Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:05 11 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Călători străini prin Dobrogea (XLVI) - Lord William Paget (Anglia)

ro

31 Oct, 2016 00:00 2483 Marime text
Lordul William Paget (1637-1713) a fost ambasadorul Angliei la Poarta Otomană în anii 1693-1702. După încheierea misiunii sale diplomatice, s-a întors acasă prin Europa, ocazie cu care a trecut şi prin Dobrogea otomană. Descrierea călătoriei sale a fost făcută în jurnale redactate de doi membri ai suitei sale: reverendul anglican (protestant) Edmund Chishull (1670-1733) în engleză şi celălalt, rămas anonim, în limba latină.
 
Textul lui Chishull a fost publicat de fiul său în 1747 la Londra, cu titlul Travels in Turkey and back to England. În România a fost tradus în 1922 de Caterina Piteşteanu în „Buletinul societăţii regale române de geografie” şi în 1929 de N. Iorga în Istoria românilor prin călători. Institutul „N. Iorga” a folosit ediţia princeps în engleză pentru traducerea din seria Călători străini despre Țările Române.
 
Din păcate, despre itinerarul dobrogean reverendul indică doar sosirea în localitatea dunăreană Turtucaia, în ziua de 18 aprilie. Trecerea de către suită cu convoiul de bagaje s-a încheiat la 20 aprilie, la locul de vărsare a Argeşului în Dunăre, unde au fost întâmpinaţi de marele sluger Toma Cantacuzino, văr al domnului Constantin Brâncoveanu al Țării Româneşti.
 
Manuscrisul latin se află la biblioteca Școlii de studii orientale şi africane a Universităţii din Londra şi a fost folosit de Institutul „N. Iorga” pentru traducerea românească din seria Călători străini despre Țările Române.
 
Nici anonimul din suită nu oferă mai multe date despre Dobrogea otomană, inclusă în eyalet (provincie) Silistra. El arată că au ajuns în 19 aprilie în „satul Turtucaia / Tutrecan”, după o etapă de şase ore de mers. Aici au fost întâmpinaţi de dregători ai domnului, iar a doua zi au fost trecute bagajele peste Dunăre. În ziua de 21 a traversat şi solul cu o navă specială, „slobozindu-se focuri de armă de pe ea şi de pe alte vase aflate acolo”. Pe malul muntenesc au fost întâmpinaţi de T. Cantacuzino.
Prin Turtucaia trecuse şi cavalerul burgund (Franţa) W. de Wavrin (1445/Călători IV).
 
Turtucaia a făcut parte din regiunea sud-dobrogeană Cadrilater, care a aparţinut României de la al doilea război balcanic din 1913 până la tratatul bilateral din 1940, când a fost retrocedată Bulgariei.
 
Alţi călători englezi care au tranzitat Dobrogea otomană în secolele XVI-XVII: negustorul J. Newberie (1582/XII), agentul diplomatic H. Austell (1585/Călători XIV), nobilul H. Cavendish (1589/Călători XVI) şi agentul comercial R. Bargrave (1652/XXXIV).

Surse foto

3.bp.blogspot.com
images6.okr.ro

www.worldwideromania.com

Documentare

Institutul de istorie „Nicolae Iorga”, editor Maria Holban, Călători străini despre Țările Române, vol. VIII, Bucureşti, 1983.
images5.okr.ro
tiparituriromanesti.files.wordpress.com
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii