Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:16 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Mântuitorii“ SCJU şi blocurile de pe retrocedări

ro

05 Mar, 2015 00:00 5042 Marime text

Consiliul Judeţean Constanţa, prin „conducătorul“ său, Nicuşor Constantinescu, mai nou, suspendat din funcţie, a decis, la un moment dat, că medicii veniţi din Bucureşti în Secţia de Ortopedie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) merită cele mai bune condiţii de cazare.

Aşa cum ZIUA de Constanţa vă prezenta în ediţia de ieri,
 20 de ani de plată:
Cât au costat „renovările“ spitalului de care a fugit Nicuşor Constantinescu


 Nicuşor nu s-a ferit să dea banii CJC-ului pentru renovări care… se văd sau nu. Fonduri cu care, cu uşurinţă, se putea construi o unitate medicală nouă. Dar nimic nu a fost mai presus decât confortul medicilor bucureşteni, veniţi de la Spitalul Floreasca pentru a „mântui“ Judeţeanul constănţean. Şef de echipă, nimeni altul decât Alexandru Octavian Şerban, inculpat în Dosarul Retrocedărilor alături de Radu Mazăre şi de Nicuşor Constantinescu, notat de procurorii DNA la capitolul interpuşi cumpărători de terenuri.

Inculpat şi cazat cu vedere la mare

În noiembrie 2011, consilierii judeţeni votau aprobarea achiziţionării de bunuri imobile în regim de locuinţe de serviciu, iar în octombrie 2012, prin hotărârea 347, aceste locuinţe au fost repartizate unor cadre medicale venite la SCJU din alte oraşe. Dar nu este vorba despre cadre medicale oarecare, ci despre noua echipă a Secţiei de Ortopedie, adusă tocmai de la Spitalul Floreasca din capitală. Cele 25 de apartamente fac parte din complexul rezidenţial Mamaia Summerland, construit pe terenuri retrocedate de SC Stop SRL, firma lui Costică Zelcă, alt om de bază al grupului afaceristic din zona Mazăre-Constantinescu. Aşadar, nimic nu este întâmplător. Afacerea apartamentelor pentru medici a atras atenţia şi Curţii de Conturi a României, care, în raportul pe anul 2012, a constatat că au fost efectuate plăţi nelegale de peste 1.138.000 de lei către SC Stop SRL. Raportul Curţii de Conturi face referire la „efectuarea către SC Stop SRL Constanţa de plăţi nelegale în sumă de 1.108 mii lei (la care s-au calculat dobânzi de 30 mii lei) sub formă de avans rate apartamente, reprezentând achiziţie de bunuri imobile fără ca entitatea să poată exercita dreptul de posesie asupra bunurilor achiziţionate, prin punerea lor la dispoziţie de către cumpărător, pentru exercitarea liberă şi neîngrădită a posesiei, conform art. 1685 din Codul Civil, de la data încheierii vânzării-cumpărării imobilelor. Astfel, nu a fost îndeplinit obiectivul prevăzut de Hotărârea Consiliului Judeţean Constanţa nr. 373/29.11.2011, privind achiziţionarea a 25 de bunuri imobile în regim de locuinţe de serviciu pentru specialişti (consultanţi, medici etc.), care-şi desfăşoară activitatea în cadrul serviciilor publice de interes judeţean. Procedura de achiziţie de imobile derulată iniţial a fost anulată, aceasta fiind reluată (...). Comisia de negociere numită prin dispoziţia ordonatorului principal de credite a procedat la analiza ofertei depuse şi la negocierea acesteia în vederea atribuirii contractului de achiziţie (...). În baza procesului de evaluare desfăşurat, comisia a hotărât că oferta câştigătoare este cea depusă de SC Stop SRL (acesta fiind singurul ofertant), cu un preţ al ofertei de 850 de euro / suprafaţă utilă, respectiv 650 de euro / suprafaţă balcon, preţuri la care se adaugă TVA, pentru plata în rate lunare, pe parcursul a cinci ani, cu o dobândă finală de 8%“.

Chirie mică, după buget, coane Fănică

Raportul mai precizează că, potrivit contractului de vânzare-cumpărare, vânzătorului îi revine obligaţia „de a preda imobilele cumpărătorilor la data de 1.08.2012 prin punerea bunurilor vândute la dispoziţia cumpărătorilor, împreună cu tot ceea ce este necesar pentru exercitarea liberă şi neîngrădită a posesiei. (...) Sintagma contractului se schimbă din contract de vânzare-cumpărare în promisiune bilaterală de vânzare-cumpărare, rămânând obligaţia promitentului vânzător de a transmite dreptul de folosinţă asupra tuturor apartamentelor către promitentul cumpărător de la data de 1.08.2012. Ulterior, se modifică termenul privind transmiterea dreptului de folosinţă asupra tuturor apartamentelor către promitentul cumpărător de la data de 1.08.2012 la data de 1.08.2017 (...) Ca urmare a înlocuirii contractului de vânzare-cumpărare cu o promisiune bilaterală de vânzare-cumpărare şi a amânării dreptului de folosinţă până la achitarea integrală a celor 60 de rate lunare cuprinse în promisiunea bilaterală, respectiv la data de 1.08.2017, entitatea a efectuat în anul 2012 plăţi din fonduri publice fără a putea exercita dreptul de posesie asupra bunurilor achiziţionate şi fără a fi îndeplinit obiectivul prevăzut de HCJ 373/29.11.2011 privind achiziţionarea unui număr de 25 de bunuri imobile în regim de locuinţe de serviciu pentru specialişti. Conform celor prezentate mai sus, entitatea a plătit nelegal, în anul 2012, suma de 1.107.503 lei (...) sub formă de avans rate apartamente către promitentul vânzător SC Stop SRL, fără ca de la data încheierii promisiunii de vânzare-cumpărare să poată exercita dreptul de folosinţă al apartamentelor prin punerea lor la dispoziţie de către cumpărător, împreună cu tot ce era necesar, pentru exercitarea liberă şi neîngrădită a posesiei“.

Nimic fără retrocedări

O socoteală simplă ne arată că 19 apartamente cu trei camere la preţul unitar de 150.000 de euro şi şase apartamente cu două camere la 130.000 de euro fiecare totalizează 3.630.000 de euro. O comoară pentru Spitalul Judeţean. Dar echipa lui Alexandru Octavian Şerban, inculpat în Dosarul Retrocedărilor, are vedere la mare….

În ultima zi a lunii iulie 2014, consilierii judeţeni au votat din nou. De data aceasta, vorbim despre hotărârea 158 privind stabilirea cuantumului chiriei pentru imobilele ce vor fi închiriate de către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa în calitate de administrator al acestora.

Hotărârea, votată cu 34 de voturi pentru şi 0 împotrivă, arată că, „în virtutea dreptului de administrare transmis (...) Spitalului Clinic de Urgenţă «Sf. Apostol Andrei» Constanţa, urmează să încheie contracte de închiriere pentru fiecare bun imobil în parte. Potrivit dispoziţiilor legale, în cazul în care contractele de închiriere se încheie de către titularul dreptului de administrare, acesta are dreptul să încaseze o cotă parte din chirie, stabilită prin hotărâre a Consiliului Judeţean“.

Iar hotărârea a stabilit: de la 168,26 de lei, la 178,59 de lei pentru un apartament cu dormitor, cameră de zi, cămară, bucătărie, baie, dressing, hol şi balcon şi de la 242,33 de lei la 270,19 de lei pentru un apartament cu două dormitoare, living, cămară, două holuri, două băi şi balcon.

Să nu uităm că vorbim despre apartamente în blocuri din nordul staţiunii Mamaia, o zonă în plină dezvoltare. Şi, de asemenea, să nu uităm că blocurile cu pricina sunt construite pe teren retrocedat de administraţia Mazăre. Pentru aceste retrocedări şi pentru prejudiciul total de aproximativ 114 milioane de euro adus statului şi municipiului Constanţa, întreaga comisie de aplicare a Legii 10/2001, în frunte cu Mazăre şi Constantinescu, este inculpată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obţinerea de avantaje patrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, fals intelectual, în formă continuată, şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

În loc de concluzii

„Îi ştiu pe toţi medicii de acolo (n.r. de la Floreasca). Eu am fost internat în '97 la Floreasca. Am stat un an şi jumătate acolo. Îi ştiu pe toţi. O să fie foarte bine după ce vor veni aici. Sunt meseriaşi oamenii“ - Nicuşor Constantinescu, ianuarie 2012.

„Bineînţeles că a avut loc o licitaţie. Anul trecut. Cu atât s-a cumpărat, nu am plătit toţi banii, plătim în cinci ani. Ca să aduci doctori din Bucureşti, din Timişoara sau din Germania, trebuie să le oferi nişte condiţii bune, să vadă malul mării, să vadă Marea Neagră, să vadă plaja, nu poţi să îi bagi în Inel II, să-i bag acolo, că nu ar fi vrut să vină. De aceea i-am dus acolo. Nu am făcut încă numărul de 25 de medici. Pentru medici le-am luat“ - Nicuşor Constantinescu, octombrie 2012.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii