Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:23 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea „«Lecturi vizuale» etnologice la aromâni“ - lansare de carte la Muzeul de Artă Populară Constanța

ro

02 Nov, 2019 00:00 5415 Marime text

La Muzeul de Artă Populară Constanța, a avut loc începând cu ora 11, lansarea, în fața unui public numeros, a seriei „«Lecturi vizuale» etnologice la aromâni“. Aceasta conține prezentări ale aromânilor din Albania, zonele Korce (volumul din 2014), Câmpia Mozachiei (2015), Sarande și Gyrokaster (2016), Gramsch, Elbasan, Pogradec (2017), dar și din Republica Macedonia de Nord (zona Bitolia), 2018.


Autorii cărților sunt câțiva cercetători de prestigiu de la Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu” al Academiei Române: Iulia Wisoșenschi, Emil Țîrcomnicu, Cătălin Alexa, în colaborare cu cercetătorii constănțeni, prof.univ. Nistor Bardu, prof.univ. Stoica Lascu și drd. Ioana Iancu.


Cele cinci volume realizate până în prezent din proiectul dedicat de această echipă românilor balcanici se adresează celor interesați de patrimoniul cultural aromân și de starea de azi a fraților lor sudici.


Se remarcă modernitatea cărților „«Lecturi vizuale» etnologice la aromâni“, care se prezintă în fața publicului ca niște studii etnologice atipice, concepute în principal drept colecții de fotografii luate îl spațiile balcanice unde trăiesc încă aromânii. Imaginile sunt însoțite de texte variate: citate din istorici consacrați, fragmente de folclor literar, informații geografice, sociale, despre tradiții, îndeletniciri, mărturii orale ale celor intervievați, zicale populare etc. Rezultă o prezentare mozaicată, postmodernă a celor care s-au numit pe ei înșiși dintotdeauna „rămăni” sau „armâni”, conform pronunției lui „r’’ în unele graiuri ale lor.


„«Lecturi vizuale» etnologice la aromâni“ oferă informații de mare valoare, într-o formă agreabilă, lejeră, plăcută ochiului și prin calitatea deosebită a fotografiilor incluse, și a volumelor în sine, drept carte.



Sursa foto: Marina Cușa

Despre Marina Cuşa
 
Potrivit www.usr-dobrogea.ro, Marina Cuşa este membră a Filialei „Dobrogea” a Uniunii Scriitorilor din România din anul 2017. Absolventă a Facultăţii de Limba şi Literatura Română, Universitatea din Bucureşti, Secţia română-engleză, a fost profesor în mediul rural, bibliotecar la Biblioteca Universităţii Ovidius, iar din  anul 1991, profesor de limba şi literatura română la Liceul Teoretic „George Călinescu” din Constanţa.
Provine dintr-o familie ce a dat încă doi scriitori, istoricul şi romancierul Nicolae Cuşa şi George Cuşa, fost deţinut politic, memorialist al detenţiei comuniste.
A debutat editorial cu „Poemele mature“, Constanţa, Ex Ponto, 2009. Au urmat volumele: „Întâlnire virtuală“, roman, Ex Ponto, 2012 (Premiul pentru debut în roman pe anul 2012 al Filialei Dobrogea a USR), „Orizontul cărţilor“ (recenzii şi eseuri), Ex Ponto, 2016, „Grădina japoneză“, Ex Ponto, 2017.
A colaborat cu revistele de cultură constănţene Ex Ponto, Agora, Albatros, InterArtes, dar şi la Permanenţe, Actualitatea literară, Poezia, Helis şi altele.



Citește și:

#citeșteDobrogea Întâlnire importantă a Uniunii Scriitorilor. Pavel Chihaia, comemorat la Biblioteca Județeană „I.N. Roman“
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii