Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:26 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

riseproject.ro LuxLeaks - Luxemburg ameninţă libertatea presei (video)

ro

25 Apr, 2016 18:26 3549 Marime text
Jurnalistul francez Edouard Perrin și doi foști angajați ai companiei de audit PricewaterhouseCoopers (PWC) au ajuns în fața instanțelor de judecată din ducat ca urmare a publicării proiectului “LuxembourgLeaks”, care a dezvăluit modul în care corporațiile se eschivează de la plata taxelor.

Proiectul jurnalistic a fost realizat în 2014 sub tutela International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), rețeaua de jurnaliști care publică în prezent seria #Panama Papers. RISE Project a fost partenera ICIJ și a publicat o serie de dezvăluiri în cadrul #LuxLeaks.
Documentele Luxembourg Leaks au arătat cum micul ducat din inima Europei a devenit un paradis fiscal tot mai căutat de către marile companii. Ani la rând, Pepsi, Ikea, FedEx și alte 340 de corporații transnaționale au folosit scheme fiscale ca să-și reducă substanțial taxele.

Jurnaliști din 26 de țări au investigat aceste structuri de tip holding și tertipurile lor fiscale, pornind de la 28 de mii de pagini de documente confidențiale. A reieșit, la final, că sute de miliarde de dolari au trecut prin paradisul fiscal luxemburghez, companiile reușind astfel să evite taxe de ordinul miliardelor.
Jurnalistul Edouard Perrin împreună cu un fost auditor și un fost angajat al PricewaterhouseCoopers se vor prezenta mâine în fața unei instanțe luxemburgheze, într-un proces ce vizează publicarea de documente confidențiale aparținând PwC.

Documenetele folosite în ancheta ICIJ fac referire directă la clienții PricewaterhouseCoopers, una dintre cele mai mari companii de consultanță și audit din lume.
Directorul ICIJ, Gerard Ryle susține că punerea sub acuzare a lui Perrin pentru simplu fapt că și-a făcut meseria este un afront adus libertății presei. Cât privește acuzațiile aduse celorlalți, acesta este de părere că statul Luxemburg nu este interesat de rolul important pe care îl au persoanele “whistleblower” în asigurarea transparenței.

În legislația română există “avertizorul de integritate” echivalentul “whistleblower-ului”, adică o persoană care dezvăluie, în interes public, acte de corupție din interiorul unei instituții de stat sau al unei corporații.
“Ei ar trebui lăudați, nu condamnați. Unele dintre cele mai mari scandaluri din zilele noastre au depins în totalitate de oamenii curajoși care au fost de acord să lucreze cu jurnaliștii pentru a demasca ilegalități”, a declarat Ryle.
ICIJ condamnă public procesul jurnalistului fracez și a celor doi foști angajați PwC: “Materialele publicate de Perrin au strârnit un val de revoltă în întreaga lume cu privire la politicile fiscale actuale și au condus către reformă, cel mai vizibil la nivelul Uniunii Europene. A existat un interes public extins cu privire la informația publicată.”

Președintele ICIJ a mai adăugat: “Pentru ca un membru fondator al Uniunii Europene să pună sub acuzare un jurnalist în legătură cu publicarea unor materiale în care există un interes public clar, arată o lipsă de respect față de rolul pe care îl are jurnalismul, acela de a trage la răspundere pe cei care dețin puterea.”[Logo PwC / Foto: Vladimir Yaitskiy (CC BY-NC-SA 2.0)]Logo PwC / Foto: Vladimir Yaitskiy (CC BY-NC-SA 2.0)

Antoine Deltour, fost auditor PricewaterhouseCoopers, este acuzat că ar fi divulgat sute de documente fiscale, numite scrisori de conformitate, care prezentau în detaliu înțelegerile secrete cu privire la taxe între autoritatea fiscală din Luxemburg și corporațiile multinaționale. Perrin este acuzat la rândul său, de complicitate la divulgarea secretelor comerciale și pentru că ar fi manipulat informația obținută astfel.
Proiectul Luxembourg Leaks a fost publicat în noiembrie-decembrie 2014 și a pus o presiune imediată asupra noului președinte ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a ocupat poziția de premier al Luxemburgului chiar în perioada în care multe dintre aceste înțelegeri fiscale au fost parafate.

Investigația Luxembourg Leaks a fost menționată  într-un raport oficial al Comisiei Europene, drept un prim pas pentru “o schimbare fundamentală”  în legislația fiscală europeană, prin care fiecare stat ar putea să fie obligat să furnizeze informații despre înțelegerile fiscale pe care le face cu marile corporații.


Sursa: riseproject.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii