Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:20 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Operaţiunea „Valiza“ Cum l-a împroprietărit Mazăre pe Strutinsky (documente)

ro

02 Mar, 2015 00:00 7342 Marime text
Tovărăşia dintre primarul Constanţei, Radu Mazăre, şi Sorin-Gabriel Strutinsky, afaceristul arestat de DNA pentru 30 de zile, este binecunoscută. Pe lângă legătura personală - au fost colegi la Institutul de Marină şi au rămas prieteni -, pe Mazăre şi pe cel poreclit „Struţu'“ îi uneşte ceva mai presus decât atât: banul. „Cerberul“ afacerilor tripletei Mazăre-Constantinescu-Strutinsky, eminenţa cenuşie şi aducătorul de bani, Sorin este, cel mai probabil, călcâiul lui Ahile al celor doi care conduc (suspendaţi din funcţie sau nu) oraşul şi judeţul.

Prieteni şi parteneri de afaceri, cei trei, Radu, Nicuşor şi Sorin împart, până la urmă, un destin: au „cucerit” Constanţa pe toate planurile, politic, administrativ şi de business, au „ermetizat-o” şi au cules, mult timp, roadele, până când DNA l-a arestat pe „trezorier”.

Totuşi, dacă de-a lungul vremii s-a evidenţiat uşurinţa cu care contractele Primăriei sau ale Consiliului Judeţean au curs către firmele lui Strutinsky, a existat o reţinere în ceea ce priveşte afacerile în nume personal. Cu toate acestea, au fost şi scăpări. Aşa se face că, la numai trei ani după ce prietenul şi partenerul său ajungea primar, Sorin-Gabriel Strutinsky cumpăra un teren de la Primărie. Mai exact, de la municipiul Constanţa, reprezentat prin tovarăşul său (primarul), Radu Mazăre.

Vorbim despre contractul de vânzare-cumpărare 2401 încheiat pe 24 iunie 2003 între municipiul Constanţa, reprezentat prin Mazăre, în calitate de vânzător, şi soţii (la vremea aceea) Adriana şi Sorin-Gabriel Strutinsky.

 Miliardele curg cash

 Obiectul contractului era reprezentat de un teren cu o suprafaţă totală de 7.253,56 mp situat în intravilanul municipiului Constanţa, zona DN 2A (E60), între km 5-6. Contractul spune că pe teren se afla „activul «Bufet Turist», proprietatea cumpărătorului (n.r. Strutinsky), dobândit prin cumpărare de la SC Mamaia SA în baza contractului de vânzare-cumpărare nr. 970 din 14.04.2003“.

Pentru cei 7.253,56 mp, familia Strutinsky a plătit 8,46 euro pentru un metru pătrat, mai exact 61.365,12 euro plus TVA 19%. Foarte interesant este că preţul a fost stabilit prin negociere directă şi că Strutinsky a plătit echivalentul în lei al întregii sume pe 19 iunie 2003, cu patru zile înainte de semnarea contractului, în numerar.

Cu alte cuvinte, partenerul de afaceri al lui Radu Mazăre a achitat 2.346.663.554 de lei şi 445.866.075 de lei reprezentând TVA-ul, cash. Cu valiza?!
Contractul prevede că cel care cumpără terenul are obligaţia să păstreze destinaţia acestuia, determinată prin raportul de evaluare şi stabilită prin „PUZ - Palazu Mare III“.

Contractul a fost semnat, din partea municipiului, de primarul Radu Mazăre, de Constantin Racu, pe atunci director al Direcţiei de Administraţie Publică Locală, şi de Marcela-Mariana Frigioiu, director, atunci şi acum, al Direcţiei Financiare.


Pe 7 iulie 2003, Strutinsky a intrat în posesia terenului achiziţionat de la Primărie. Procesul verbal de predare-primire a fost semnat, din partea municipalităţii, de ing. Daniela Ramona Petcu Lovin (actuală Dospinescu), directorul Direcţiei Patrimoniu, de Andrei Sozanski, serviciul Juridic, de Constantin Sbirnea şi de Elena Văduva, inspectori în cadrul Serviciului de Cadastru.

Un an şi jumătate mai târziu, pe 27 ianuarie 2005, Sorin Strutinsky decide să demoleze construcţia „Bufet Turistic“ pe care o deţinea pe terenul cumpărat de la Primăria condusă de Radu Mazăre. Motivul e dezvăluit în mai puţin de o lună, pe 4 februarie 2005, atunci când, împreună cu Gheorghe şi Elena Alexa, Ion şi Smaranda Maticiuc şi Ozghen şi Sever Husein, semnează un contract de vânzare-cumpărare cu Hiproma SA şi cu Metropolis Investiţii Imobiliare SRL. Cumpărătorii intenţionau, potrivit actului, să construiască un hipermarket de 17.000 mp, o galerie comercială de 25.000 mp şi să amenajeze 1.900 de locuri de parcare.

Proiectul a prins viaţă şi astfel a luat naştere ceea ce constănţenii cunosc acum drept Galeriile Comerciale Tom Carrefour.

 Între prieteni

 Cele patru familii au vândut, în 2005, către Hiproma SA şi Metropolis Investiţii Imobiliare SRL 16 parcele de teren, totalizând 157.504,62 mp. 13 dintre loturi aparţineau cuplurilor Alexa, Maticiuc şi Ozghen. Proprietarii restului de loturi erau Gheorghe şi Elena Alexa (parcela 14), Ion şi Smaranda Maticiuc (parcela 15) şi Sorin Gabriel şi Adriana Strutinsky (parcela 16, cea cumpărată de la Primărie).

Nici colegii de tranzacţie ai lui Strutinsky nu sunt anonimi: Gheorghe Alexa a fost membru al defunctului PNG și este un apropiat al lui Gigi Becali. Smaranda şi Ion Maticiuc sunt părinţii celebrului Codin, cunoscut mai degrabă după porecla Poponeţ. Ozghen Husein, singurul autohton din echipa celor trei, este asociat cu Radu Mazăre şi cu Nicuşor Constantinescu, dar şi cu Sorin Strutinsky.

Dintre cele 16 parcele de teren, patru proveneau de la Primăria Constanţa. Este vorba despre parcela 13, pe care Alexa, Maticiuc şi Husein au obţinut-o în urma contractului de schimb nr. 1953 din 25 mai 2003, despre parcela 14, cumpărată de Gheorghe Alexa prin contractul nr. 490 din mai 2004, despre parcela 15, care a ajuns la familia Maticiuc prin contractul nr. 2011 din 30 mai 2003, în urma unei licitaţii publice, şi, bineînţeles, despre parcela 16, cea a lui Strutinsky.

 Condiţii şi termene surpriză

 Contractul poate părea unul banal, însă un pasaj anume atrage atenţia oricui îl citeşte. Este vorba despre articolul 3 - Condiţii suspensive. Dintre cele patru condiţii, una, mai exact cea prevăzută de articolul 3.1, este cel puţin surprinzătoare: obţinerea de către vânzători a unei autorizaţii de construire care să autorizeze realizarea proiectului, emisă de Primăria municipiului Constanţa fără condiţii şi ulterior obţinerii tuturor avizelor şi autorizaţiilor, complete şi necondiţionate, prevăzute în certificatul de urbanism nr. 3315 din 4 iunie 2004 şi de legislaţia română în vigoare, şi remiterii acestei autorizaţii de construire, împreună cu toată documentaţia aferentă, cumpărătorilor. Potrivit articolului 3.2.1, „condiţiile suspensive prevăzute de articolul 3.1 de mai sus trebuie realizate până la data de 16 februarie 2005“. Mai exact, în numai 12 zile calendaristice de la semnarea contractului, numai după îndeplinirea condiţiilor, spune documentul, dreptul de proprietate asupra terenului se va transmite de jure de la vânzători la cumpărători.


Mai mult decât atât, în contract se specifică faptul  că, „în caz de nerealizare a condiţiilor suspensive prevăzute la articolul 3.1 pe durata termenului prevăzut în articolul 3.2.1. sau până la data ulterioară stabilită în scris de comun acord (…), transferul dreptului de proprietate asupra terenului nu se va realiza şi prezentul contract va fi desfiinţat de jure (…)“.

Nu ne rămâne decât să ne întrebăm dacă tranzacţia ar fi avut loc în condiţiile în care printre vânzători nu s-ar fi aflat Sorin Gabriel Strutinsky, prietenul primarului Radu Mazăre. Mai mult, modul de operare nu este neîntâlnit în tranzacţiile imobiliare care ne duc cu gândul la tovărăşia dintre Mazăre şi Strutinsky.

 Concluzie

 Gabriel Strutinsky a cumpărat un teren de la Primărie cu puțin peste opt euro pe metru pătrat, pe care se pare că, ulterior, l-a vândut la un preț de 11 ori mai mare către societățile din cadrul concernului Carrefour. El nu a păstrat destinația construcției aflate pe acest teren și, împreună cu alți apropiați ai tripletei Mazăre-Constantinescu-Strutinsky care cumpăraseră, de asemenea, teren în zonă de la Primărie ori de la alte persoane, a alipit parcelele pentru a se putea obține suprafața necesară construirii mall-ului Tom. Condiția succesului încheierii tranzacției și poate și a fixării prețului a fost obținerea în doar 12 zile a tuturor avizelor și documentelor necesare emiterii autorizației de construire. Se mai pune întrebarea: de ce nu a vândut Primăria direct societăților interesate? Răspunsul este legat, probabil, de direcționarea profitului.
 
În secţiunea Documente puteţi vizualiza contractele de vânzare-cumpărare la care facem referire în articolul de faţă.  
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Gabi 02 Mar, 2015 11:02 Poate se sesizeaza si DNA-ul...