ordinea.ro Un inculpat din dosarul retrocedărilor lui Mazăre spală vase în Anglia. Am aflat cine este „săgeata” Daniel Ene (document)
ordinea.ro: Un inculpat din dosarul retrocedărilor lui Mazăre spală vase în Anglia. Am aflat cine este „săgeata”
05 Apr, 2017 17:18
ZIUA de Constanta
10279
Marime text
Un puşti enigmatic este pomenit, de nouă ani, în sute de articole de presă, în legătură cu implicarea sa în dosarul retrocedărilor de la Constanţa. Însă niciodată, până acum, presa nu a reuşit să furnizeze o fotografie a individului sau date relevante despre istoria sa personală. Printr-un concurs fericit de împrejurări, redacţia Ordinea.Ro a reuşit să intre în posesia informaţiilor care au lipsit atâţia ani din peisajul public. Individul şi-a schimbat de mai multe ori adresa, contribuind în acest fel la lungirea procesului şi aşa foarte lung, în care compare alături de alţi 36 de inculpaţi, printre care Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu şi Cristi Borcea. La momentul de faţă, puştiul teribil de la retrocedări spală vase în Anglia, pitualat departe de ţară, în aşteptarea soluţiei din dosar. Soluţie care s-ar putea pronunţa în zilele viitoare.
Pentru clădirea în cauză şi pentru terenul de 100.000 de metri pătraţi, Primăria Constanţei a atribuit, în cele din urmă, 236.855,16 metri pătraţi de teren, în parcul oraşului (5,2 hectare), pe faleză (1,5 hectare), în staţiunea Mamaia şi-n zone foarte bune din oraş, pe locuri pe atunci înverzite. Numai terenuri premium subevaluate crunt! Clienţii lui Ionel Haşotti s-au ales cu 19 terenuri în suprafaţă totală de 39.481,33 de metri pătraţi, care le-au fost atribuite prin Dispoziţia nr. 2444 din 16 septembrie 2003, semnată de fostul primar Radu Mazăre. O zi mai târziu, aceştia au cesionat drepturile litigioase încă nesoluţionate către Holland Development Group SA, o firmă controlată de Valentin Gheorghe Ionescu, zis Grizzly, fostul coleg de facultate al fostului primar.
În dosarul retrocedărilor, se afirmă că Ene a vândut terenurile primite cu 21 de miliarde de lei vechi. Procurorul de caz a explicat intrarea puştiului din Ţăndărei în grupul infracţional care a spoliat patrimoniul imobiliar de la Constanţa, prin faptul că acesta ar fi avut o relaţie de prietenie cu Bogdan Gabriel Sandu, administratorul firmei Holland Development Group. Ene a fost acuzat de complicitate la abuz în serviciu, reţinându-se în sarcina sa un prejudiciu de 1.116.204 dolari adus Municipiului Constanţa şi Statului Român.
Cei trei au investit aproximativ 50.000 de euro pentru a achiziţiona trei panouri cu led de mari dimensiuni, care permiteau rularea de spoturi publicitare. Acestea au fost montate în zonele Piaţa Tomis 3, Trocadero şi intersecţia bulevardului Mamaia cu strada Mihai Viteazu. Însă afacerea s-a prăbuşit în perioada crizei economice. De departe, creierul ei fusese Paul Dogaru, unul din oamenii vechi din imobiliare, fondatorul firmei Coriax 97 SRL, care s-a produs în multe spoturi la TV Neptun şi-n multe pagini de mică publicitate de la Telegraf. Numele lui Dogaru apare într-o investigaţie realizată de România Liberă, în anul 2010. Redactorii cotidianului central au relatat împrejurările în care un cunoscut scriitor, a cărui familie revendica din 1991 un teren la Constanţa, obţinând la un moment dat chiar şi o decizie la CEDO de condamnare a statului român, a fost contactat de Paul Dogaru de la Coriax 97, cu propunerea de cesionare a drepturilor litigioase. Însă, dincolo de acest moment, nu există nicio evidenţă publică referitoare la implicarea lui Dogaru în retrocedări. Există, în schimb, datele prezentate mai sus, cu privire la implicarea asociatului său de la Coriax Media, Daniel Ene, care este inculpat în dosar alături de Mazăre şi compania.
Potrivit informaţilor noastre, Paul Dogaru este naşul de cununie al lui Daniel Ene, care este căsătorit cu Veronica Ene, având împreună un copil minor. Celălalt asociat din Coriax Media, Valentin Găman, este cumnatul lui Paul Dogaru. Găman este născut în Bucureşti, în anul 1974, a absolvit Academia de Studii Economice din capitală, iar în perioada 2008-2016 s-a ocupat de tranzacţii imobiliare la Coriax 97, unde era asociat cu Dogaru. După prăbuşirea afacerii cu panouri publicitare cu led, Găman şi-a anunţat prietenii că a câştigat Loteria Vizelor, iar la scurt timp s-a mutat, cu familia, în Statele Unite ale Americii, unde se află şi în prezent.
Autor Adrian Cârlescu
Sursa foto: ordinea.ro
Articol preluat de pe ordinea.ro
În secţiunea „Documente“, puteţi citi rechizitoriul din Dosarul Retrocedărilor.
Tunul neruşinat de la Tăbăcărie
Daniel Ene este menţionat în rechizitoriul prin care procurorul DNA Gheorghe Onea a închis dosarul retrocedărilor, în legătură cu tunul neruşinat de la Tăbăcărie. Întreaga afacere a debutat pe 7 august 2001, când patru persoane fizice (Ştefania Carmen Dragne-Gardef, Lavinia Eleonora Gardef, Cornelia Gardef şi Sorin Adrian Cănănău), au notificat Primăria Constanţa, prin avocatul lor Ionel Haşotti, să le restituie un teren de 10 hectare (100.000 mp) din Parcul Tăbăcărie şi clădirea „Vila Verde”. Aceste bunuri aparţinuseră, anterior naţionalizării, autorului lor, boierul Ştoian Gardef.Pentru clădirea în cauză şi pentru terenul de 100.000 de metri pătraţi, Primăria Constanţei a atribuit, în cele din urmă, 236.855,16 metri pătraţi de teren, în parcul oraşului (5,2 hectare), pe faleză (1,5 hectare), în staţiunea Mamaia şi-n zone foarte bune din oraş, pe locuri pe atunci înverzite. Numai terenuri premium subevaluate crunt! Clienţii lui Ionel Haşotti s-au ales cu 19 terenuri în suprafaţă totală de 39.481,33 de metri pătraţi, care le-au fost atribuite prin Dispoziţia nr. 2444 din 16 septembrie 2003, semnată de fostul primar Radu Mazăre. O zi mai târziu, aceştia au cesionat drepturile litigioase încă nesoluţionate către Holland Development Group SA, o firmă controlată de Valentin Gheorghe Ionescu, zis Grizzly, fostul coleg de facultate al fostului primar.
Cum s-a adăpat Ene din izvorul greu de ostoit al cesiunii plecate de la clienţii lui Haşotti
Holland a plătit cesiunea cu două miliarde de lei vechi, care însemnau, la cursul de schimb din 17 septembrie 2003, doar 58.728 de dolari. În baza acestui act, firma lui Grizzly a primit terenuri în compensare în suprafaţă totală de 186.150,32 de metri pătraţi. 52.455,71 de metri pătraţi se aflau în Parcul Tăbăcărie. Holland a vândut această suprafaţă către dezvoltatorii City Park Mall cu 3 milioane de dolari. În sfârşit, după ce Holland acaparase cele 18,6 hectare din intravilanul Constanţei, al staţiunii Mamaia, de pe creasta falezei şi din parcul oraşului, drepturile litigioase tot nu secaseră de tot. Prin urmare, societatea a cesionat ultima fărâmă cumpărată de la clienţii lui Ionel Haşottti către numitul Daniel Ene, un puştiulache de 25 de ani şi două luni domiciliat în oraşul Ţăndărei. Ene a plătit pentru cesiune 100 de milioane de lei vechi. La scurt timp, prin Dispoziţia nr. 3135/13.11.2003, puştiulache a primit de la Primărie 18 terenuri de 11.223,24 metri pătraţi, pe malul mării şi-n buricul târgului.În dosarul retrocedărilor, se afirmă că Ene a vândut terenurile primite cu 21 de miliarde de lei vechi. Procurorul de caz a explicat intrarea puştiului din Ţăndărei în grupul infracţional care a spoliat patrimoniul imobiliar de la Constanţa, prin faptul că acesta ar fi avut o relaţie de prietenie cu Bogdan Gabriel Sandu, administratorul firmei Holland Development Group. Ene a fost acuzat de complicitate la abuz în serviciu, reţinându-se în sarcina sa un prejudiciu de 1.116.204 dolari adus Municipiului Constanţa şi Statului Român.
Ene este finul lui Paul Dogaru de la agenţia imobiliară Coriax
Având un nume oarecum comun şi domiciliul la Ţăndărei, Daniel Ene a reuşit să scape de presiunea mediatică de care s-au „bucurat” ceilalţi inculpaţi din dosarul retrocedărilor. Pur şi simplu, presa nu l-a descoperit. Însă puştiul teribil se ascundea în plină lumină, chiar la Constanţa, învârtind diverse afaceri. În anul 2007, acesta s-a asociat în firma Coriax Media SRL, alături de cunoscutul agent imobiliar Paul Dogaru şi de mai puţin cunoscutul Valentin Găman.Cei trei au investit aproximativ 50.000 de euro pentru a achiziţiona trei panouri cu led de mari dimensiuni, care permiteau rularea de spoturi publicitare. Acestea au fost montate în zonele Piaţa Tomis 3, Trocadero şi intersecţia bulevardului Mamaia cu strada Mihai Viteazu. Însă afacerea s-a prăbuşit în perioada crizei economice. De departe, creierul ei fusese Paul Dogaru, unul din oamenii vechi din imobiliare, fondatorul firmei Coriax 97 SRL, care s-a produs în multe spoturi la TV Neptun şi-n multe pagini de mică publicitate de la Telegraf. Numele lui Dogaru apare într-o investigaţie realizată de România Liberă, în anul 2010. Redactorii cotidianului central au relatat împrejurările în care un cunoscut scriitor, a cărui familie revendica din 1991 un teren la Constanţa, obţinând la un moment dat chiar şi o decizie la CEDO de condamnare a statului român, a fost contactat de Paul Dogaru de la Coriax 97, cu propunerea de cesionare a drepturilor litigioase. Însă, dincolo de acest moment, nu există nicio evidenţă publică referitoare la implicarea lui Dogaru în retrocedări. Există, în schimb, datele prezentate mai sus, cu privire la implicarea asociatului său de la Coriax Media, Daniel Ene, care este inculpat în dosar alături de Mazăre şi compania.
Potrivit informaţilor noastre, Paul Dogaru este naşul de cununie al lui Daniel Ene, care este căsătorit cu Veronica Ene, având împreună un copil minor. Celălalt asociat din Coriax Media, Valentin Găman, este cumnatul lui Paul Dogaru. Găman este născut în Bucureşti, în anul 1974, a absolvit Academia de Studii Economice din capitală, iar în perioada 2008-2016 s-a ocupat de tranzacţii imobiliare la Coriax 97, unde era asociat cu Dogaru. După prăbuşirea afacerii cu panouri publicitare cu led, Găman şi-a anunţat prietenii că a câştigat Loteria Vizelor, iar la scurt timp s-a mutat, cu familia, în Statele Unite ale Americii, unde se află şi în prezent.
Puştiul teribil de la retrocedări şi-a schimbat în mod repetat domciliul. Acum se pitulează în Anglia, la spălat de vase
Daniel Ene a mai fost asociat şi în alte firme, de fiecare dată având un domiciliu diferit. În actele firmei Coriax Media avea domiciliul pe strada Revoluţia din 22 Decembrie 1988 nr. 43. În actele firmei DC Make Advertising SRL, pe care a fondat-o în anul 2014 alături de un bărbat din Ţăndărei, adresa sa este menţionată pe Aleea Albatrosului nr. 10 Constanţa. În Air Fiber SRL, fondată în anul 2015, Ene figurează cu domiciliul pe bulevardul Ferdinand nr. 116, la Blocul B, Constanţa. Aceste schimbări dese de domiciliu au lăsat urme inclusiv în dosarul retrocedărilor, obţinându-se amânarea judecăţii din lipsă de procedură faţă de Daniel Ene. La momentul de faţă, potrivit informaţiilor noastre, puştiul teribil de la retrocedări se pitulează în Anglia, în oraşul Basildon, unde lucrează la un restaurant, la spălat vase, neputând accede la un job mai de ispravă din cauza cunoaşterii precare a limbii engleze. Partenera sa de lovituri imobiliare, o anume Andreea Enescu, care a cumpărat o parte din terenurile retrocedate pentru a le vinde mai departe cu bani mai frumoşi, a spălat şi ea putina, în peninsula Scandinavă. Unul din terenurile în care Enescu apare ca verigă între Ene şi actualii proprietari irlandezi este situat pe Strada Sarmizegetusa, în curtea interioară a unui bloc. În urmă cu două săptămâni, povestea retrocedării a fost adusă în actualitate de presa locală constănţeană, după ce arheologii au descoperit, acolo, un cimitir de la începutul epocii creştine.Paul Dogaru: nu mai sunt naşul lui Dan Ene, m-am despărţit de el când am aflat de retrocedare
Contactat telefonic, patronul cunoscutei agenţii imobiliare Coriax, Paul Dogaru, declară că nu mai este naşul lui Daniel Ene, de vreo zece ani. L-am întrebat dacă Ene a divorţat, în schimb Dogaru a afirmat: „eu am divorţat, între ghilimele, de el. N-am ştiut că a fost implicat în retrocedări, iar când am aflat ne-am separat.”. Dogaru respinge şi susţinerile cotidianului România Liberă, din anul 2010. „Ştiu despre ce este vorba. Am fost contactat de o persoană mai în vârstă, să găsim un cumpărător de drepturi litigioase. Am întreaga corespondenţă pe mail. Nu am reuşit să găsim un cumpărător. I-am spus că eu nu am legături cu baronii de la Constanţa şi că nu am găsit în clientela noastră o persoană interesată. I-am comunicat lucrul acesta, dar dumnealui a insistat. La un moment dat i-am spus să nu mai insiste, iar dumnealui s-a dus la presă să reclame nişte lucruri neadevărate.”, a clarificat Dogaru acest subiect.Autor Adrian Cârlescu
Sursa foto: ordinea.ro
Articol preluat de pe ordinea.ro
În secţiunea „Documente“, puteţi citi rechizitoriul din Dosarul Retrocedărilor.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii
- Paul 05 Apr, 2017 19:55 Paul Dogaru nu este fratele fufei lui Mazare, Nicoleta Dogaru? Aceasta este angajata la primarie si a facut parte din escorta deplasata in delta, cand au avut accidentul cu salupa.