Călători străini prin Dobrogea - Tommaso Alberti (XXIV) (galerie foto)
Călători străini prin Dobrogea - Tommaso Alberti (XXIV) (galerie foto)
15 Jul, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
2641
Marime text
Tommaso Alberti (sf. sec. al XVI-lea - după 1621), născut la Bologna, a fost agent al unei case de comerţ din Republica Veneţia, care avea afaceri în Imperiul Otoman şi în Polonia.
El a fost trimis în 1609 la Constantinopol, unde a stat până în noiembrie 1612, când a plecat cu marfă spre filiala din oraşul polonez Liov (azi, în vestul Ucrainei). Apoi, agentul comercial s-a întors cu o altă caravană în capitala otomană, unde a ajuns în iunie 1613. Pe parcursul ambelor itinerare a trecut prin Dobrogea şi Moldova.
În 1621, Alberti s-a întors în oraşul natal, în a cărui bibliotecă universitară s-a păstrat manuscrisul cu notele sale de călătorie în limba italiană. Cu titlul Viaggio a Constantinopoli di Tommaso Alberti (1609-1621), documentul a fost publicat în 1889 de către bibliotecarul Alberto Bacchi della Lega în colecţia Scelata de curiosita letterarie, inedite o rare dal secolo XIII al XVIII. În România, Alberti a fost studiat de N. Iorga (1898; Istoria românilor prin călători, 1928) şi R. Ortiz (1916).
Spre deosebire de predecesorii săi, bolognezul a călătorit de-a lungul malului dobrogean al Dunării, dar a reţinut puţine informaţii despre această provincie otomană.
La 2 decembrie, Alberti a ajuns la „Mecina, sat şi schelă la Dunăre”, identificat de istoricii români cu Măcinul, azi, oraş în nord-vestul judeţului Tulcea. În Evul Mediu, prin „schelă” se înţelegea un mic port sau chiar un debarcader pe malul unui râu şi punctul vamal aferent. Aici au plătit vama, au descărcat carele şi au încărcat marfa în bărci, cu care au trecut în Moldova, mergând spre Galaţi. Alberti subliniază cu satisfacţie că astfel a scăpat de „acel blestemat neam al turcilor” şi de „acei vicleni de căruţaşi turci” şi a intrat „în lumea creştină”.
În timpul călătoriei de întoarcere, a ajuns la 15 mai la Galaţi, unde a încărcat marfa în bărci şi a trecut Dunărea. A sosit la Măcin pe 17 mai, a plătit vama şi a poposit acolo până la 22 mai, când au plecat spre localitatea bulgărească Provadia.
Observăm că, în aceeaşi epocă, tot la Măcin achitaseră vama şi armeanul S. Lehaţi în 1608 (Călători XXII) şi, probabil, germanul J. Wilden în 1611 (Călători XXIII).
Surse foto
Historymaps.roRomanianmuseum.com
Wikimedia.org/
Documentare
Institutul de istorie „Nicolae Iorga”, editor - Maria Holban, Călători străini despre Țările Române, vol. IV, Ed. Știinţifică, Bucureşti, 1972.Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii