#citeșteDobrogea Alexandru Alecu, organizatorul școlii musulmane la Medgidia (galerie foto)
#citeșteDobrogea: Alexandru Alecu, organizatorul școlii musulmane la Medgidia (galerie foto)
12 Aug, 2018 08:03
ZIUA de Constanta
2417
Marime text
A fost profesor de Limba română şi a deţinut funcţia de director al Seminarului Musulman din Medgidia, în primii ani ai existenţei acestuia. Catedra de Limba română era ocupată de Alexandru Alecu, fiind propusă de Take Ionescu, în anul 1895. În același timp preda Elemente de legislație și drept elevilor Seminarului. S-a implicat activ în organizarea seminarului şi a internatului ce găzduia elevii musulmani.
A călătorit în Imperiul Otoman pentru a studia modul de organizare a şcolilor ce funcţionau pe aceleaşi principii, fiind un bun cunoscător al limbii turce.
La propunerea ministrului instrucţiunii publice, inegalabilul ministru al educației Spiru Haret, deschizător de drumuri în acest domeniu fundamental al devenirii umane, directorul Alexandru Alecu va realiza în 1904, un „Regulament de organizare şi funcţionare a seminarului”. Se avea în vedere ca „ prin educaţia morală şi adaptarea elevilor la trebuinţele noastre de stat, va face, bineînţeles, obiectul celor mai vii preocupări din partea comisiunii”, după cum ţinea să sublinieze însuși reputatul ministru Spiru Haret. Prin acelaşi Regulament propunea în 1913, înlocuirea limbii arabe cu limba turcă, prima fiind dificilă şi greu de reţinut.
Ministrul era foarte apreciat de comunitatea musulmană din oraş şi de către directorul Alecu care „îl considera nemuritor, pentru că a dat viaţă Seminarului musulman”.
Alexandru Alecu va avea şi o importantă activitate publicistică, prin diferitele materiale pe care le publica în presă, anale sau în Anuarul propriei instituţii (editat în perioada 1904 -1943).
Va publica sub pseudonimul Alechimseliam, articole de o reală valoare pentru istoria ţinutului dintre Dunăre şi Marea Neagră, printer care și articolul Din amintirile unui bătrân dobrogean, (în „Dobrogea jună”, XXXI, nr. 62-63, 16 martie 1935).
Seminarul avea în proprietate terenuri şi locuri virane, pe care trebuiau făcute plantaţii şi pe care directorul Alexandru Alecu le administra eficient. A deţinut în mai multe rânduri funcţia de director al Seminarului, iar în anul 1929, îl găsim la catedra de Limba română şi Drept.
În anul şcolar 1929-1930 nu mai figurează printre dascălii Seminarului, drept pentru care putem trage concluzia că ieşise la pensie, locul său fiind luat de un profesor suplinitor.
Putem spune fără să greşim că Alexandru Alecu a fost un deschizător de drumuri pentru educaţia spirituală islamică în Dobrogea, fiind o personalitate a Dobrogei.
Despre Adrian Ilie
Licenţiat şi masterat în istorie - Universitatea „Ovidius” Constanţa, şef de promoţie.
Doctor în istorie şi cursuri postuniversitare - Universitatea din Bucureşti.
Director adj. - Şcoala Gimnazială „Constantin Brâncuşi” Medgidia.
Metodist, responsabil Cerc pedagogic şi membru în Consiliul Consultativ (ISJ Constanţa).
Autor al mai multor lucrări şi studii despre Medgidia şi Dobrogea.
Autor al unor studii şi cărţi de metodică şi management.
Membru în Comisia Naţională de Istorie din cadrul M.E.N.
Membru al Societăţii de Ştiinţe Istorice din România.
Membru al Asociaţiei Culturale „Mehmet Niyazi” Medgidia.
Membru în grupurile de lucru pentru realizarea programelor şcolare pentru gimnaziu în cadrul M.E.N. (Istorie/Istoria minorităţii turce în România).
Membru în Comisia monumentelor istorice - Medgidia.
Realizator emisiune istorică - Repere Istorice - Alpha Media TV (2013-2018).
Premii obţinute pentru activitatea publicistică.
Premiul „Virgil Coman“ pe anul 2017, conferit de Societatea de Ştiinţe Istorice din România.
Citeşte şi:
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii