Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:24 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea Scriitorul şi publicistul Ioan Adam, de astăzi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

ro

02 Feb, 2019 00:00 3751 Marime text
La vârsta de doar 36 de ani, când scriitorul Ioan Adam se stingea din viaţă, Nicolae Iorga spunea despre el: „Literatura română pierde una din cele mai originale naturi de artist”. Începând de astăzi, ZIUA de Constanţa oferă prilejul cititorilor săi, prin intermediul Fondului documentar „Dobrogea de ieri şi de azi”, să descopere scriitura acestui mare iubitor de Dobroge, de sorginte vasluiană, care ne-a lăsat moştenire o preţioasă monografie, intitulată „Constanța Pitorească - cu împrejurimile ei. Călăuză descriptivă cu ilustrații”, apărută în anul 1908.


 
Iată cât de frumos descrie în „O vorbă înainte” pământul pe care noi astăzi nu mai ştim să-l preţuim: „Constanţa şi cu ea toată Dobrogea, ajung tot mai scumpe pentru noi. Aici sunt urme sfinte şi amintiri glorioase. Dobrogea este copilul cel regăsit al ţărei româneşti. Coprinsurile ei ne sunt evocătoare prill trecut şi scumpe prin jertfa din zilele noastre. În privinţa Constanţei, i se poate vedea uşor însemnătatea: E primul nostru port maritim, oraş industrial şi staţiune balneară – climaterică marină. Toate aceste manifestaţiuni de viaţă, sunt prinse în cadrul măreţ al ruinilor, rămase pe urma stăpânirei strămoşilor noştri. Patrimoniul acesta sfânt, este o chezăşie de drept pentru noi şi un îndemn la muncă şi încredere, pentru ca să ridicăm moştenirea aceasta desgropată, la trăinicia şi înflorirea de altă dată.
 
Constanţa şi Dobrogea trebuesc cunoscute. Pentru orientarea vizitatorilor şi pregătirea cititorilor de mai pe departe, am alcătuit călăuza care urmează. E o îmbinare de privelişti dela mare, cu uşoare schiţări din trecut, prinse toate în extazuri şi tresăriri trecătoare. N'am uitat de asemenea nici acele câteva localităţi însemnate de-afară, care au mai mare interes pentru escursionişti.
 
Am scris cartea aceasta, mai întâi pentru ca să-mi plătesc o datorie modestă către Primăria de Constanţa, - dar mai ales, am scris'o, dintr'un sentiment de recunoştinţă şi premărire, faţă de natura cea frumoasă, care m'a înconjurat prieteneşte şi m'a înnălţat în cei câţiva ani cât am trăit acolo, făcându-mă să uit şi să ert celelalte amărăciuni ale vieţei...”.
 
Născut pe 26 noiembrie 1875, scriitorul și publicistul Ioan Adam a lucrat un timp ca învăţător, apoi şi-a dat diferenţa examenelor de liceu pentru a putea frecventa învăţământul superior și a obținut o bursă, din partea prefecturii judeţului Vaslui, având posibilitatea să-şi termine studiile la Facultatea de Drept din Bruxelles, unde şi-a susţinut şi examenul de doctorat, după care a revenit în România, la Constanța fiind profesor de limba română, apoi magistrat la Călăraşi şi Tulcea, și din nou la Constanța, dar ca secretar.
 
De șederea în Dobrogea se mai leagă și alte volume, cum ar fi „Pe Dunăre” (1904) sau „Voia mării” (1909), iar în 1905 a făcut parte din grupul celor care au editat „Tribuna Dobrogei”.

A participat la înfiinţarea Societăţii Scriitorilor Români.

 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii