Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:42 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Catalin Voicu, „timpanul" de la Cotroceni

ro

11 Dec, 2009 20:48 1734 Marime text

Distanţa de la fotoliul de ministru de Interne la poziţia de învinuit penal nu a fost prea mare pentru Cătălin Voicu. În ianuarie, numele său a fost vehiculat ca posibil viitor ministru de Interne. Susţinut puternic de Marian Vanghelie, conectat la serviciile secrete, cu amici sau „cunoştinţe" conectate la lumea interlopă, Voicu nu a ajuns ministru fiind învins de jocurile politice din interiorul PSD. Dar a fost ales vicepreşedinte al Comisiei de Apărare din Senat. Cătălin Voicu este fost general SPP, fost consilier al preşedintelui Ion Iliescu pentru probleme de Ordine Publică şi Siguranţă Naţională şi un om cu multe relaţii foarte sus-puse: foşti şefi de stat, foşti şefi de Parchet General, procurori, şefi şi generali din serviciile secrete, politicieni influenţi şi interlopi temuţi.

Imediat după ce Cătălin Vociu a fost dus la DNA pentru audieri, Ion Iliescu s-a exprimat în termeni duri în legătură cu acest lucru: „revoltător" şi "inacceptabil". "Este expresia manifestării unui stat poliţienesc. Este revoltător şi inacceptabil", a declarat Iliescu pentru la Realitatea TV.
De unde vine această reacţie imediată a lui Ion Iliescu? Este ea explicată de faptul că Voicu a fost consilier al preşedintelui Ion Iliescu pentru probleme de Ordine Publică şi Siguranţă Naţională? Citind printre rândurile unei declaraţii pe care mi-a dat-o senatorul Cătălin Voicu în luna octombrie, când am scris, în exclusivitate, despre afacerile de zeci de milioane de euro ale septuagenarei sale mame, cred că se pot găsi şi alte explicaţii. Ancheta despre afacerile mamei lui Voicu poate fi citită pe Blogdeinvestigatii.blogspot.com.

Ce îmi spunea Cătălin Voicu? Că l-a cunoscut în zilele Revoluţiei din '89 pe Ion Iliescu, atunci când pentru câteva zile a asigurat telecomunicaţiile speciale pentru Cabinetul 1 în care tocmai se instalase Ion Iliescu după fuga lui Ceauşescu.
„În decembrie 1989, Revoluţia română m-a prins în Batalionul Marelui Stat Major, batalion de transmisiuni, care deservea legăturile României în Tratatul de la Varşovia, eu fiind ofiţer de transmisiuni al armatei române. Şeful meu de la vremea respectivă (n.m. - actualul general Dumitru Iliescu) a primit ordin de la mai marii Armatei să se prezinte cu mai multe echipaje, din care echipaje de pe autospeciale, conduse de un ofiţer pentru deservirea legăturilor radio pe unde scurte şi ultrascurte din clădirea Comitetului Central, pentru că atunci nu mai funcţiona nicio legătură. Fiind ofiţer de transmisiuni, am fost solicitat să asigur legăturile radio din punctul de comandă, respectiv din Cabinetul numărul 1", susţinea Voicu.

Voicu mai spunea că a asistat la tot ceea ce s-a petrecut la acel moment în Cabinetul numărul 1, de la crearea „guvernului de 22 de minute" a lui Ilie Verdeţ până la instalarea definitivă a lui Ion Iliescu în fruntea FSN-ului.
„După acel guvern de 22 de minute s-au succedat mai multe construcţii politice. Atunci l-am cunoscut prin colegii mei de la Ministerul Apărării Naţionale, pe Ion Iliescu. Am fost remarcat atât de conducerea armatei, eram un simplu locotenent de 24 de ani, cât şi de Ion Iliescu, şi am fost însărcinat să preiau pe linie militară Parchetul General", mai spunea Cătălin Voicu.

După Revoluţie, Cătălin Voicu a rămas împreună cu şeful lui de atunci, generalul Dumitru Iliescu, lângă Ion Iliescu. Din 1990 şi până în 1996 a lucrat la Cotroceni, iar cariera lui a fost de-a dreptul fulminantă din perspectiva evoluţiei. La 38 era deja general, a fost consilierul pe probleme de Ordine Publică şi Siguranţă Naţională a lui Ion Iliescu din 2000 până în 2004, apoi a fost ales deputat pe listele PSD, iar din 2008 este senator. Voicu are doar 44 de ani.

Despre cariera sa se spune că a fost clădită pe relaţiile făcute în perioada Revoluţiei, dar şi pe informaţiile obţinute în acea perioadă, când practic a controlat Parchetul General din punct de vedere al asigurării telecomunicaţiilor după care s-a mutat la Cotroceni. Tot de atunci detează şi legăturile sale cu diverşi procurori. Legăturile lui Voicu cu lumea interlopă se spune că au fost clădite prin ajutorul în rezolvarea unor dosare penale şi protecţia asigurată anumitor grupări infracţionale din Bucureşti, Ilfov şi Giurgiu. Prietenia sa cu Marian Vanghelie se spune că a fost consolidată tot de o intervenţie în zona justiţiei, Voicu fiind cel care l-ar fi ajutat pe primarul Sectorului 5 să scape de unele dosarele penale deschise pe numele acestuia.

Sursa: blogdeinvestigatii.blogspot.com

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii