Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:54 11 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sorin Strutinsky, omul din spatele hotelului neterminat din Portul Tomis (documente)

ro

27 Feb, 2015 00:00 16296 Marime text


După ce au preluat în concesiune Portul Tomis prin intermediul lui Valentin Ionescu și al firmei Sisteme Internaționale de Afaceri SA și controlau o serie de terenuri limitrofe prin același personaj și prin societatea Habitat și Ambient SRL, trioului Mazăre-Constantinescu-Strutinsky îi trebuia și un hotel în zonă. În continuare, vă vom prezenta o serie de fapte care conduc la concluzia că scheletul hotelului ridicat în urmă cu aproximativ zece ani este sau cel puțin a fost deținut până anul trecut, prin intermediul unui off-shore, Perceptual Intertrade, de Sorin Strutinsky.


„Structura din Portul Tomis, care a fost începută de un investitor italian acum şapte sau opt ani, care nu a mai fost lăsat de soţie să vină în România pentru că avea patru amante şi, ca atare, s-au stopat lucrările, a fost preluată de o companie turcească din Cipru şi au semnat contractul cu Hilton. În Portul Tomis, pe structura respectivă se va finaliza, ca investiţie privată, un hotel Hilton, repet, cu contract semnat. Mi-a fost adus la cunoştinţă, au venit investitorii, mi-au prezentat contractul agreat cu Hilton-ul, vor începe lucrările probabil tot în primăvară. Investiţia este în jur de 7-8 milioane de euro. Au lucrat la proiect, au modificat, au făcut la etajul 1 numai săli de conferinţă, sunt standardele Hilton, pentru că ei vor fi şi administratorii şi operatorii acestui hotel“. Aceasta era declarația primarului Radu Mazăre, din octombrie 2012.
Prima firmă implicată în proiectul Hilton, pe numele ei Satu&Fase SRL, a fost înfiinţată în iulie 2000 de cetăţenii italieni Santoni Tullio (49,5%) şi Segata Fausto (45,5%) şi de românca Rodica Ungureanu (1%), din Eforie Sud. Un an mai târziu, Satu&Fase a concesionat de la Primăria Constanţa suprafaţa de 1.924,47 mp în Portul Tomis, în vederea construirii unui hotel. Construcţia a fost demarată în iulie 2002. La scurt timp, Satu&Fase a cumpărat terenul de la Primăria Constanţa, cu 309.750 de dolari. Cei doi italieni s-au retras din firmă şi au cesionat părţile sociale către românca Ioana Gabriela Damaschin. Aceasta a stat în firmă doar două zile, după care a cesionat părţile sociale către Segata Fausto şi către Santoni Construzioni Italia, firmă deţinută de Santoni Tullio şi fraţii săi, Nicola şi Silnavo. Trecut prin schimbările de acționariat, Satu&Fase a început o serie de litigii civile cu firmele pe care le angajase ca să construiască hotelul. În acel context, construcţia a fost trecută în conservare, la stadiul de schelet din beton şi oţel, așa cum se află și în prezent. După un an, italienii s-au retras cu totul din firma românească. Ei au vândut părţile sociale unui off-shore cipriot, Socorota Ltd.

Cu toate că italienii fixaseră prețul la 1.400.000 de euro, un an mai târziu, părţile au încheiat un act adiţional prin care preţul contractului a fost diminuat la 200.000 de euro. Motivul era că două terenuri aparţinând SC Satu&Fase SRL aveau înscrise litigii la cartea funciară.

Serghie, „săgeata“ tripletei Mazăre-Constantinescu-Strutinsky

Socorota Ltd era reprezentată de Cristian Serghie, care, din 2006, era acționar cu 1% în Satu&Fase SRL. Ulterior, Serghie și-a pierdut calitatea de reprezentant al Socorota în favoarea spaniolului Alberto Mas Vila. Un an mai târziu, acesta din urmă a devenit directorul pentru România al grupului spaniol Grand Via, implicat în construcţia unui ansamblu rezidenţial în Constanţa. Serghie a rămas director general la Satu&Fase, calitate în care a vândut bunurile imobiliare ale societăţii. Terenul şi scheletul din Portul Tomis au ajuns la SC Astera Consulting SRL. Sediul social a fost cumpărat, cu neverosimila sumă de 420.000 de euro, de SC Sisteme Internaţionale de Afaceri SA - firmă deţinută de Gheorghe Valentin Ionescu, fost coleg de facultate cu Radu Mazăre, concesionar al Portului Tomis şi coinculpat în Dosarul Retrocedărilor.
Istoria acestui hotel este întortocheată. În 2011, se vehicula prin presa locală vânzarea sa către Astera Consulting SRL, societate ce are în componență tot un off-shore din Cipru, Perceptual Intertrade. La vremea aceea, în componența Astera Consulting SRL era încă un off-shore, SC Owenton Overseas Co Limited. Jurnaliștii de la Constanța.ro au documentat această afacere și au descoperit singurul document ajuns public din care reiese clar ca Sorin Strutinsky se află în spatele unui off-shore cu acționariat anonim. Documentul este o declarație dată în fața notarului, prin care Sorin Strutinsky se declară unic acționar al Perceptual Intertrade Ltd (vezi secţiunea „Documente“) din Nicosia, Cipru, str. Midralakopoulou nr. 9, care deținea Astera Consulting SRL din Constanta. De altfel, la data de 27.05.2013, Perceptual Intertrade Ltd din Cipru era acţionar doar în cadrul Astera Consulting SRL Constanța.

La data de 9.04.2014, Perceptual Intertrade Ltd din Cipru este asociat şi controlează şi firma Amber Consulting SRL alături de firma cipriotă Southstone Holdings Ltd din Cipru, str. Chytrou 5.
 
STUPOARE!!! La 29.11.2012, Amber Consulting îi avea ca asociați pe Socorota Limited din Cipru și pe numitul Serghie Cristian Ion.
Sediul din Cipru al firmei Southstone Holdings Ltd se afla la aceeaşi adresa cu Ditline Investments Ltd, Talmage Overseas Limited, Willridge Consulting Limited, Euroglobal See Audit Ltd - firme ce controlează şi administrează un segment economic important din Constanța și despre care vom vorbi în episoadele următoare.

Concluzie 

Investiția hotelului din Portul Tomis a fost începută pe un teren vândut de Primăria Constanța SRL-ului Satu&Fase, unde acționariatul s-a schimbat succesiv până când a ajuns sub controlul lui Sorin Strutinsky. Acesta era unic asociat al Perceptual Intertrade Cipru, firmă care controlează Astera Consulting SRL, societate înregistrată în România, care deținea, la momentul declarației primarului, hotelul neterminat. Astfel, se poate considera că Radu Mazăre a anunțat asocierea cu celebrul lanț de hoteluri Hilton tocmai pentru a-și face un serviciu sieși și apropiatului său Sorin Strutinsky, proprietarul în acte al hotelului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • t c 27 Feb, 2015 09:00 Va putea cineva sa darime toate ,,cojmeliile''pe care le-au plantat gasca de sabotori ai vietii constantenilor,facind dintr-un oras aerisit cacofonia de forme din beton aruncate oriunde era un spatiu verde?