Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:44 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aniversări la Tomis Profesorul Adrian Bavaru – personalitate a Dobrogei contemporane, la ceas de sărbătoare!

ro

19 Dec, 2022 10:17 2959 Marime text

 
 
  • Între seniorii României dela Mare din zilele noastre, profesorul de Biologie, omul de cultură și managerul preuniversitar și universitar Adrian Bavaru(n. 16 decembrie 1937) se constituie într-o veritabilă  personalitate, cu autoritate respectat – deopotrivă de foștii elevi și studenți, de autorități și colegi; de peste șasedecenii, dânsul slujește fertil învățământul, cercetarea științifică și cultura dobrogeană, punându-și amprenta asupra instituțiunilor pe care le-a condus, cu  profesionalism, tact și colegialitate.
Octogenarul de astăzi este vlăstarul al unei cunoscute familii de intelectuali constănțeni– tatăl său, Severino Bavaru, de viță italiană, căsătorit cu vrednică  fiică a Moldovei, a fost, la vremea sa, unul dintre cei mai cunoscuți profesori de Științe Naturale, director al Școlii Medii nr. 2 /Colegiul Național „Mihai Eminescu”/ în perioada 1961-1965, cel care trebuie că i-a insuflat fiului pasiunea didactică și de cercetător ale științelor naturii (este o predispoziție familială – distinsa soție a domnului profesor, inginer horticol Elena Bavaru /n. 23 octombrie 1946, tot la Constanța/, este, și dânsa, o cunoscută cercetătoare, cu teza de Doctorat în specialitate, domeniul horticol).

Arătam, în urmă cinci ani, tot în paginile acestui ziar: „Profesorul Adrian Bavaru este una din autenticele personalităţi ale Constanţei, distinsă atât intelectual, cât şi uman, un fiu al Cetăţii cu o bogată şi relevantă activitate (de peste cinci decenii) managerial-pedagogică şi de cercetare ştiinţifică în domeniul biologiei marine. Cadru didactic în învăţământul superior tomitan din 1961 până la pensionare (la Institutul Pedagogic de 3 Ani, apoi, din 1990, la Universitatea «Ovidius»), dar şi profesor (şi director) al Liceului «Mihai Eminescu» (1978-1990), domnia sa se identifică în conştiinţaconstănţenilor cu o prezenţă fertilă în spaţiul universitar şi  public – fapt ce a şi determinat Consiliul Local Constanţa în a-i conferi, în martie 2016, titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului, respectiv Senatul Universităţii «Ovidius» în a-i acorda titlul de «rector onorific»”.

Să arătăm, întru cunoștința generațiilor mai tinere, că profesorul Adrian Bavaru a împletit, încă de la începutul carierei didactice, calitatea de dascăl cu cea de cercetător, pasiune științifică (în 1975 beneficiază și de o bursă de cercetare în Franța) încununată cu susținerea tezei de Doctorat (în Științe Biologice) într-o vreme (1977) când accesul la această împlinire academică era foarte restrictiv (mai ales pentru cercetătorii din provincie). Această latură, de cercetător definește până astăzi dimensiunea științifică a personalității sale, profesorul Bavaru fiind prezent, și în zilele noastre, la diverse manifestări de profil, în publicarea de studii în reviste de specialitate (inclusiv încea de profil a Academiei Oamenilor de Știință din România – al cărei membru de onoare este).
 
Și, de asemenea, să enumerăm, în același sens, și volumele – nu toate – al cărui autor, coordonator sau coautor a fost (unele premiate de Academia Română și, respectiv, Academia Oamenilor de Știință din România).
 
Primele volume au fost Tratatul de algologie (în 3 volume, 1976, 1977, 1979, la Editura Academiei Republicii Socialiste România), respectiv unul tipărit în nu mai puțin de 6.000 exemplare – cifra de domeniul fantasticului în zilele noastre, pentru o lucrare științifică), Rezervaţii, monumente şifrumuseţi ale naturii din judeţulConstanţa (1978).
 
După 1990, ritmul aparițiilor editoriale s-a accelerat – Diversitatea lumii vii, vol. I:Mediu marin (1995); Morfologia și anatomia plantelor (2002; volum încununatde către Academia Oamenilor de Știință din România cu Premiul „Emil Pop”);Biodiversitatea și ocrotirea naturii (2007, Editura Academiei Române; volum încununat de către Academia Română cu Premiul „Gheorghe Ionescu-Șișești”; coordonatorul, profesorul Bavaru, spunea despre volum:„Este o lucrare complexă, are aprox. 600 de pagini și este structurată pe două mari părți: probleme legate de biodiversitate, pe de o parte, iar pe de alta, ocrotirea naturii, aspecte legate de protejarea cadrului natural, problema spațiilor protejate din lume și din țara noastră. Partea aceasta este foarte bine ilustrată color, cu fotografii care aduc în atenție parcurile naționale, rezervațiile naturale de la noi, dar și din alte colțuri ale lumii, pentru că este o prezentare pentru toate cele cinci continente”, a precizat coordonatorul lucrării, Adrian Bavaru);Protejarea mediului, a resurselor sale – o șansă pentru viață (2014, Ovidius University Press); Parcuri naţionaleşi naturale din România (2018, la Editura Academiei Oamenilor de Știință din România).
 
Pedagog și om de știință (membru în mai multe societăți de profil din Țară și străinătate), deopotrivă angrenat în mediul social-civic (în anii ʼ80 a fost și președinte al Comisiei Județene pentru Răspândirea Cunoștințelor Științifice) în ultimele decenii (este și consul onorific al Italiei la Constanța), rector al Universității „Ovidius” (în două mandate: 1996-2000; 2000-2004), cu un profil uman distins și deosebit de afabil, profesorul Adrian Bavaru se înscrie, prin fapte, în galeria de ilustre personalități ale Dobrogei vremurilor noastre.

 
La Mulți și Sănătoși Ani, distinse domnule Profesor!
 
 
P.S. Nu cunosc structura unui (dorit) calendar al unor gesturi de recunosciință, publică, din partea celor două instituțiuni de învățământ cărora le-a fost, ani de zile, ocârmuitor; cum și, nu mai puțin – la fel de public –, din partea edililor urbei al cărei Cetățean de Onoare sărbătoritul de astăzi este...

Citește și:


Aniversări sub semnul lui ClioProfesorul Ioan Scurtu – memorialistică și istorie contemporană (studiată și trăită)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii