Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:09 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea 138 de ani de la înființarea primei școli de marină (galerie foto)

ro

03 Oct, 2019 00:00 5633 Marime text
În anul 1881, la 3 octombrie, prin Înaltul Decret nr. 2.408, lua naștere Școala Copiilor de Marină, la Galați, care primea elevi cu vârste cuprinse între 12-15 ani, școlarizarea fiind de trei ani. Școala pregătea iniţial numai militari cu grade inferioare (caporali, sergenţi, subofiţeri). Cei care consimţeau să urmeze şcoala se obligau, ca după terminarea ei, să servească în flotilă încă patru ani, termen care se putea prelungi la cerere, prin reangajare.
 
După parcurgerea anului I, elevii erau împărţiţi pe două secţii: punte şi maşini, iar la sfârşitul anului II, erau împărţiţi pe specialităţi, în funcţie de nevoile marinei, aptitudinile elevilor şi, pe cât posibil, a opţiunilor acestora. La finele anului III, cursanţii, care aveau vârsta de 17 ani împliniţi, erau declaraţi absolvenţi, înaintaţi la gradul de caporal şi repartizaţi în unităţile şi pe navele marinei. Elevii care nu aveau vârsta de 17 ani erau menţinuţi în cadrul instituţiei şi numai după împlinirea acestei vârste, erau repartizaţi la unităţi. Până în a anul 1904 își va desfășura activitatea când se va transforma în Școala de Marină a Maiștrilor Militari și de Specialitate.
 
Încă din anul 1881 a fost comandată o navă-școală ( un bric)  la Londra la Thomas Iron Works and Shipbuidinge Company. Nava era cu propulsor și elice, pusă în mișcare de o mică mașină Compounde. Nava a intrat în portul Galați la 12 august 1882, sub comanda maiorului Vasile Urseanu. Bricul Mircea avea să inițieze în tainele marinăriei mii de tineri hotărâți să înfrunte valurile și vicisitudinile vieții de marinar.
 
Unul dintre primii comandanți ai școlii a fost colonelul de marină Mihail Drăghicescu, ce era un profesor desăvârșit, având o ținută morală și profesională de excepție. În anul 1920, la Constanța lua ființă Școala Copiilor de Marină, prima treaptă a institutului maritim, ce a funcționat până în anul 1928. Un absolvent al acesteia a fost cunoscutul scriitor Geo Bogza, un iubitor al mării, al călătoriilor și al Dobrogei.
 
De la 1 octombrie 1928, în baza Decretului nr. 2.066, Institutul maritim s-a unit cu Şcolile de mecanici şi electricieni rezultând Şcoala de specialităţi ale marinei, având ca scop pregătirea de maiştri militari de specialitate. În cadrul Şcolilor de specialităţi ale marinei funcţionau Şcoala copiilor de marină, Şcoala elementară, Şcoala de brevetaţi şi Şcoala submaiştrilor. Durata de şcolarizare era de 5 ani din care doi ani la Şcoala copiilor de marină, un an la Şcoala elementară, un an Şcoala de brevetaţi şi un an Şcoala de submaiştri, aceasta din urmă fiind treapta superioară, definitorie în cadrul Şcolii de specialităţi a marinei.  În anul 1938, potrivit ordinului Ministerului Apărării Naţionale nr. 1.812, Şcoala de specialităţi a marinei a luat denumirea de Şcoala de submaiştri.
 
În anul 1950, la Galaţi lua ființă Şcoala medie militară de marină, misiunea acesteia fiind de a pregăti elevii în vârstă de 14 – 17 ani care, după finalizarea cursurilor, urmau să fie admişi în Şcoala militară de ofiţeri de marină. Ulterior s-a luat hotărârea ca, după ce se completau locurile pentru nevoile marinei, o parte dintre absolvenţi să fie trimişi şi la alte şcoli militare (transmisiuni, radiolocaţie, artilerie Anti-Aeriană etc.). Durata de şcolarizare a fost organizată astfel: elevii admişi între anii 1950-1952 frecventau cursurile claselor a VIII-a -  a XI-a. Din anul şcolar 1952 – 1953 până în anul 1957 (anul desfiinţării şcolii), cursurile aveau o durată de trei ani (a VIII-a, a IX-a, a X-a), după care s-a revenit la sistemul celor 4 clase menţionate anterior.
 
Începând cu 1 ianuarie 1957, Şcoala medie militară de marină s-a transformat în Liceul militar de marină, iar la 1 ianuarie 1958 s-a transformat în Liceul Militar ,,Mihai Viteazul”, acesta fiind desfiinţat la 8 iulie 1960. În anul 1973, în baza Decretului Consiliului de Stat nr. 502/25.08.1973, a luat fiinţă în garnizoana Constanţa, Liceul Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza”. Misiunea de bază a liceului era de a pregăti candidaţii necesari pentru admiterea în Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân”, unde se formau viitoarele cadre pentru marina militară şi civilă.
 
Liceul a avut iniţial o durată de 5 ani, dar începând cu anul şcolar 1977-1978 durata acestuia s-a redus la 4 ani ca în toate liceele industriale din ţară. La data de 01.09.1998, Liceul Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza” a fost desfiinţat în baza H.G. 499/095. 1990. Reînfiinţarea Colegiului Naţional Militar „Alexandru Ioan Cuza” în garnizoana Constanţa reface tradiţia de aproape 14 decenii a învăţământului liceal militar, începând cu anul școlar 2018-2019. Primul an după reînființare a avut în vedere creșterea calității actului educațional, atragerea unor cadre didactice cu performanțe în pregătire, organizarea unor activități extracurriculare, participarea la activități de pregătire militară și activități specifice la bordul navei-școală "Mircea". În acest sens și-a adus contribuția comandantul Colegiului Național Militar "Alexandru Ioan Cuza" Constanța, comandor dr. ing. Iancu Ciocioi.

 
Anul școlar în curs și anii școlari viitori, vor aduce fără îndoială, rezultate deosebite pentru elevii Colegiului, pentru cadrele didactice și militare sub atenta îndrumare a comandantului Colegiului, comandor dr. ing. Gabriel - Iulian Tănase și a directorului adj. prof. Iuliana Negreț.
 
Colegiul Național Militar "Alexandru Ioan Cuza" Constanța este moștenitorul Școlii Copiilor de Marină, înființată la Galați  în anul 1881, a Şcolii de specialităţi ale marinei, a Şcolii de submaiştri, a Şcolii medii  militare de marină, a Liceului Militar ,,Mihai Viteazul” și a Liceului Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza”.
 
La 138 de ani de învățământ militar de marină,  cuvintele de ordine sunt:
PERFORMANȚĂ – CURAJ - CREDINȚĂ - DATORIE.
BUN CART ÎNAINTE!
 

Surse bibliografice:
 
A.N.I.C., Fond Ministerul de Război, dosar 53/1885
Monitorul Oastei, nr 36/1881
Mariana Graur, George Petre, Monografia Liceului Militar "Alexandru Ioan Cuza" Constanța (1950-1995), Tipografia "Goliat" Constanța, 1995
***Ghidul candidatului la admiterea în colegiile naţionale militare, coordonatori: Liviu-Marilen Lungulescu prof. Gabriela Streinu-Cercel , prof. Bogdan Cristescu,  prof. Ștefania Ciobanu,  prof. Irina Georgescu prof. Dorin Petrica,  Bucureşti,  2019

Despre Adrian Ilie
 
Licențiat și masterat în istorie - Universitatea „ Ovidius” Constanța, șef de promoție.
Doctor în istorie și cursuri postuniversitare - Universitatea din București.
Profesor - Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza" Constanța/ Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși” Medgidia.
Director adj. - Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși” Medgidia (2017-2019).
Metodist, responsabil Cerc pedagogic și membru în Consiliul Consultativ (ISJ Constanța).
Autor al mai multor lucrări și studii despre Medgidia și Dobrogea.
Autor al unor studii și cărți de metodică și management.
Membru în Comisia Națională de Istorie din cadrul M.E.N.
Membru al Societății de Științe Istorice din România.
Membru al Asociației Culturale „Mehmet Niyazi” Medgidia.
Membru în grupurile de lucru pentru realizarea programelor școlare pentru gimnaziu în cadrul M.E.N. (Istorie /Istoria minorității turce în România).
Membru în Comisia monumentelor istorice Medgidia.
Realizator emisiune istorică - REPERE ISTORICE - Alpha Media TV (2013-2018).
Premii obținute pentru activitatea publicistică.
Premiul „Virgil Coman" pe anul 2017, conferit de Societatea de Științe Istorice din România.

  
Citeşte şi: 
 
#citeșteDobrogea Activitatea juridică și polițienească în Dobrogea centrală
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii