Călători străini prin Dobrogea - Romaskiewicz (XXVI) (galerie foto+document)
Călători străini prin Dobrogea - Romaskiewicz (XXVI) (galerie foto+document)
20 Jul, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
2832
Marime text
Armeanul Romaskiewicz (? – după 1639) din Liov (azi Lviv în vestul Ucrainei) era folosit ca translator de solii polonezi la Constantinopol, deoarece era un bun cunoscător al limbilor orientale.
În 1639 a fost trimis pe post de curier pentru a pregăti importanta solie a lui Wojciech Miaskowski, trecând în drumul său prin Dobrogea.
Raportul său a fost publicat în 1944 în revista poloneză „Przyjaciel Ludu”, cu titlul „Rezumat al relației unui oarecare Romaskiewicz din serviciul castelanului Cracoviei, care s-a întors de la Constantinopol, de al Mehmet-pașa caimacamul, la 22 ianuarie 1640“. În România a fost tradus în 1930 de P. P. Panaitescu în renumita sa lucrare „Călători poloni în țările române“.
Cu trei însoțitori, Romaskiewicz a urmat itinerariul din 1636 al predecesorului său J. Krasinski (Călători XXV), care a trecut prin Moldova și Țara Românească și apoi a trecut Dunărea pe la Silistra. Orașul era reședința pașalâcului cu același nume, care cuprindea și Dobrogea și avea ca misiune supravegherea Țărilor Române vasale. Din păcate, singura însemnare pe care o face este referitoare la primirea a doi cai de schimb de la Nasuh Husein-Pașa, pe care i-a folosit până în capitala otomană.
Menționăm că Silistra a făcut parte din regiunea Cadrilater, care a aparținut României între anii 1913 și 1940, când a fost retrocedată Bulgariei.
Surse foto:
Historymaps.roWorldwideromania.com
Document:
Institutul de istorie „Nicolae Iorga”, editor Maria Holban, Călători străini despre Țările Române, vol. V, Ed. Științifică, București, 1973.Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii