăminte chimice, pe o suprafaţă de 155 de hectare… pe raza comunei Peştera din judeţul Constanţa. „Primul sortiment de vin [va fi] realizat în România pe domeniul Bogdan, în apropierea localităţii Peştera din judeţul Constanţa(…). Avem ambiţia să producem aici cel mai bun vin din lume, pentru că am găsit un teren foarte bun, mult entuziasm, dar şi parteneri interesaţi nu numai de partea financiară, care este sută la sută românească în acest proiect, ci şi de partea calitativă a lucrurilor”, declara Luca Maroni pentru Agerpress. Totodată, celebrul oenolog preciza că volumul investiţiei fusese stabilit la opt milioane de euro.
Emil Constantinescu: „Băiatul meu este directorul unei companii româneşti pentru energia solară”
Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, firma Domeniul Bogdan SA are un capital social vărsat de 1.440.000 de lei şi este deţinută, la vedere, de bucureşteanul Silviu-Bogdan Mihalcea-Călinescu (53,33% din acţiuni), de soţia acestuia, Amelia Cristina Mihalcea-Călinescu (45,76%), şi de braşoveanul Adrian Preda (0,9%). Administrator unic al societăţii este Dragoş Constantinescu. Tatăl administratorului unic, în speţă chiar fostul preşedinte Emil Constantinescu, declara în august 2015 pentru ziarului Ring: „Băiatul meu este directorul unei companii româneşti pentru energie solară.”. Fostul şef de stat a omis (că poate nici nu ştia) să spună că Dragoş este administrator, din 15 septembrie 2014, şi la Domeniul Bogdan SA, o afacere dezvoltată, aşa cum vom arăta mai jos, tot de „angajatorii” săi din domeniul solar, dar mai ales… eolian. Verificând afirmaţiile lui Emil Constantinescu, am constatat că numele lui Dragoş Constantinescu este menţionat pe site-ul www.rnvgroup.com aparţinând Renovatio Group, în calitate de „Project Manager at Renovatio Engineering”. De asemenea, Dragoş Constantinescu a susţinut o conferinţă de presă în această calitate, pe 11 august 2015, anunţând intenţia Renovatio Group de a construi, din fonduri proprii, în România, un număr de 1.400 de staţii de încărcare pentru vehiculele electrice, ca parte dintr-o strategie integrată ce oferă, totodată, şi soluţii de leasing auto. Renovatio Solar SRL, firma care ar urma să deruleze acest proiect, deţine o fabrică de panouri fotovoltaice în Baia Mare, construită în anul 2010 în baza unei investiţii de zece milioane de euro. Însă întinderea afacerilor derulate de grupul de afaceri în care fiul fostului preşedinte joacă rolul de director este cu mult mai mare.
Parcul Eolian Peştera s-a construit tot pe moşia lui Mihalcea-Călinescu
Pe site-ul său oficial, grupul Renovatio se laudă cu un portofoliu de patru parcuri solare operaţionale, în localităţi din judeţele Giurgiu şi Olt (inclusiv în Scorniceşti – oraşul natal al fostului preşedinte… Nicolae Ceauşescu). De asemnea, se laudă cu 7 parcuri eoliene operaţionale în Dobrogea şi Moldova: Baia I şi II de 17 MW, Peştera de 90 MW, Cernavodă I şi II de 138 MW, Sarichioi de 33 MW, Vutcani de 24 MW, Cobadin de 26 MW şi Albeşti de 28 MW. Toate parcurile, cu excepţia celui de la Baia, sunt operate în parteneriat cu unul din giganţii energiei eoliene de la nivel global, pe numele său „Energias de Portugal Renewables”. EDP-ul a cumpărat de la Renovatio Group 85% din părţile sociale ale firmelor româneşti Renovatio Power şi Cernavodă Power. În urma tranzacţiei, EDP a intrat şi în posesia proiectelor, autorizaţiilor şi contractelor de superficie sau de comodat pentru folosinţa terenurilor. În cazul parcului de la Peştera, terenurile pe care au fost montate turbinele eoliene aparţin omului de afaceri Silviu-Bogdan Mihalcea-Călinescu, cel care l-a făcut administrator pe Dragoş Constantinescu peste viitorul lanţ integrat de vie şi vinificaţie. Aşa cum reiese din Raportul la Studiul de Impact asupra Mediului pentru Parcul Eolian Peştera, întocmit în beneficiul SC Renovatio Power SRL, în anul 2008, de expertul de mediu Traian Petrescu din Constanţa, terenul afectat dezvoltării eoliene era de 1.200 de hectare. Întreaga suprafaţă îi aparţinea omului de afaceri Mihalcea-Călinescu, folosinţa ei fiind transmisă, gratuit, prin contract de comodat, firmei Renovatio Power SRL, înainte de perfectarea tranzacţiei cu EDP.
Pe Emil Constantinescu l-a învins Sistemul, dar fiul său defilează cu fiul unui fost general de Securitate
Renovatio Group, în numele căruia susţine conferinţe de presă Dragoş Constantinescu, nu este doar o denumire simbolică. Sub titulatura „RG Renovatio Group Limited” funcţionează o firmă off-shore înregistrată în paradisul fiscal Cipru. Potrivit jurnaliştilor de la Jurnalul Naţional, care au investigat acest subiect în anul 2012 fără a menţiona vreo implicare a lui Dragoş Constantinescu, „RG Renovatio Group Limited” a fost înmatriculată în anul 2005, sub denumirea iniţială „Alykos Ventures Limited”. La înfiinţare, Alykos avea un capital social de 1.200 de lire cipriote, ceea ce însemna atunci aproximativ 2.000 de euro. Acţionari erau alte două off-shore-uri cipriote, respectiv „Paramac Limited”, patronată de Lucian Bădescu, şi „Plenexus Limited”, patronată de Silviu-Bogdan Mihalcea-Călinescu. În 2009, „Alykos Ventures Limited” şi-a schimbat denumirea, devenind astfel „RG Renovatio Group Limited”. Off-shore-ul ajunsese să deţină controlul în 11 firme româneşti specializate în energia eoliană, respectiv: Renovatio Trading SRL, Ice Blink Consulting SRL, Cernavoda Power SRL, Peştera Power SRL, Sibioara Wind Farm SRL, Săcele Wind Farm SRL, Veteran Power SRL, East Group SRL, Renovatio Power SRL şi Renovatio Solar SRL. În actele oficiale, aşa cum susţineau jurnaliştii în baza documentării efectuate la Registrul Comerţului din Cipru, beneficiarii întregului lanţ de afaceri erau Lucian Bădescu şi Silviu Bogdan Mihalcea-Călinescu. Pe al doilea beneficiar îl ştim: este afaceristul pe moşia căruia s-au înălţat turbinele şi a crescut via de la Peştera. Al doilea beneficiar este fiul fostului general SRI Dumitru Bădescu, care funcţionase anterior revoluţiei în sinistra Securitate. În anul 1994, fostul securist devenit sereist a fost înaintat la gradul de general, de către preşedintele de atunci al României, Ion Iliescu. Ani buni, Dumitru Bădescu a fost şeful UM 0146, structură cunoscută şi sub denumirea „Diviziunea B”, care continua munca informativă a fostei Direcţii a II-a din cadrul Departamentului Securităţii Statului de dinaninte de 1989. Atribuţiile Diviziunii B au fost descrise de autorul Cristescu Radu Constantin în cartea sa „Serviciile secrete din România şi scandalurile de corupţie”, publicată la Ploieşti în anul 2001: „Diviziunea B cuprinde în structura sa mai multe Divizii fiecare din acestea ocupându-se de un domeniu de activitate specific, din sectorul privat cât şi din sectorul de stat. Investitorii străini veniţi în România, transferurile de capital, sistemul financiar-bancar, Piaţa de Capital, reprezintă doar un segment al activităţilor Diviziunii B, dar cel mai important segment supravegheat de SRI prin Divizia B se referă la toate privatizările efectuate în perioada 1989-2001 de către statul Român.” (op.cit, pag 92).
Generalul SRI Bădescu, actor în muşamalizarea afacerii Ţigareta II, în care presa spunea că este implicat fiul lui Emil Constantinescu
Dumitru Bădescu a fost schimbat din această funcţie în aprilie 1999, dar nu pentru că nu ar fi supravegheat informativ nenorocitele de privatizări care au pus România pe butuci sub regimul lui Emil Constantinescu. Generalului i s-a imputat altceva, şi anume că ar fi încercat o intoxicare de presă în scandalul Ţigareta II, pentru a abate atenţia de la persoana lui Dragoş Constantinescu, pe atunci acuzat în presă de implicare în traficul de ţigări de pe aeroportul militar Otopeni. Ţapul ispăşitor din Afacerea Ţigareta II, căpitanul de aviaţie Valentin Vasilescu, avea să scrie, în 2012, că un subordonat al generalului Bădescu, în speţă colonelul Garagangea Ion, a întocmit un act de constatare sub numărul 00363932/28.04.1998, care a fost introdus în Dosarul penal în care se instrumenta cazul Ţigareta II, „cu scopul de a crea fictiv, un grup infracţional şi a produce arestarea unor oameni nevinovaţi. Documentul a fost dovedit de CEDO pe 22 iunie 2001, că este un fals intelectual, conform art. 291.” (Valentin Vasilescu, “Se sparge buboiul corupţiei şi minciunii în România”, Radio Vocea Rusiei, 25 noiembrie 2012.).Desigur, aşa cum intuiţi, dezvăluirile din presa anilor 1998-1999 privind implicarea lui Dragoş Constantinescu în Ţigareta II nu au fost niciodată confirmate; din punct de vedere juridic, nu există nicio legătură. Peste ani, însă, iată că Dragoş Constantinescu apare în legături, cel puţin profesionale, cu un grup de firme în spatele cărora se găseşte chiar fiul generalului destituit pentru încercarea de muşamalizare a anchetei. Celălalt sereist, Ion Garagangea, a ieşit din Sistemul care chipurile l-a învins pe Emil Constantinescu, aşa cum ne zicea fostul preşedinte în anul 2000, şi a intrat în afaceri cu petrol şi energie solară… la Giurgiu. Aşa cum afirmă tot Valentin Vasilescu, Garagangea a fost asociat în firma Power Live One SRL cu Lucian Bădescu, fiul fostului său şef de la SRI. Dar în firmă au mai evoluat, potrivit aceleiaşi surse, chiar Dragoş Constantinescu şi Marius Eduard Ciucu, cel din urmă fiind un partener de afaceri al lui Gabriel Ştefan, fiul primarului din Piatra Neamţ, cunoscutul Gheorghe Ştefan zis Pinalty. La acest moment, firma se numeşte Power L.I.V.E. One şi este deţinută de Ioana Claudia Finna şi de RG Renovatio Group Limited Cipru, off-shore-ul în numele căruia ţine conferinţe de presă chiar Dragoş Constantinescu.
Firma de eoliene de la Peştera a aparţinut la începuturi unui alt prieten al lui Dragoş Constantinescu
Revenind la afacerile eoliene de la Peştera, trebuie să mai spunem că istoricul firmei Renovatio Power SRL, vândută între timp către EDP, lămureşte şi mai bine raporturile de interese ale persoanelor de mai sus. Această firmă a fost înfiinţată în anul 2004, sub numele iniţial Cabo Invest SRL, de Cristian Stratan, un personaj despre care motorul Google nu ştie mai nimic. În schimb, ştie Facebook-ul, care ni-l arată prieten la cataramă cu Dragoş Constantinescu, cu fosta sa soţie Sana Constantinescu, cu sora sa Norina Constantinescu, cu soţii Mihalcea-Călinescu sau cu Răzvan Petrovici, al cărui ilustru tată a fost implicat în cea mai răsunătoare „afacere” petrecută sub regimul Constantinescu, respectiv Fondul Naţional de Investiţii. După ce Stratan a plimbat firma Cabo prin mai multe sedii din Bucureşti, în 2007 aceasta a fost preluată de Ioana Claudia Finna. Finna a schimbat numele firmei în Renovatio Power SRL, iar ulterior a vândut 85% din părţile sociale către off-shore-ul Alykos Ventures Limited din Cipru. Ulterior, aşa cum am arătat, Alykos şi-a schimbat numele în RG Renovatio Group Limited, acţionarii din umbră găsind inspirat numele inventat de Finna. Dar Dragoş Constantinescu, aşa cum spunea chiar tatăl său, este un simplu angajat. Un angajat care a făcut la Peştera, ca să vorbim doar de plaiurile noastre, un parc eolian, iar acum va face şi o linie integrată de vinificaţie care ar putea intra în cartea recordurilor, aşa cum spunea oenologul italian Luca Maroni. Încheiem cu un alt citat din interviul dat de Emil Constantinescu ziarului Ring, în august 2015: „Poporul ar trebui să accepte că poate să existe un preşedinte care să respecte legea şi să fie complet cinstit. Numai că, în România, un preşedinte care a respectat legea – este cazul meu – a fost considerat un preşedinte slab, iar unul care este cinstit şi nu adună averi pentru el, pentru familia, copiii şi pentru rudele lui, este un prost.”.
Sursa: Ordinea.ro
Un plan de afaceri din 2012, de 8 milioane de euro
Despre investiţia demarată acum prin demersurile lui Dragoş Constantinescu s-a făcut vorbire, în spaţiul public, încă din 22 noiembrie 2012. La data menţionată, un celebru jurnalist oenolog din Italia, pe numele său Luca Maroni (foto), participa la Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus, de la Bucureşti, în calitate de invitat al Ambasadei Italiene şi al firmei Vinimondo, cea care organiza o degustare de vinuri pentru iubitorii de lectură. În cadrul conferinţei de presă, care a prefaţat evenimentul, Maroni a anunţat implicarea sa într-un proiect care vizează stabilirea unui record mondial în ceea ce priveşte producţia de vin prin metode biodinamice, din struguri cultivaţi, fără îngrăşăminte chimice, pe o suprafaţă de 155 de hectare… pe raza comunei Peştera din judeţul Constanţa. „Primul sortiment de vin [va fi] realizat în România pe domeniul Bogdan, în apropierea localităţii Peştera din judeţul Constanţa(…). Avem ambiţia să producem aici cel mai bun vin din lume, pentru că am găsit un teren foarte bun, mult entuziasm, dar şi parteneri interesaţi nu numai de partea financiară, care este sută la sută românească în acest proiect, ci şi de partea calitativă a lucrurilor”, declara Luca Maroni pentru Agerpress. Totodată, celebrul oenolog preciza că volumul investiţiei fusese stabilit la opt milioane de euro.
Emil Constantinescu: „Băiatul meu este directorul unei companii româneşti pentru energia solară”
Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, firma Domeniul Bogdan SA are un capital social vărsat de 1.440.000 de lei şi este deţinută, la vedere, de bucureşteanul Silviu-Bogdan Mihalcea-Călinescu (53,33% din acţiuni), de soţia acestuia, Amelia Cristina Mihalcea-Călinescu (45,76%), şi de braşoveanul Adrian Preda (0,9%). Administrator unic al societăţii este Dragoş Constantinescu. Tatăl administratorului unic, în speţă chiar fostul preşedinte Emil Constantinescu, declara în august 2015 pentru ziarului Ring: „Băiatul meu este directorul unei companii româneşti pentru energie solară.”. Fostul şef de stat a omis (că poate nici nu ştia) să spună că Dragoş este administrator, din 15 septembrie 2014, şi la Domeniul Bogdan SA, o afacere dezvoltată, aşa cum vom arăta mai jos, tot de „angajatorii” săi din domeniul solar, dar mai ales… eolian. Verificând afirmaţiile lui Emil Constantinescu, am constatat că numele lui Dragoş Constantinescu este menţionat pe site-ul www.rnvgroup.com aparţinând Renovatio Group, în calitate de „Project Manager at Renovatio Engineering”. De asemenea, Dragoş Constantinescu a susţinut o conferinţă de presă în această calitate, pe 11 august 2015, anunţând intenţia Renovatio Group de a construi, din fonduri proprii, în România, un număr de 1.400 de staţii de încărcare pentru vehiculele electrice, ca parte dintr-o strategie integrată ce oferă, totodată, şi soluţii de leasing auto. Renovatio Solar SRL, firma care ar urma să deruleze acest proiect, deţine o fabrică de panouri fotovoltaice în Baia Mare, construită în anul 2010 în baza unei investiţii de zece milioane de euro. Însă întinderea afacerilor derulate de grupul de afaceri în care fiul fostului preşedinte joacă rolul de director este cu mult mai mare.
Parcul Eolian Peştera s-a construit tot pe moşia lui Mihalcea-Călinescu
Pe site-ul său oficial, grupul Renovatio se laudă cu un portofoliu de patru parcuri solare operaţionale, în localităţi din judeţele Giurgiu şi Olt (inclusiv în Scorniceşti – oraşul natal al fostului preşedinte… Nicolae Ceauşescu). De asemnea, se laudă cu 7 parcuri eoliene operaţionale în Dobrogea şi Moldova: Baia I şi II de 17 MW, Peştera de 90 MW, Cernavodă I şi II de 138 MW, Sarichioi de 33 MW, Vutcani de 24 MW, Cobadin de 26 MW şi Albeşti de 28 MW. Toate parcurile, cu excepţia celui de la Baia, sunt operate în parteneriat cu unul din giganţii energiei eoliene de la nivel global, pe numele său „Energias de Portugal Renewables”. EDP-ul a cumpărat de la Renovatio Group 85% din părţile sociale ale firmelor româneşti Renovatio Power şi Cernavodă Power. În urma tranzacţiei, EDP a intrat şi în posesia proiectelor, autorizaţiilor şi contractelor de superficie sau de comodat pentru folosinţa terenurilor. În cazul parcului de la Peştera, terenurile pe care au fost montate turbinele eoliene aparţin omului de afaceri Silviu-Bogdan Mihalcea-Călinescu, cel care l-a făcut administrator pe Dragoş Constantinescu peste viitorul lanţ integrat de vie şi vinificaţie. Aşa cum reiese din Raportul la Studiul de Impact asupra Mediului pentru Parcul Eolian Peştera, întocmit în beneficiul SC Renovatio Power SRL, în anul 2008, de expertul de mediu Traian Petrescu din Constanţa, terenul afectat dezvoltării eoliene era de 1.200 de hectare. Întreaga suprafaţă îi aparţinea omului de afaceri Mihalcea-Călinescu, folosinţa ei fiind transmisă, gratuit, prin contract de comodat, firmei Renovatio Power SRL, înainte de perfectarea tranzacţiei cu EDP.
Pe Emil Constantinescu l-a învins Sistemul, dar fiul său defilează cu fiul unui fost general de Securitate
Renovatio Group, în numele căruia susţine conferinţe de presă Dragoş Constantinescu, nu este doar o denumire simbolică. Sub titulatura „RG Renovatio Group Limited” funcţionează o firmă off-shore înregistrată în paradisul fiscal Cipru. Potrivit jurnaliştilor de la Jurnalul Naţional, care au investigat acest subiect în anul 2012 fără a menţiona vreo implicare a lui Dragoş Constantinescu, „RG Renovatio Group Limited” a fost înmatriculată în anul 2005, sub denumirea iniţială „Alykos Ventures Limited”. La înfiinţare, Alykos avea un capital social de 1.200 de lire cipriote, ceea ce însemna atunci aproximativ 2.000 de euro. Acţionari erau alte două off-shore-uri cipriote, respectiv „Paramac Limited”, patronată de Lucian Bădescu, şi „Plenexus Limited”, patronată de Silviu-Bogdan Mihalcea-Călinescu. În 2009, „Alykos Ventures Limited” şi-a schimbat denumirea, devenind astfel „RG Renovatio Group Limited”. Off-shore-ul ajunsese să deţină controlul în 11 firme româneşti specializate în energia eoliană, respectiv: Renovatio Trading SRL, Ice Blink Consulting SRL, Cernavoda Power SRL, Peştera Power SRL, Sibioara Wind Farm SRL, Săcele Wind Farm SRL, Veteran Power SRL, East Group SRL, Renovatio Power SRL şi Renovatio Solar SRL. În actele oficiale, aşa cum susţineau jurnaliştii în baza documentării efectuate la Registrul Comerţului din Cipru, beneficiarii întregului lanţ de afaceri erau Lucian Bădescu şi Silviu Bogdan Mihalcea-Călinescu. Pe al doilea beneficiar îl ştim: este afaceristul pe moşia căruia s-au înălţat turbinele şi a crescut via de la Peştera. Al doilea beneficiar este fiul fostului general SRI Dumitru Bădescu, care funcţionase anterior revoluţiei în sinistra Securitate. În anul 1994, fostul securist devenit sereist a fost înaintat la gradul de general, de către preşedintele de atunci al României, Ion Iliescu. Ani buni, Dumitru Bădescu a fost şeful UM 0146, structură cunoscută şi sub denumirea „Diviziunea B”, care continua munca informativă a fostei Direcţii a II-a din cadrul Departamentului Securităţii Statului de dinaninte de 1989. Atribuţiile Diviziunii B au fost descrise de autorul Cristescu Radu Constantin în cartea sa „Serviciile secrete din România şi scandalurile de corupţie”, publicată la Ploieşti în anul 2001: „Diviziunea B cuprinde în structura sa mai multe Divizii fiecare din acestea ocupându-se de un domeniu de activitate specific, din sectorul privat cât şi din sectorul de stat. Investitorii străini veniţi în România, transferurile de capital, sistemul financiar-bancar, Piaţa de Capital, reprezintă doar un segment al activităţilor Diviziunii B, dar cel mai important segment supravegheat de SRI prin Divizia B se referă la toate privatizările efectuate în perioada 1989-2001 de către statul Român.” (op.cit, pag 92).
Generalul SRI Bădescu, actor în muşamalizarea afacerii Ţigareta II, în care presa spunea că este implicat fiul lui Emil Constantinescu
Dumitru Bădescu a fost schimbat din această funcţie în aprilie 1999, dar nu pentru că nu ar fi supravegheat informativ nenorocitele de privatizări care au pus România pe butuci sub regimul lui Emil Constantinescu. Generalului i s-a imputat altceva, şi anume că ar fi încercat o intoxicare de presă în scandalul Ţigareta II, pentru a abate atenţia de la persoana lui Dragoş Constantinescu, pe atunci acuzat în presă de implicare în traficul de ţigări de pe aeroportul militar Otopeni. Ţapul ispăşitor din Afacerea Ţigareta II, căpitanul de aviaţie Valentin Vasilescu, avea să scrie, în 2012, că un subordonat al generalului Bădescu, în speţă colonelul Garagangea Ion, a întocmit un act de constatare sub numărul 00363932/28.04.1998, care a fost introdus în Dosarul penal în care se instrumenta cazul Ţigareta II, „cu scopul de a crea fictiv, un grup infracţional şi a produce arestarea unor oameni nevinovaţi. Documentul a fost dovedit de CEDO pe 22 iunie 2001, că este un fals intelectual, conform art. 291.” (Valentin Vasilescu, “Se sparge buboiul corupţiei şi minciunii în România”, Radio Vocea Rusiei, 25 noiembrie 2012.).Desigur, aşa cum intuiţi, dezvăluirile din presa anilor 1998-1999 privind implicarea lui Dragoş Constantinescu în Ţigareta II nu au fost niciodată confirmate; din punct de vedere juridic, nu există nicio legătură. Peste ani, însă, iată că Dragoş Constantinescu apare în legături, cel puţin profesionale, cu un grup de firme în spatele cărora se găseşte chiar fiul generalului destituit pentru încercarea de muşamalizare a anchetei. Celălalt sereist, Ion Garagangea, a ieşit din Sistemul care chipurile l-a învins pe Emil Constantinescu, aşa cum ne zicea fostul preşedinte în anul 2000, şi a intrat în afaceri cu petrol şi energie solară… la Giurgiu. Aşa cum afirmă tot Valentin Vasilescu, Garagangea a fost asociat în firma Power Live One SRL cu Lucian Bădescu, fiul fostului său şef de la SRI. Dar în firmă au mai evoluat, potrivit aceleiaşi surse, chiar Dragoş Constantinescu şi Marius Eduard Ciucu, cel din urmă fiind un partener de afaceri al lui Gabriel Ştefan, fiul primarului din Piatra Neamţ, cunoscutul Gheorghe Ştefan zis Pinalty. La acest moment, firma se numeşte Power L.I.V.E. One şi este deţinută de Ioana Claudia Finna şi de RG Renovatio Group Limited Cipru, off-shore-ul în numele căruia ţine conferinţe de presă chiar Dragoş Constantinescu.
Firma de eoliene de la Peştera a aparţinut la începuturi unui alt prieten al lui Dragoş Constantinescu
Revenind la afacerile eoliene de la Peştera, trebuie să mai spunem că istoricul firmei Renovatio Power SRL, vândută între timp către EDP, lămureşte şi mai bine raporturile de interese ale persoanelor de mai sus. Această firmă a fost înfiinţată în anul 2004, sub numele iniţial Cabo Invest SRL, de Cristian Stratan, un personaj despre care motorul Google nu ştie mai nimic. În schimb, ştie Facebook-ul, care ni-l arată prieten la cataramă cu Dragoş Constantinescu, cu fosta sa soţie Sana Constantinescu, cu sora sa Norina Constantinescu, cu soţii Mihalcea-Călinescu sau cu Răzvan Petrovici, al cărui ilustru tată a fost implicat în cea mai răsunătoare „afacere” petrecută sub regimul Constantinescu, respectiv Fondul Naţional de Investiţii. După ce Stratan a plimbat firma Cabo prin mai multe sedii din Bucureşti, în 2007 aceasta a fost preluată de Ioana Claudia Finna. Finna a schimbat numele firmei în Renovatio Power SRL, iar ulterior a vândut 85% din părţile sociale către off-shore-ul Alykos Ventures Limited din Cipru. Ulterior, aşa cum am arătat, Alykos şi-a schimbat numele în RG Renovatio Group Limited, acţionarii din umbră găsind inspirat numele inventat de Finna. Dar Dragoş Constantinescu, aşa cum spunea chiar tatăl său, este un simplu angajat. Un angajat care a făcut la Peştera, ca să vorbim doar de plaiurile noastre, un parc eolian, iar acum va face şi o linie integrată de vinificaţie care ar putea intra în cartea recordurilor, aşa cum spunea oenologul italian Luca Maroni. Încheiem cu un alt citat din interviul dat de Emil Constantinescu ziarului Ring, în august 2015: „Poporul ar trebui să accepte că poate să existe un preşedinte care să respecte legea şi să fie complet cinstit. Numai că, în România, un preşedinte care a respectat legea – este cazul meu – a fost considerat un preşedinte slab, iar unul care este cinstit şi nu adună averi pentru el, pentru familia, copiii şi pentru rudele lui, este un prost.”.
Sursa: Ordinea.ro
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii