info-sud-est.ro Povestea dosarului care a stat 8 ani la DNA, apoi a fost închis cu NUP. Portul Tomis, închiriat de prietenul lui Radu Mazăre cu 2.605 euro/lună
info-sud-est.ro: Povestea dosarului care a stat 8 ani la DNA, apoi a fost închis cu NUP. Portul Tomis, închiriat
18 May, 2017 21:54
ZIUA de Constanta
8606
Marime text
•În 17 decembrie 2004, Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA a închiriat două hectare din Portul Turistic Tomis pentru doar 2605 euro/lună, adică 0,13 euro/mp. Contractul a fost încheiat pe o perioadă de 17 ani și a ajuns la un apropiat al grupului Radu Mazăre-Nicușor Constantinescu-Sorin Strutinsky, care este și inculpat în dosarul „Retrocedărilor”.
•Inspectoratul de Poliție Județean Constanța a deschis un dosar penal pe numele lui Gheorghe Moldoveanu, directorul CN APM în momentul tranzacției, pentru abuz în serviciu și subevaluarea imobilului închiriat. În noiembrie 2005, speța a ajuns pe masa procurorilor DNA Constanța.
•Aici, dosarul a fost uitat într-un sertar timp de 6 ani de zile chiar de șefa DNA Constanța de la acea vreme, Ioana Țene. Ulterior pensionării acesteia, dosarul închirierii Portului Tomis a ajuns la noul șef al instituției care, după alți 2 ani, a dispus neînceperea urmăririi penale. La scurt timp după NUP, faptele sesizate inițial de polițiștii Serviciului de Investigare a Fraudelor s-au prescris.
•Înainte să preia dosarul Portului Tomis, Țene era procuror al PNA București. Într-unul dintre cele mai controversate dosare de corupție din 2005, Țene i-a dat NUP lui Marian Oprișan. Un an mai târziu, Țene a fost promovată șef la DNA Constanța, la propunerea lui Daniel Morar, șeful instituției Anticorupție la acea vreme.
•Nicolae Dan Țivilichi, actualul director al CN APM, ne-a declarat că redevența este foarte mică, fapt pentru care contractul de închiriere a Portului Tomis este în revizuire. Contractul de închiriere mai este în vigoare patru ani, dar poate fi reînnoit oricând la cererea chiriașului. Pe suprafața concesionată funcționează mai multe restaurante și cafenele ale căror chirii sunt cuprinse între 12.000 și 24.000 euro pe an.
Ce prevede contractul
Cu doar câteva zile înainte de Crăciunul din 2004, Administrația Porturilor Maritime făcea un cadou impresionant nou-înființatei societăți Sisteme Internaționale de Afaceri SA (SIA). Prin contractul de închiriere nr. 34388/17.12.2004, Gheorghe Moldoveanu, directorul CN APM, îi ceda lui Valentin Gheorghe Ionescu, administratorul SIA, o bucată din Portul Turistic Tomis, aproximativ două hectare, împreună cu toate bunurile acestuia, în schimbul unei sume modice: doar 2605 euro/lună. Contractul a fost semnat pe o perioadă de 17 ani și este valabil până în 30 iunie 2021.
Obiectul contractului prevede „asigurarea folosinței platformelor din Portul Turistic Tomis și punerea la dispoziție a bunurilor (cheuri, acvatoriu, diguri de adăpostire) aflate în administrarea CN APM SA în schimbul unei plăți lunare în valoare de 2605 euro la care se adaugă cota legală de TVA”.
Pe lângă redevența foarte mică pe care CN APM o primește de la SC Sisteme Internaționale de Afaceri SA, în sarcina proprietarului a rămas și plata impozitelor, taxelor și celorlaltor cheltuieli, care ajung la 50.000 de euro lunar.
Mai mult decât atât, în primii trei ani, chiriașul a fost scutit de 50% din redevența datorată, pe motiv că urma să facă investiții. Drept pentru care, timp de 36 de luni, SIA a plătit Administrației Porturilor doar 1302 euro/lună.
La scurtă vreme de la încheierea contractului, polițiștii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Constanța au deschis un dosar penal pentru abuz în serviciu și alte fapte asimilate corupției. Polițiștii constataseră că, în perioada 2002-2004, în interiorul Companiei Naționale Administrației Porturilor Maritime SA se constituise o rețea infracțională cu ajutorul căreia, în urma unor licitații formale, au fost încheiate mai multe contracte păguboase care au favorizat anumite societăți și care au provocat prejudicii de milioane de euro.
Două hectare din Portul Tomis, închiriate la prețul unui spațiu comercial de 200 mp
În timp ce CN APM concesiona două hectare din Portul Turistic Tomis cu 2605 euro/lună, adică 0,13 euro/mp/lună, tarifele de închiriere a terenurilor sau spațiilor comerciale pe piața imobiliară a anului 2004 arătau foarte diferit.
Spre exemplu, în luna noiembrie 2004, atunci când a fost organizată licitația și când CN APM a stabilit un preț de pornire neverosimil de mic pentru închirierea celor 20.000 de mp din Portul Tomis, în zona Delfinariu se ofereau spre închiriere două spații comerciale, cu o suprafață de 200 mp fiecare, în schimbul sumei de 2500, respectiv 3000 de euro/lună (adică 12,5-15 euro/mp/lună, comparativ cu 0,13 euro/mp/lună în Portul Tomis).
Nici în zona industrială a Constanței sau la Halta Traian nu se putea închiria un spațiu, oricum ar fi fost el, cu doar 13 eurocenți/mp/lună. Spre exemplu, în luna decembrie 2004, atunci când a fost încheiat contractul, în zona Halta Traian și zona industrială a Constanței erau oferite spre închiriere două terenuri, cu suprafațe de 450, respectiv 500 mp, în schimbul a 2 euro/mp/lună (conform rubricii de mica publicitate din ziarul „Telegraf“, lunile noiembrie-decembrie 2004).
Fostul șef al DNA Constanța a ținut dosarul în sertar până s-a pensionat. Ulterior, a fost preluat de un alt șef al DNA, care a dat NUP
Dosarul deschis de polițiștii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Constanța a ajuns inițial pe masa procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța. A doua zi, în 29 noiembrie 2005, magistrații și-au declinat competența și au trimis dosarul spre soluționare la DNA Constanța.
La acea vreme, DNA începea o tranziție anevoioasă, de la garda veche a procurorilor școliți pe vremea comunismului și care și-au concentrat aproape întreaga activitate postdecembristă sub mandatele lui Ion Iliescu, la garda procurorilor tineri și reforma Justiției. La Constanța, până în anul 2011, tranziția a însemnat și instabilitate la nivelul conducerii DNA, serviciul teritorial schimbând trei șefi în șase ani.
Până în octombrie 2005, PNA Constanța a fost condus de Ioan Oțel, un procuror care s-a remarcat prin declarațiile calde și încurajatoare la adresa lui Radu Mazăre, atunci când fostul primar a călcat pentru prima oară pragul instituției Anticorupție: „Eu trebuie să văd dacă în realitate există ceva și cel mai adesea constat că nu. Și dacă cineva a fost la PNA, ce? Poate să vină oricine, să primească chiar și felicitări!”, declara șeful PNA Constanța în anul 2005, cu puțin timp înainte să iasă la pensie.
În 28 octombrie 2005, șefia DNA Constanța a fost preluată pentru o scurtă perioadă de un tânăr procuror, Florin Tîrnăcop, care, la învestirea în funcție, a declarat pentru presa locală că instituția sa avea în lucru 20 de dosare, o cifră absolut nesemnificativă comparativ cu numărul de dosare înregistrate astăzi la aceeași instituție.
În mandatul lui Tîrnăcop dosarul închirierii Portului Turistic Tomis ajunge la DNA Constanța și este preluat de Ioana Țene, un procuror aproape de vârsta pensionării. Ioana Țene îl înlocuiește pe Florin Tîrnăcop la șefia DNA Constanța în septembrie 2006 și ocupă funcția de conducere până în noiembrie 2010, când se pensionează.
În tot acest timp, în perioada 2005-2010, dosarul închirierii Portului Tomis a fost uitat într-unul dintre sertarele instituției, fără să fie soluționat de fosta șefă DNA. După pensionarea acesteia, dosarul a ajuns la Beatrice Șișman, pe care Daniel Morar a delegat-o procuror șef la DNA Constanța în 9 noiembrie 2010. În mai 2011, Beatrice Șișman a susținut un concurs pentru obținerea unui mandat de conducere de 3 ani, dar a fost respinsă de CSM în urma interviului.
După aproape trei ani de cercetări, în 14 februarie 2013, procurorul Beatrice Șișman a închis dosarul închirierii Portului Turistic Tomis și a dispus neînceperea urmăririi penale, întrucât „faptele nu există”. Una dintre faptele pentru care procurorul a dat NUP a fost stabilirea, cu intenție, a unei valori diminuate față de valoarea comercială reală, a bunurilor aparținând statului.
Beatrice Șișman a cerut să plece din DNA în decembrie 2014. Odată cu aceasta a mai părăsit DNA Constanța și colega sa, procurorul Mihaela Scăețeanu, al cărei soț era consilierul juridic al SC Habitat și Ambient SA București, firmă inculpată în dosarul „Retrocedărilor“ și deținută de Valentin Ionescu – cel care concesionase și Portul Turistic Tomis prin SC Sisteme Internaționale de Afaceri SA București.
Contactată telefonic, Beatrice Șișman ne-a declarat că nu își amintește speța din 2013, dar este convinsă că nu a avut dosarul timp de 8 ani, ci că l-a preluat de la fosta ei șefă, Ioana Țene:
Ioana Țene a murit în 27 noiembrie 2015.
Am cerut un punct de vedere de la structura centrală a DNA și am întrebat cum este posibil ca un dosar instrumentat de procurorii Anticorupție să se afle în lucru aproape un deceniu până la dispunerea unei soluții? Am întrebat, de asemenea, dacă mai există și alte dosare înregistrate la Direcția Națională Anticorupție a căror instrumentare durează de un deceniu sau mai mult. La această întrebare nu ni s-a răspuns și am fost îndrumați către Consiliul Superior al Magistraturii, instituție care controlează și evaluează activitatea procurorilor:
Autor Andreea Pavel
Articol integral pe info-sud-est.ro.
Sursa text: info-sud-est.ro
•Inspectoratul de Poliție Județean Constanța a deschis un dosar penal pe numele lui Gheorghe Moldoveanu, directorul CN APM în momentul tranzacției, pentru abuz în serviciu și subevaluarea imobilului închiriat. În noiembrie 2005, speța a ajuns pe masa procurorilor DNA Constanța.
•Aici, dosarul a fost uitat într-un sertar timp de 6 ani de zile chiar de șefa DNA Constanța de la acea vreme, Ioana Țene. Ulterior pensionării acesteia, dosarul închirierii Portului Tomis a ajuns la noul șef al instituției care, după alți 2 ani, a dispus neînceperea urmăririi penale. La scurt timp după NUP, faptele sesizate inițial de polițiștii Serviciului de Investigare a Fraudelor s-au prescris.
•Înainte să preia dosarul Portului Tomis, Țene era procuror al PNA București. Într-unul dintre cele mai controversate dosare de corupție din 2005, Țene i-a dat NUP lui Marian Oprișan. Un an mai târziu, Țene a fost promovată șef la DNA Constanța, la propunerea lui Daniel Morar, șeful instituției Anticorupție la acea vreme.
•Nicolae Dan Țivilichi, actualul director al CN APM, ne-a declarat că redevența este foarte mică, fapt pentru care contractul de închiriere a Portului Tomis este în revizuire. Contractul de închiriere mai este în vigoare patru ani, dar poate fi reînnoit oricând la cererea chiriașului. Pe suprafața concesionată funcționează mai multe restaurante și cafenele ale căror chirii sunt cuprinse între 12.000 și 24.000 euro pe an.
Ce prevede contractul
Cu doar câteva zile înainte de Crăciunul din 2004, Administrația Porturilor Maritime făcea un cadou impresionant nou-înființatei societăți Sisteme Internaționale de Afaceri SA (SIA). Prin contractul de închiriere nr. 34388/17.12.2004, Gheorghe Moldoveanu, directorul CN APM, îi ceda lui Valentin Gheorghe Ionescu, administratorul SIA, o bucată din Portul Turistic Tomis, aproximativ două hectare, împreună cu toate bunurile acestuia, în schimbul unei sume modice: doar 2605 euro/lună. Contractul a fost semnat pe o perioadă de 17 ani și este valabil până în 30 iunie 2021.
Obiectul contractului prevede „asigurarea folosinței platformelor din Portul Turistic Tomis și punerea la dispoziție a bunurilor (cheuri, acvatoriu, diguri de adăpostire) aflate în administrarea CN APM SA în schimbul unei plăți lunare în valoare de 2605 euro la care se adaugă cota legală de TVA”.
Pe lângă redevența foarte mică pe care CN APM o primește de la SC Sisteme Internaționale de Afaceri SA, în sarcina proprietarului a rămas și plata impozitelor, taxelor și celorlaltor cheltuieli, care ajung la 50.000 de euro lunar.
Mai mult decât atât, în primii trei ani, chiriașul a fost scutit de 50% din redevența datorată, pe motiv că urma să facă investiții. Drept pentru care, timp de 36 de luni, SIA a plătit Administrației Porturilor doar 1302 euro/lună.
La scurtă vreme de la încheierea contractului, polițiștii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Constanța au deschis un dosar penal pentru abuz în serviciu și alte fapte asimilate corupției. Polițiștii constataseră că, în perioada 2002-2004, în interiorul Companiei Naționale Administrației Porturilor Maritime SA se constituise o rețea infracțională cu ajutorul căreia, în urma unor licitații formale, au fost încheiate mai multe contracte păguboase care au favorizat anumite societăți și care au provocat prejudicii de milioane de euro.
Două hectare din Portul Tomis, închiriate la prețul unui spațiu comercial de 200 mp
În timp ce CN APM concesiona două hectare din Portul Turistic Tomis cu 2605 euro/lună, adică 0,13 euro/mp/lună, tarifele de închiriere a terenurilor sau spațiilor comerciale pe piața imobiliară a anului 2004 arătau foarte diferit.
Spre exemplu, în luna noiembrie 2004, atunci când a fost organizată licitația și când CN APM a stabilit un preț de pornire neverosimil de mic pentru închirierea celor 20.000 de mp din Portul Tomis, în zona Delfinariu se ofereau spre închiriere două spații comerciale, cu o suprafață de 200 mp fiecare, în schimbul sumei de 2500, respectiv 3000 de euro/lună (adică 12,5-15 euro/mp/lună, comparativ cu 0,13 euro/mp/lună în Portul Tomis).
Nici în zona industrială a Constanței sau la Halta Traian nu se putea închiria un spațiu, oricum ar fi fost el, cu doar 13 eurocenți/mp/lună. Spre exemplu, în luna decembrie 2004, atunci când a fost încheiat contractul, în zona Halta Traian și zona industrială a Constanței erau oferite spre închiriere două terenuri, cu suprafațe de 450, respectiv 500 mp, în schimbul a 2 euro/mp/lună (conform rubricii de mica publicitate din ziarul „Telegraf“, lunile noiembrie-decembrie 2004).
Fostul șef al DNA Constanța a ținut dosarul în sertar până s-a pensionat. Ulterior, a fost preluat de un alt șef al DNA, care a dat NUP
Dosarul deschis de polițiștii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Constanța a ajuns inițial pe masa procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța. A doua zi, în 29 noiembrie 2005, magistrații și-au declinat competența și au trimis dosarul spre soluționare la DNA Constanța.
La acea vreme, DNA începea o tranziție anevoioasă, de la garda veche a procurorilor școliți pe vremea comunismului și care și-au concentrat aproape întreaga activitate postdecembristă sub mandatele lui Ion Iliescu, la garda procurorilor tineri și reforma Justiției. La Constanța, până în anul 2011, tranziția a însemnat și instabilitate la nivelul conducerii DNA, serviciul teritorial schimbând trei șefi în șase ani.
Până în octombrie 2005, PNA Constanța a fost condus de Ioan Oțel, un procuror care s-a remarcat prin declarațiile calde și încurajatoare la adresa lui Radu Mazăre, atunci când fostul primar a călcat pentru prima oară pragul instituției Anticorupție: „Eu trebuie să văd dacă în realitate există ceva și cel mai adesea constat că nu. Și dacă cineva a fost la PNA, ce? Poate să vină oricine, să primească chiar și felicitări!”, declara șeful PNA Constanța în anul 2005, cu puțin timp înainte să iasă la pensie.
În 28 octombrie 2005, șefia DNA Constanța a fost preluată pentru o scurtă perioadă de un tânăr procuror, Florin Tîrnăcop, care, la învestirea în funcție, a declarat pentru presa locală că instituția sa avea în lucru 20 de dosare, o cifră absolut nesemnificativă comparativ cu numărul de dosare înregistrate astăzi la aceeași instituție.
În mandatul lui Tîrnăcop dosarul închirierii Portului Turistic Tomis ajunge la DNA Constanța și este preluat de Ioana Țene, un procuror aproape de vârsta pensionării. Ioana Țene îl înlocuiește pe Florin Tîrnăcop la șefia DNA Constanța în septembrie 2006 și ocupă funcția de conducere până în noiembrie 2010, când se pensionează.
În tot acest timp, în perioada 2005-2010, dosarul închirierii Portului Tomis a fost uitat într-unul dintre sertarele instituției, fără să fie soluționat de fosta șefă DNA. După pensionarea acesteia, dosarul a ajuns la Beatrice Șișman, pe care Daniel Morar a delegat-o procuror șef la DNA Constanța în 9 noiembrie 2010. În mai 2011, Beatrice Șișman a susținut un concurs pentru obținerea unui mandat de conducere de 3 ani, dar a fost respinsă de CSM în urma interviului.
După aproape trei ani de cercetări, în 14 februarie 2013, procurorul Beatrice Șișman a închis dosarul închirierii Portului Turistic Tomis și a dispus neînceperea urmăririi penale, întrucât „faptele nu există”. Una dintre faptele pentru care procurorul a dat NUP a fost stabilirea, cu intenție, a unei valori diminuate față de valoarea comercială reală, a bunurilor aparținând statului.
Beatrice Șișman a cerut să plece din DNA în decembrie 2014. Odată cu aceasta a mai părăsit DNA Constanța și colega sa, procurorul Mihaela Scăețeanu, al cărei soț era consilierul juridic al SC Habitat și Ambient SA București, firmă inculpată în dosarul „Retrocedărilor“ și deținută de Valentin Ionescu – cel care concesionase și Portul Turistic Tomis prin SC Sisteme Internaționale de Afaceri SA București.
Contactată telefonic, Beatrice Șișman ne-a declarat că nu își amintește speța din 2013, dar este convinsă că nu a avut dosarul timp de 8 ani, ci că l-a preluat de la fosta ei șefă, Ioana Țene:
„Nici nu-mi mai amintesc exact și, oricum, n-aș putea să dau relații despre dosar pentru că nu mai lucrez acolo (în cadrul DNA, n.red.). Din câte țin minte, l-am preluat după ce a plecat șefa, după ce a ieșit la pensie, la începutul lui 2011. Oricum, dosarul n-a fost la mine din 2005 în niciun caz. Sunt sigură”.
Ioana Țene a murit în 27 noiembrie 2015.
Am cerut un punct de vedere de la structura centrală a DNA și am întrebat cum este posibil ca un dosar instrumentat de procurorii Anticorupție să se afle în lucru aproape un deceniu până la dispunerea unei soluții? Am întrebat, de asemenea, dacă mai există și alte dosare înregistrate la Direcția Națională Anticorupție a căror instrumentare durează de un deceniu sau mai mult. La această întrebare nu ni s-a răspuns și am fost îndrumați către Consiliul Superior al Magistraturii, instituție care controlează și evaluează activitatea procurorilor:
Autor Andreea Pavel
Articol integral pe info-sud-est.ro.
Sursa text: info-sud-est.ro
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii