Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:57 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Făgădău, Mănescu, Boroianu, Cupșa și Roman „dansează” pe carul alegoric care a pornit spre Primăria Constanța Moștenirea lăsată PSD Constanța de Mazăre și războiul fratricid din PNL

ro

27 Apr, 2015 00:00 4271 Marime text
Suspendarea primarului Radu Mazăre, urmărit, cercetat și judecat în mai multe dosare instrumentate de DNA, respectiv Curtea de Apel București, a agitat apele politice de la malul mării. Spațiul public a fost măturat zilnic de valuri de zvonuri și anunțuri, mai mult sau mai puțin oficiale, legate de posibile candidaturi pentru Primărie și Consiliul Local. După aproape 15 ani de când pe teren joacă o singură echipă, coordonată de tandemul Radu Mazăre - Nicușor Constantinescu, ambii cu mari probleme penale acum, tribunele așteaptă, în sfârșit, un meci pe bune, între două echipe cu adevărat adverse. Toată lumea se întreabă cine îi va înlocui pe cei doi, iar din opoziție, PNL-ul pare să nu-și fi conturat lotul pentru meciul de anul viitor. Efervescență, calibrări din mers, sondaje, scenarii, pregătiri pentru Constanța post-Mazăre se fac continuu.

La fel de mulți însă sunt cei care se tem că, după 2016, subteranele politicii constănțene ar putea arăta nu foarte diferit de ce am văzut până acum. Lupte se dau în PSD, dar mai ales în PNL. Recent, Consiliul Local l-a ales pe vicele Decebal Făgădău să-i țină locul pe „carul alegoric“ numit Primărie actorului care a jucat personaje de la Ramses și Ștefan cel Mare până la ofițer nazist și care acum se „odihnește“ la „Beciul domnesc“. La PSD, se prefigurează o predare-primire al cărei proces-verbal a fost semnat de Mazăre și Făgădău cu puțin înainte de arestarea primarului suspendat. Moștenirea politică a lui Mazăre pare să fie lăsată lui Decebal Făgădău. La Consiliul Județean, Nicușor Constantinescu nu s-a gândit la moștenire, pentru că se vede în continuare la butoane. Și-a tras cablurile acasă. De pregătit se pregătește intens vicele Cristinel Dragomir, dar se pare că nu e vrednic în față „tătucului“ său politic, Nicu. Un cuvânt de spus mai are și senatorul Nicolae Moga, dar cu toate semnele de independență pe care le dă, în deciziile politice e greu de crezut că se va lepăda atât de ușor de echipa care l-a consacrat și politic, și financiar.

Fratricid liberal

Paradoxal însă, mai complicat este în PNL. În ce măsură luptele din interiorul dreptei, inclusiv la Constanța, se dau pentru a schimba stânga de la conducerea Constanței nu reiese încă. În ce măsură lupta este pe bune? Greu de spus. Trebuie studiată istoria recentă. După ce, din 2000 până în prezent, am asistat la lupte sterile între candidați de dreapta, unii fără șanse, alți pseudo-candidați care au făcut doar figurație, e greu de crezut că acum liderul local al PNL, Gheorghe Dragomir, va putea gestiona luptele intestine fără urmă de subiectivism. Senatorul Puiu Hașotti mai are și el un cuvânt de spus. Totuși, e greu să uiți relația sa cu Sorin Strutinsky. Haşotti cu greu l-a exclus pe Sorin Strutinsky din partid în urmă cu aproximativ 11 ani, când „liberalii“ controlați de trezorierul echipei Mazăre - Constantinescu complotau votul împotriva lui Stelian Duțu în Consiliul Județean. Și să nu uităm că a fost lăsat să controleze cultura constănțeană prin direcția de profil. Descărcările de sarcini arheologice și afacerea Deprom au fost girate indirect de nea Puiu prin Virgil Lungu, șeful Direcției Județene de Cultură și Culte, trimis în judecată într-un dosar instrumentat de DNA. Judecând după business-urile transpartinice pe care DNA le-a scos parțial la iveală în ultimul an și jumătate, este greu de crezut că Dragomir și echipa vor duce o luptă dreaptă politic.

Organizația albastru-galbenă de la malul mării a aruncat deja pe piață, pentru a lua pulsul electoratului, câteva nume care se pregătesc în blockstart pentru a candida la Primăria Constanței: Robert Boroianu, consilierul local Iustin Fabian Roman, Ovidiu Cupșa, directorul CERONAV, sau senatorul Gigi Chiru, amețit de poziția secundă din sondajele PSD ce i-au fost servite. Este curios cum a reușit Ovidiu Cupșa să rămână în funcție la CERONAV după plecarea PNL de la guvernare. Să fie vorba despre relația sa preferențială cu Sorin Strutinsky? Se poate, dacă luăm în calcul că Mihai Andrei a fost schimbat din funcția de director al ANR aproape instantaneu. Cupșa și Constantin Matei au o relație bună și se gândesc cu nostalgie la vremea când erau acționari la CTV Media Group, alături de o listă întreagă de alți liberali precum Baiazid Memiş, Gheorghe Dragomir, Puiu Haşotti, Mihai Lupu sau Gabriel Monea. Liberalii nu-l pot uita pe colegul lor Gheorghe Albu după țeapa pe care le-a dat-o prin preluarea Constanța TV, televiziune prăduită în final cu autor necunoscut. În 2009, la Registrul Comerțului, Matei figura chiar ca acționar majoritar. De altfel, acesta are câteva zeci de afaceri din domenii diverse. Firma-fanion este însă Green Seas Impex și sateliții ei, având ca profil construcțiile, reparațiile de nave și activitățile anexe transporturilor pe apă.

Consilier local municipal în perioada 2008-2012, secretar de stat în Ministerul Transporturilor în mandatul Ramonei Mănescu și fost director general al CN APMC, actualmente un foarte prosper om de afaceri, Matei pare însă că preferă să influențeze din umbră alegerile din 2016, Ramona Mănescu fiind soluția preferată și de Matei pentru Primăria Constanța. Deputatul Mihai Lupu gravitează în jurul polilor din PNL, dar fără să intre pe vreo orbită.

Latifundiar, antreprenor în serie și angajat la stat

În 2007, omul de afaceri constănțean Constantin Matei părea că dă antreprenoriatul pentru un job sigur la stat: director la compania care administrează Portul Constanța, CN APMC, una dintre cele mai profitabile companii naționale. Simțea, probabil, că, în 2008, criza financiară avea să amerizeze și în România. În realitate însă, le-a dus în paralel, ba chiar i-a mai rămas suficient timp și pentru politică, fiind mereu printre primii trei oameni ai organizației albastre de la malul mării. A avut și ambiții senatoriale - a candidat la alegerile parlamentare din 2008 -, dar a obținut puțin peste 10%. În general, a reușit să se țină departe de prima pagină a ziarelor, fiind unul dintre liberalii discreți.

Învățăturile lui Matei către Strutinsky

Pe când ponta la CN APMC, Matei dădea sfaturi, din poziția de consilier, și la Consiliul Local Municipal. În 2008, el este cel care parafează transferul cu titlu gratuit al pachetului de 20% din acțiunile companiei către Consiliul Local Constanța. După acel prim transfer, trioul Mazăre-Constantinescu-Strutinsky a continuat să facă presiuni pentru a obține controlul de până la 51% al CN APMC. În tot acest timp, Matei a fost de acord chiar cu înființarea cluburilor în portul vechi. Ce frapează la Matei, dincolo de zidul discreției, este capacitatea de a juca mai multe roluri în același timp. În 2007, ca director deja al CN APMC, dar și ca operator portuar prin compania Green Seas pe care o controla împreună cu tatăl său, Matei declara: „Portul Constanța este de interes strategic național, deci nu se pune problema să cedăm 20% Primăriei Constanța“. În 2008, este de acord cu transferul a 20% din acțiuni către Consiliul Local. Și mai mult, tot în 2007, susține public o recomandare și un proiect al Japan International Cooperation Agency (JICA) care prevedea trecerea zonei portului vechi - între danele 0 - 23 -, în exploatarea Primăriei Constanţa şi transformarea acestuia în zonă turistică şi de afaceri. În presa vremii, Matei s-a apărat de orice legătură de afaceri cu primarul de acum penal: „Trecerea portului vechi în patrimoniul municipalității a fost făcută pentru a mări Constanța, nu cum greșit au interpretat unii că i-l dăm lui Mazăre“. Proiectul a fost preluat ca atare în versiunea preliminară a Master Planului pentru Portul Constanța, spre disperarea operatorilor care sunt proprietari în respectivele dane. Nota bene: ca și proiectul japonez, și în versiunea actuală a Master Planului, reconversia se oprește la dana 24, unde funcționează Green Seas. Chiar anul acesta, firma unde Matei este asociat unic a solicitat Agenției de Protecție a Mediului un acord de mediu pentru construirea unei hale de reparații și a unui sediu administrativ cu parter şi două etaje, în incinta Portului Constanţa.

Susținerea acestui proiect mai vechi privind portul Vechi nu ar fi singura punte către anturajul de afaceri al lui Mazăre. De pildă, inclusiv în mandatul lui Matei, Sisteme Internaționale de Afaceri, firma de casă controlată indirect de Sorin Strutinsky, trezorierul echipei lui Mazăre, azi, aflat și el în arest preventiv, și-a continuat nestingherită exploatarea Portului Turistic în detrimentul bugetului de stat (o afacere păguboasă a APC). Matei s-a consolat să dubleze contractul care a ajuns la fabuloasa sumă de 5.000 de euro pentru tot Portul Tomis. Afacerea de concesionare pentru 25 de ani a Portului Tomis a fost considerată unul dintre tunurile conducerii CN APMC din 2004-2005 și tolerată ulterior de toate conducerile care s-au succedat.

Și tot cu Matei la Ministerul Transporturilor, dar și ca vicepreședinte în CA al CN APMC, social-democratul Băluț, care i-a succedat la șefia CN APMC, a semnat contractul de 117 milioane de euro pentru prelungirea cu încă un kilometru a digului de larg din Portul Constanţa, atribuit companiei olandeze Van Oord, firmă care a avut primul contract consistent de dragaj în Portul Constanța, când Matei era director al CN APMC. La presiunea dezvăluirilor din mass-media, MT a trimis Corpul de Control, iar raportul care a prins inclusiv o perioadă din mandatul lui Matei (2010-2013) a constituit baza unui dosar la DNA în această speță.

Roșu, galben și albastru este-al nostru tricolor (pavilion)

Alt job la stat al lui Matei, altă dandana. Pe când era director al ANR (2012), în premieră internațională absolută, România era cât pe ce să-și piardă dreptul suveran asupra pavilionului național. Glazurată declarativ cu dorința de a trage cât mai multe nave sub pavilion românesc, povestea cu pricina a continuat și când Constantin Matei era uns subsecretar de stat în Ministerul Transporturilor (martie 2013).
Înapoi în august 2012, Matei-șef-la-ANR anunța organizarea unei licitații pentru a găsi o firmă care să intermedieze înmatricularea navelor sub pavilion românesc. Anunțul era, desigur, de formă, viitori câștigători - o firmă din Cipru cu acționari germani - curtaseră de mai bine de 2-3 ani persoanele potrivite pentru a fi siguri că sunt în business, după cum recunoaște chiar Matei în presa momentului. Chiar dacă nu a fost cel care a semnat contractul, decizia lui Matei i-a netezit firmei cipriote calea către pavilionul românesc pe care l-ar fi putut exploata timp de 30 de ani. Constantin Matei ca director al ANR are un rol în afacerea „Pavilionul național“, promovată de Valerică Preda, omul de casă al lui Mazăre. Care este acesta vă reamintim noi: a plecat la tratament în străinătate pentru ca înlocuitorul său, răposatul Eugen Olteanu, omul de încredere al lui Valerică Preda, să semneze un contract care ar fi păgubit ANR și statul român cu sume pe care nu le putem cuantifica acum. Stilul neaoș liberal constanțean: nu ne opunem și sprijinim din umbră. Fără jocul de gleznă al lui Costică Matei, contractul oneros secretizat imediat de ex secretarul de stat Valerică Preda nu ar fi fost semnat niciodată. Și încă un detaliu de... culoare: din poziția de director al ANR, șeful lui Matei era ex secretarul de stat în MT, Valentin Răducu Preda, acum urmărit penal pentru scurgere de informații de siguranță națională.

O suveică de întâmplări, contracte și asocieri politice în care Constantin Matei cu greu se poate spune că a ieșit basma curată albastru-galbenă. Cel puțin până acum, la Constanța, USL trăiește, și trăiește bine. Chiar și așa, constănțenii așteaptă pentru 2016 un meci pe bune, în care jucătorii să nu facă schimbul de tricouri la începutului lui. Mai mult, acum apare în ecuația electorală a Primăriei Constanța și Ramona Mănescu, fosta șefă a lui Constantin Matei la MT. Poate să spună el că nu o susține? Ultimul apărut la start este Mihai Petre, aruncat în cursa pentru Primărie de partidul Monicăi Macovei. Candidat fără „spate“, intrat în bătălie pe forțe proprii. Mihai Petre este considerat un outsider, fără șanse.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii