Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:42 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Filiera cipriotă prin care „se scurg“ banii din bugetul local are legături indirecte cu Mazăre, Constantinescu și Strutinsky (galerie foto+document)

ro

23 Apr, 2015 00:00 7200 Marime text
Așa cum am arătat în câteva articole anterioare, în acționariatul firmelor din spatele afacerilor „mascate“ ale trioului Mazăre-Constantinescu-Strutinsky există câteva firme cu acționariat anonim din Cipru. Cele mai prezente în acționariatul companiilor abonate la bani publici sau retrocedări cu cântec sunt: Perceptual Intertrade Ltd, Southstone Holdings Ltd, Ditline Investment Ltd, Masterjob Limited Ltd, Palladius Limited, Socorota Limited, Talmage Overseas Limited, Wildrige Consulting Ltd, Euroglobal See Audit Ltd, Hong Kong - Grand Source Investments, Insulele Bermude - Nord Bridge Group Ltd. ZIUA de Constanța a intrat în posesia unei investigații făcute în Cipru pe urmele companiilor ce controlează societăți importante din Constanța apropiate trioului Mazăre-Constantinescu-Strutinsky. Patru dintre cele cinci companii cipriote au același sediu și aceiași avocați împuterniciți să se ocupe de tranzacțiile acestora, iar una dintre ele este controlată de un alt avocat. Am încercat să aflăm ce activitate au în Cipru cinci dintre companiile off shore enumerate anterior. Am constatat că firmele sunt doar de acoperire și că nu au activitate la vedere. Iată povestea lor.

City Park și Talmage Overseas

Talmage Overseas Cipru se află printre acționarii City Park Management SRL, societatea care administrează mall-ul de pe malul lacului Tabăcărie din Constanța. Afacerea a fost lansată de prietenul declarat al lui Radu Mazăre, Elan Schwartzenberg, personaj cercetat în România în mai multe cauze, aflat în prezent în Israel. City Park este construit pe un teren care face obiectul dosarului în care Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu sunt judecați de opt ani pentru retrocedări aparent frauduloase, cunoscut sub denumirea de „Retrocedarea Movilă“. În prezent, dosarul se află în instanță la Curtea de Apel București și de opt ani nu a trecut de judecata pe fond. De asemenea, Talmage este acționar și în Pozitron Medical Investigation SRL, ce are un contract pentru serviciile de imagistică cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Conform anunţului de atribuire nr. 136061/1.05.2013, criteriul ales a fost acela al ofertei avantajoase din punct de vedere economic. Important de menţionat este faptul că Pozitron a fost singurul ofertant. Contractul dintre Spitalul Judeţean Constanţa şi Pozitron a fost încheiat în iulie 2010, imediat după ce unitatea medicală a ajuns în administrarea Consiliului Judeţean Constanţa, adică sub influența tripletei Mazăre-Constantinescu-Strutinsky. În Cipru, situația este următoarea: Talmage Overseas Ltd a fost înregistrată la data de 3.08.2004, cu sediul social la adresa 5 Chitron, Agioi Omologites, 1075, Nicosia. La rândul său, Talmage Overseas are în componență alte două firme cu acționariat anonim. La data înființării firmei, acționariatul Talmage era compus din firmele Ebs (Nominees) Ltd (50%) și Shares Cafe Trustees (50%). La data de 22.10.2007, firmele Ebs (Nominees) Ltd și Shares Cafe Trustees și-au cedat acțiunile către firma Group Cypress Ltd, controlată indirect de Pantelidou Ifigeneia și Kokoni Zoi, cu sediul în 48 Kefallinias, Office 302, Aglantzia, 2107, Nicosia.

La numai o zi diferență, 23.10.2007, Group Cypress Ltd și-a cedat acțiunile înapoi către firmele Ebs (Nominees) Ltd și Shares Cafe Trustees. Probabil a fost vorba de un transfer de bani punctual stabilit între acționarii anonimi. După aproximativ doi ani, la data de 22.01.2010, firmele Ebs (Nominees) Ltd și Shares Cafe Trustees au recedat acțiunile deținute la Talmage Overseas Ltd către Group Cypress Ltd. Probabil s-a schimbat acționariatul anonim prin această mutare.

Trebuie menționat că, la schimbarea acționarilor unei companii, legislația din Cipru nu impune plata unor taxe către statul cipriot. Astfel de manevre cu acțiuni au loc când afacerile derulate de firmele respective necesită volatilitatea acționarilor, aşa încât afacerile să poată fi predate ușor între proprietari diferiți care devin acționari. La începutul activității, directoratul acestei companii a fost asigurat de firmele Eurofast Consultants Inc, cu sediul în Vanterpool Plaza, Wickhams Cay 1, Road Town, P.O. Box 873, Tortola, British Virgin Islands, Eurofast Advisors Inc, cu sediul în Vanterpool Plaza, Wickhams Cay 1, Road Town, P.O. Box 873, Tortola, British Virgin Islands, Ebs (Nominees) Ltd, precum și de avocatul Tasoula Charilaou. La data de 17.03.2005, Eurofast Consultants Inc și Eurofast Advisors Inc au părăsit conducerea companiei prin demisie. De menționat faptul că firmele Eurofast Consultants Inc și Eurofast Advisors Inc fac parte din consorțiul Eurofast, specializat în acțiuni de consiliere pe probleme de taxe și impozite în paradisuri fiscale. Secretariatul firmei este asigurat de firma Virna Secretarial Services Ltd. Ebs (Nominees) Limited este de fapt un fond de investiții, înființat la 29.12.1995, dar care activează ca o firmă cu răspundere limitată. Acționarul unic al fondului este aceeași Zoi Kokoni. Directoratul este asigurat de Zoi Kokoni și Tasoula Charilaou. Secretariatul este ținut de firma Virna Secretarial Services Ltd, precum și de Tasoula Charilaou. Firma Group Cypress Limited a fost înființată la data de 29.12.1999 și are ca obiect de activitate „activități de consultanță în management și afaceri“. Acționarul unic al acestei firme este Proglobal Trustees Ltd, firmă deținută și controlată de Pantelidou Ifigeneia și Kokoni Zoi. Directoratul firmei este asigurat de numiții Christodoulos Damianou, director taxe internaționale la compania Eurofast și consul onorific al Republicii Muntenegru în Cipru, și Panagiotis Damianou, iar secretariatul, de aceeași Virna Secretarial Services Ltd.

Mazăre-Constantinescu-Strutinsky și relația directă către firma anonimă Ditline Investment Cipru

O altă firmă care duce direct la tripleta Mazăre-Constantinescu-Strutinsky este Ditline Investment Cipru. Această firmă este acționar majoritar în Five Holding SA, societate care deține Brick Mall. Compania cipriotă este relativ nouă, dar are la rândul său ca acționar majoritar o altă firmă din Cipru: Dason Trustees Ltd, cu sediul tot în Nicosia, societate care a fost înființată la data de 4.10.1994 și are ca obiect de activitate „activități de consultanță în management și afaceri“. La data de 1.09.2008, Dason Trustees Ltd și-a schimbat denumirea în Proglobal Trustees Ltd. Încrengătura de firme este probabil creată special pentru a se pierde urma celor care controlează acest lanț financiar. Revenind la Five Holding SA, trebuie amintit că nu este doar proprietarul magazinului Brick, ci că deține și acțiuni la SC Sigma Trading SA, firmă în care au acţiuni ca persoane fizice primarul suspendat al Constanţei, Radu Mazăre, şi preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu. În concluzie, Five Holding are legături de afaceri directe cu persoanele fizice Radu Mazăre şi Nicușor Constantinescu, iar în ecuația acționariatului se află și off shore-ul Ditline. Întrebare retorică: cine ar putea deține controlul firmelor din Cipru Ditline Investment și Dason Trustees?
 
Ditline Investments Ltd a fost înregistrată la data de 8.05.2006, prin intermediul lui Aristodemos Loizou din Nicosia, care este avocatul companiei și în prezent. Are sediul social la adresa 5 Chitron, Agioi Omologites, 1075, Nicosia. Acționarul unic al acestei companii este firma Dason Trustees Ltd (Proglobal Trustees Ltd), cu sediul în 42 Afroditis, Aglantzia, 2101, Nicosia. Acționarii acestei firme sunt Pantelidou Ifigeneia - 60% și Kokoni Zoi - 40%. Directoratul firmei este asigurat de Pantelidou Ifigeneia (manager și la compania Eurofast) și Marina Koliantri, precum și de firma Ebs (Nominees) Limited, cu sediul în 5 Chitron, Agioi Omologites, 1075, Nicosia. Secretariatul firmei este asigurat de Virna Secretarial Services Ltd.

Dason Trustees Ltd (Proglobal Trustees Ltd) controlează firma Group Cypress Ltd. Directoratul acestei companii este asigurat de firma Shares Cafe Trustees, cu sediul în 25 Germanou Patron, Aglantzia, 2102, Nicosia, înființată la data de 11.05.1994 - nu am reușit să obținem foarte multe date despre această companie, nominarea acesteia fiind făcută de fațadă. Secretariatul firmei este asigurat de firma Virna Secretarial Services Ltd, cu sediu în 5 Chitron, Agioi Omologites, 1075, Nicosia. Firma Virna Secretarial Services Ltd s-a numit inițial Damianou & Co Secretarial Ltd și a fost înființată la data de 28.08.1990, cu obiect de activitate „activități de consultanță în management și afaceri“. Schimbarea de nume a avut loc la data de 9.02.2006. Acționarii acestei firme sunt Proglobal Trustees Ltd (50%, firma deținută și controlată de Pantelidou Ifigeneia si Kokoni Zoi și de fondul de investiții Virna (Nominees) Ltd. Directoratul firmei este asigurat de numita Tasoula Charilaou, precum și de firma Ebs (Nominees) Limited, iar secretariatul se află în sarcina aceleiași Zoi Kokoni.

Scheletul hotelului din Portul Tomis și filiera cipriotă

Socorota Ltd Cipru a fost reprezentată, din anul 2006, de Cristian Serghie, interpus al lui Radu Mazăre, în societatea Satu&Fase SRL, care deținea terenul şi scheletul hotelului aflat în construcție de aproximativ zece ani în Portul Tomis. În 2002, a fost încheiat un contract de concesiune între Primăria Constanţa şi SC „Satu & Fase“ SRL pentru un teren de 1.924,47 mp, iar la câteva luni terenul pe care se află acum hotelul a fost vândut cu suma de 309.750 de dolari către aceeași societate. Satu&Fase SRL a fost deținătoarea hotelului neterminat din Portul Tomis. La un moment dat, când procesul de preluare a hotelului aflat în construcție era de actualitate, Satu & Fase avea doi asociaţi, pe Serghie, cu 1%, şi firma cipriotă SC Socorota Ltd, cu 99%, iar Serghie îndeplinea şi funcţia de administrator. După un profit brut ameţitor înregistrat în 2007, de 2.579.249 de lei (în condiţiile în care firma avea un singur salariat declarat şi o cifră de afaceri de 2.858 de lei), Satu & Fase pare să fi înregistrat un declin în anii ulteriori. Astfel, în 2008, profitul brut a fost 0 şi cifra de afaceri a fost de 29.031 de lei, iar în 2009, şi profitul şi cifra de afaceri au fost 0. Istoria acestui hotel este întortocheată. În 2011, se vehicula prin presa locală vânzarea sa către Astera Consulting SRL, societate care are în componență tot un off shore din Cipru, Owenton Overseas. În jurul acestui proiect neterminat apare și dispare Cristian Ion Serghie, iar firmele din Cipru sunt schimbate, dar, cu toate aceste modificări de acționariat, ițele afacerii duc spre trioul Mazăre-Constantinescu-Strutinsky. Conform Constanța.ro, în 2012 a fost depus la Registrul Comerţului, spre menţionare, o hotărâre a Adunării Generale a Asociaţilor SC Astera Consulting SRL, prin care în societate era cooptat un alt off shore cipriot, pe numele său Perceptual Intertrade Ltd. În hotărâre se arăta că asociatul Owenton Overseas Co Ltd a cesionat părţile sale sociale, respectiv 50%, către Perceptual, la valoarea lor nominală de 1,7 milioane de euro plus 100 de lei. Totodată, s-a modificat obiectul principal de activitate în „hoteluri şi alte facilităţi de cazare“. Pe 25 iulie 2012, soţul procurorului Corina Scăețeanu de la DNA Constanța, Teodor Mihai Abălaru, juristul lui Strutinsky, a cerut înscrierea modificărilor în Registrul Comerţului. Documentele în limba engleză au fost întocmite de traducătorul autorizat Monica Daniela Gaidanidis, soţia viceprimarului Constanţei, Decebal Făgădău. Totodată, a fost depusă o declaraţie notarială dată de Strutinsky Gabriel Sorin, în calitate de asociat unic la Perceptual Intertrade Ltd. Prin acest document, se arăta că această societate îndeplineşte condiţiile legale pentru calitatea de asociat la SC Astera Consulting SRL. Acelaşi Strutinsky declara că îndeplineşte condiţiile legale şi acceptă numirea ca reprezentant al Perceptual Intertrade Ltd la SC Astera Consulting SRL. Prin Rezoluţia 524474 din 4 octombrie 2012, modificările au fost înscrise în Registrul Comerţului şi astfel off shore-ul lui Strutinsky a devenit asociat cu 50% în Astera Consulting SRL şi în hotelul aflat în construcție care urma să intre în proiectul Hilton. La scurt timp, Radu Mazăre a ieşit la rampă, în calitate de primar al Constanţei, și a anunţat că o companie turcească şi una cipriotă vor aduce Hiltonul în Constanţa. De fapt, erau doi cetăţeni români: etnicul turc Nadir din Năvodari şi „cipriotul“ Sorin Strutinsky. Fusese scos „italianul“ Serghie din schemă. Serghie și Sorin Strutinsky mai erau acţionari și în firma M&D Farers Invest.

În Cipru, situația stă în felul următor: Socorota Ltd a fost înființată la data de 2.08.2004, cu doar o zi înainte de fondarea firmei Talmage Overseas Ltd, cu sediul social la adresa 5 Chitron 5, 1075, Nicosia, iar la data de 9.08.2004, sediul a fost mutat la adresa Kennedy 12-14, 3rd Floor, Office 303, 1304, Nicosia. Avocatul companiei a fost de la început Stylianos Christoforou. La data înființării, compania a avut ca acționari companiile Ebs (Nominees) Ltd (50%) și Shares Cafe Trustees Ltd (50%). La numai o săptămână, respectiv la data de 9.08.2004, toate acțiunile au fost cedate numitului Chriso Ioannou. În debutul activității, directoratul companiei a fost asigurat de firmele Eurofast Consultants Inc, Eurofast Advisors Inc, precum și de numita Tasoula Charilaou. La data de 9.08.2004, Eurofast Consultants Inc, Eurofast Advisors Inc și Tasoula Charilaou au părăsit conducerea companiei prin demisie. La aceeași dată, ce a coincis și cu mutarea sediului social al firmei, directoratul a fost preluat de numitul Chriso Ioannou. În perioada 2.08.2004 - 9.08.2004, secretariatul companiei a fost asigurat de firma Damianou & Co Secretarial Ltd, denumire actuală, Virna Secretarial Services Ltd, iar din data de 9.08.2004, secretariatul a fost asigurat de numitul Chriso Ioannou.

Valentin Ionescu și filiera cipriotă

Compania de Servicii şi Consultanţă SA este o altă firmă care are în componență o firmă cu acționariat anonim: Willridge Consulting Limited Cipru. Alături de firma din Cipru, acţionar persoană fizică și administrator este Valentin Gheorghe Ionescu, un apropiat al trioului Mazăre-Constantinescu-Strutinsky. Amintim și că Valentin Gheorghe Ionescu este, totodată, coinculpat alături de primarul suspendat al municipiului Constanţa, Radu Mazăre, în Dosarul Retrocedărilor. Procurorii DNA susţin că, urmare a acestor retrocedări, statul ar fi fost păgubit cu aproximativ 114 milioane de euro. Compania de Servicii şi Consultanţă a fost înfiinţată în 2003 şi are sediul în Bucureşti. Cum orice afacere a trioului are în spate o retrocedare cu cântec și un off-shore din Cipru, începem cu retrocedarea. Cecil Poppa a înregistrat, pe 14 mai 2001, la Primăria municipiului Constanța, o notificare prin care solicita restituirea în natură a unui teren în suprafață de 1.800 mp. Cecil Poppa a decedat la scurt timp de la înregistrarea notificării. În timpul vieții, nu obținuse niciun răspuns. În această situație, soția sa, Orania Poppa, a cesionat drepturile litigioase către societatea Holland Development Group SA, firmă implicată în multe afaceri ale tripletei. La rândul său, SC Holland Development Group SA a cesionat drepturile litigioase către SC Compania de Servicii și Consultanță SA, cu sediul în București. SC Compania de Servicii și Consultanță SA a solicitat Primăriei soluționarea notificării. Primăria a atribuit în compensare două terenuri în zona restaurantului Pinguin din stațiunea Mamaia. Dispoziția de primar a fost emisă pe numele societății Compania de Servicii și Consultanță.

Retrocedarea Poppa și societățile anonime din Cipru

Același Cecil Poppa a solicitat Primăriei Constanţa și retrocedarea unui teren în suprafaţă de un hectar, în cartierul Anadalchioi. Din 2001 până în 2004, solicitarea nu a primit niciun răspuns din partea municipalităţii. Ca și în primul caz, văduva acestuia a fost convinsă să cesioneze drepturile succesorale către SC Holland Development Group SA. Pe aceeași ecuație, Holland Development Group a vândut drepturile litigioase către SC Compania de Servicii și Consultanță SA. După acest șir de vânzări ale drepturilor litigioase, a urmat și dispoziția de primar nr. 3086 din 23 noiembrie 2004, prin care SC Compania de Servicii şi Consultanţă SA a primit 4,5 hectare în loc de un hectar, cât ceruse în 2001 răposatul Cecil Poppa, dar pe un alt amplasament. Este vorba despre terenul pe care se află șantierul din zona străzii Traian, unde se construiește de ceva timp un centru comercial și de afaceri numit Trident Plaza. Compania de Servicii şi Consultanţă a vândut 1,5 hectare societății Harborside Imobiliara, investitorul Trident Plaza, mall care nu se mai termină. Traseul acestui teren este următorul: familia Poppa - Primăria Constanța - Holland Development Group SA - SC Compania de Servicii și Consultanță și Harborside Imobiliara. La momentul tranzacțiilor, acţionariatul Companiei de Servicii şi Consultanţă era, ca persoană juridică, Willridge Consulting Limited, iar administrator era Valentin Gheorghe Ionescu. În Cipru, Willridge Consulting Ltd a fost înființată la data de 8.07.2003, prin intermediul avocatului Heracles Papandreou, reprezentantul firmei și în prezent. Sediul social este la adresa 5 Chitron, Agioi Omologites, 1075, Nicosia. La data de 3.01.2012, sediul social al firmei a fost mutat la adresa 7 Meleargou, Pallouriotisa, 1049, Nicosia. Acționariatul firmei Willridge Consulting este format din firmele Damianou & Co (Nominees) Ltd (din data de 9.02.2006, această firmă se numeşte Virna Nominees Ltd) și Dason Trustees Ltd (din data de 1.09.2008, această firmă se numeşte Proglobal Trustees Ltd). Directoratul este asigurat de numitele Maria Argyrou, director la compania Eurofast, și Zoi Kokoni. Secretariatul este asigurat de firma Virna Secretarial Services Ltd.

Șantierul din strada Traian și filiera cipriotă

Cum am arătat anterior, Compania de Servicii și Consultanța a obținut terenul de la Primăria Constanța și l-a vândut către Harborside Imobiliara SRL, care este deținătorul terenului și proprietarul proiectului Trident Plaza de pe strada Traian. Harborside Imobiliara SRL este deținută de un alt off shore, Masterjob Limited Cipru. Reluăm povestea și putem trage concluzia că pe traseul urmat de acest teren, familia Poppa - Primăria Constanța - Holland Development Group SA - SC Compania de Servicii și Consultanță SA și Harborside Imobiliara SA, avem două companii deținute de societăți cu acționariat ascuns din Cipru. Compania de Servicii și Consultanța SA, deținută de Willridge Consulting, și Harborside Imobiliara SA, deținută de Masterjob Ltd.
 
Povestea din Cipru a companiei Masterjob Ltd începe la data de 28.03.2005, când a fost înființată. Sediul social este la adresa 4 Ayias Elenis, Costa Michaelide Building, 5th Floor, Office 501, 1060, Nicosia, iar la data de 27.04.2005, sediul a fost mutat la adresa ATHO 3B-C, P.C. 1087, Nicosia. Avocatul companiei a fost și este Demetris j. Eliades. Acționarul inițial al firmei a fost constituit de firma Ilion Nominees Ltd, cu sediul în 4 Ayias Elenis, Costa Michaelide Building, 5th Floor, Office 501, 1060, Nicosia, pentru ca la data de 27.04.2005, acțiunile să fie cedate numitei Ifigeneia Pantelidou. Firma Ilion Nominees Ltd este de fapt un fond de investiții, înființat la 28.08.2001, dar care activează ca o firma cu răspundere limitată (are un capital social aproape inexistent). Acționarul unic la fondului este numitul Giordamlis Stelios. Directoratul este asigurat de numiții Giordamlis Stelios și Angeliki Eliade. Secretariatul este asigurat de Angeliki Eliade. Atât directoratul, cât și secretariatul au avut aceeași structură ca și în cazul acționariatului, Ilion Nominees Ltd demisionând la data de 27.04.2005 din cele două funcții, în favoarea Ifigeneia Pantelidou.

Filierele lui Strutinsky, disimulate în căsuțe poștale din Cipru

Toate cele cinci companii din Cipru, Ditline Investment Ltd, Masterjob Limited Ltd, Socorota Limited, Talmage Overseas Limited şi Wildrige Consulting Ltd, sunt înregistrate la Registrul Companiilor din Cipru, dar niciuna dintre acestea nu are propriile birouri, care să arate faptul că sunt active în calitate de societăți comerciale. Din datele de la Biroul de asigurări sociale, precum și de la Biroul Muncii, rezultă că niciuna dintre aceste companii nu este înregistrată cu asigurări sociale și nici nu are declarat personal angajat.

În ceea ce priveşte adresele sediilor sociale ale companiilor investigate, Ditline Investments Ltd și Talmage Overseas Ltd figurează cu sedii în Nicosia, str. Chitron 5, Agioi Omologites, 1075, dar nimic nu indică faptul că funcționează la aceste adrese. La adresa menționată se află o clădire denumită „Cypress Center“, unde funcționează companiile Damianou & Co Secretarial Ltd (actuala Virna Secretarial Services Ltd) și Grupul „Cypress Center“ adică Group Cypress Limited.


Compania Damianou & Co Secretarial Ltd se ocupă de înființarea și înregistrarea de companii în Cipru.

Sediul social al Socorota Ltd este înregistrat pe adresa Kennedy 30, birou 402, 1087, Nicosia. La această adresă, în cladirea Kariatis 1, camera 402, funcționează biroul unui anume Priamos Ioannidis și nu este cunoscut ca la această adresă să funcționeze Socorota Ltd. Este vorba doar de un biblioraft cu actele firmei, aflat undeva într-un sertar.

Compania Willridge Consulting Ltd are sediul social înregistrat pe adresa Meleagrou 7, Pallouriotissa, 1049, Nicosia. La această adresă se află locuința avocatei Zoi Kokoni, care apare ca director sau avocat împuternicit în mai toate companiile anterior menționate.

În prezent, compania Masterjob Ltd are sediul social înregistrat la adresa 3B-C Athos, unde funcționează Cypress (Nicosia) Business Center, centru unde are biroul Ifigeneia Pantelidou, asociată cu Zoi Kokoni.

Concluzii

Patru dintre cele cinci companii investigate, Ditline Investments Ltd, Talmage Overseas Ltd, Socorota Ltd şi Willridge Consulting Ltd, au fost înființate cu sediul la adresa 5 Chitron, Agioi Omologites, 1075, Nicosia, de firma Virna Secretarial Services Ltd (denumire veche, Damianou & Co Secretarial Ltd). La aceeași adresă, 5 Chitron, Agioi Omologites, 1075, Nicosia, funcționează și compania Eurofast Global Ltd (membră a grupului Eurofast), ce are deschisă o componentă juridică și în Romania, respectiv Eurofast Global SRL (cu sediul în Bucureşti, str. Vasile Gherghel nr. 79). De remarcat este faptul că sucursala din România a Eurofast Global Ltd a fost deschisă după înființarea celor cinci firme din Cipru ce au făcut obiectul investigaţiilor noastre. Eurofast Global Ltd este controlată de Damianou Christodoulos (acţionar unic) și Zoi Kokoni (director). În asociere, Pantelidou Ifigeneia și Kokoni Zoi controlează firmele Ditline Investments LtdTalmage Overseas Ltd și Willridge Consulting Ltd. Pantelidou Ifigeneia controlează singură firma Masterjob Ltd. Chriso Ioannou controlează doar firma Socorota Ltd, deși, la constituire, și această firmă era controlată pe filiera Virna Secretarial Services Ltd și Ebs (Nominees) Limited, adică de Pantelidou Ifigeneia şi Kokoni Zoi. Ca urmare, în luna august 2004, prin preluarea de către Chriso Ioannou inclusiv a funcțiilor de director și de secretar al firmei, deținătorii de drept ai Socorota Ltd i-au dedicat anticipativ un flux independent de activitate. Firmele au avocați distincți, probabil ca să deturneze atenția de la adevărații avocați îndrituiți cu puteri depline asupra firmelor. În concluzie, este foarte puțin probabil ca eventuale contracte de tip „trust deed“ încheiate între proprietarii de drept, oameni de afaceri și politicieni din România, și acționarii/directorii companiilor din Cipru să se afle la acești avocați. Cel mai probabil, contractele menționate se află la Pantelidou Ifigeneia și/sau Kokoni Zoi. Cele două avocate cunosc adevăratele persoane la care ajung banii din afacerile trioului Mazăre-Constantinescu-Strutinsky. Companiile Socorota Ltd și Talmage Overseas Ltd au fost înființate în luna august 2004, la numai o zi diferență. În lunile martie și aprilie 2005, în structura decizională a companiilor Masterjob Ltd și Talmage Overseas Ltd au avut loc modificări, în sensul că Pantelidou Ifigeneia și Kokoni Zoi au preluat controlul direct/interpus al celor două companii.

La anumite intervale de timp, au avut loc modificări în structura acționariatului a patru dintre cele cinci companii, respectiv Ditline Investments Ltd, Talmage Overseas Ltd, Socorota Ltd și Willridge Consulting Ltd, astfel încât afacerile derulate de firmele respective au schimbat probabil acționarii anonimi în funcție de cine trebuia să încaseze banii din Constanța - România. Modificările structurale din Cipru pot avea un corespondent în activitatea sau problemele din România ale deținătorilor de drept. Accesul la contractele de tip „trust deed“ (cele în care apar adevărații proprietari ai firmelor cipriote) va certifica beneficiarii banilor din retrocedările cu cântec și contractele cu Primăria și Consiliul Județean Constanța încheiate în România. Pentru ca avocații ciprioți să dezvăluie aceste identități, este nevoie de intervenția procurorilor DNA și de înființarea unei comisii rogatorii care să ceară acest lucru în Cipru.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii