Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:07 13 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Colonelul Ion Ciucur, ultimul şef al Miliţiei Constanţa „Apreciez că domnul Chestor Dumitru Bîltag chiar este omul cel mai nimerit să-și îndeplinească misiunea”

ro

13 Sep, 2024 15:43 212 Marime text
Ion Ciucur, ultimul șef al  Miliției Județene din Constanța și primul Șef al Inspectoratului după evenimentele din 1989 transmite prin intermediul cotidianului nostru un punct de vedere cu privire la chestorul Dumitru Bîltag, șef al IPJ Constanța, în lumina ultimelor evenimente.


Punem, ca pe coperta unei cărți, fotografia personajului care face obiectul acestui scurt articol. Domnia sa este chestorul Dumitru Biltag, noul Șef al Inspectoratului de Poliție județean Constanța. 

Mulțumesc lui Dumnezeu că am avut onoarea să-l cunosc personal și să-i aflu o parte din gândurile cu care a venit. Mă bucur că l-am cunoscut pentru că noi doi avem ceva în comun. În noi, și-au pus nădejdea mai marii noștri chemându-ne să punem pe făgașul ei o poliție cu tendințe de deraiere la vremea respectivă, de la calea pentru care a fost creată să o urmeze.

În 1986, generalul Nuță mi-a transmis ordinul că mă numește Șef al Miliției Județene din Constanța pentru a destructura mafia din această unitate. Nu intru în detalii dar  mi-a trebuit curaj și efort să aduc poliția unde trebuia și într-o anumită măsură am reușit să-i dau altă față. Să nu credeți că era mafie. Nici vorbă. Printre mulțimea de cadre care-și desfășurau onest munca existau câteva care apucaseră pe o cale cu iz de corupție. Cei care aveau interes să-i corupă nu aveau nicio teamă să-i capaciteze.

Vreți un exemplu? După scurt timp de la numire, m-am dus din curiozitate să văd un program de cabaret, ceea ce în timpul comunismului era o raritate iar eu nu văzusem niciodată așa ceva. La plecare a venit la mașina mea șeful de unitate care mi-a pus în portbagaj o cutie cu o duzină de sticle de wyskei.. Nici această băutură nu era atunci pe piață. Am zâmbit, l-am invitat să-și ia cutia înapoi și i-am zis că n-am de gând să fac vreo petrecere, dar să lase o sticlă pentru protocol.

Îi pusesem gând rău dar nu peste mult timp, la o vizită pe litoral, Nuță m-a invitat să-l însoțesc la o plimbare pe jos, iar când am ajuns în dreptul acelei unități, m-a invitat să mergem înăuntru unde mi s-a dat de înțeles că era prieten cu șeful, care ., cred, că l-a informat  cu povestea cutiei cu sticlele de wysky.


 După evenimentele din 1989  fiind numit primul Șef de Inspectorat Județean de Poliție, mi-a revenit sarcina să restructurez și să organizez activitatea în noile condiții dar cu milițienii care au devenit peste noapte polițiști. O luptă mai grea a fost cea privind adaptarea concepțiilor atât ale lor cât și ale mele(de ce să nu recunosc), dar și a comportamentului cetățeanului în slujba căruia ne aflam, și care a crezut că libertate înseamnă nesupunere la prevederile legale, dreptul să înjure sau să bruscheze pe polițist, etc. Păcat că peste un an a venit vârsta de pensionare.


Acum, domnul Biltag, noul nostru Inspector Șef, a fost numit într-o conjunctură asemănătoare, când poliția începuse să deraieze ceea ce l-a determinat pe Ministrul Afacerilor Interne să se implice într-o acțiune de restructurare și reorganizare a sistemului de lucru dar mai ales cel de organizare și conducere. Părerea mea este că s-a cam exagerat. Oamenii care lucrează în poliție o fac cu drag, iar cetățeanul se bucură, îi respectă si îi stimează. Sigur, știm din bătrâni că ori ce pădure are uscătură. Poate am ajuns la un volum mai ridicat de uscătură.


Așa dar, pe acest fond a venit la noi domnul chestor. Am aflat de la el multe preocupări pe care are de gând să le pună în practică, dar nu e treaba mea să le dau publicității.


Ca urmare a școlilor și cursurilor prelungite de reciclare, a experienței căpătate în practica muncii pe toate liniile, și poate și ale genei căpătate prin naștere, mă bucur de un dezvoltat spirit de a evalua de la o primă vedere a unei persoane, ceea ce m-a ajutat în promovările aproape fără greșeală făcute în lunga mea carieră de comandant.


Din această poziție, apreciez că domnul Chestor Dumitru Biltag chiar este omul cel mai nimerit să-și îndeplinească misiunea. Nu am nicio îndoială că are o pregătire și o experiență solide, (vezi prin presă extrase din CV. său), Deja se observă multe modificări în modalitățile de realizare a unor activități față de cele cunoscute sau trăite de noi anterior. E suficient să afli că tratează cu responsabilitate relația dintre executarea sarcinilor și ambianța locului de muncă. Dacă n-ați observat, trageți cu ochiul către sediul Poliției Județene. Proaspăt vopsit, cu spațiul verde din față reanimat, cu iluminatul de noapte al fațadei în culorile drapelului național etc, îți schimbă fără să vrei concepția despre gradul de civilizație la care se ridică poliția Constănțeană.


Domnul comandant Biltag este fiul șefului de post dintr-o comună. Cu un tată rezervist, nu are cum să nu acorde respectul cuvenit seniorilor Poliției. Și-a făcut timp să cheme la el conducerea Asociației Rezerviștilor și să se documenteze care sunt problemele acesteia la rezolvarea cărora Poliția județeană ne-ar putea ajuta. De mulți ani nu avem un sediu stabil și confortabil.. Aproape  toți inspectorii șefi au promis că ne ajută. De data asta, domnul comandant Biltag, a promis, a stabilit locația pe care a băgat-o în curățenie generală ca și pe sediul Inspectoratului. Cu alte cuvinte, ne-a adus acasă la noi, în sediul Inspectoratului. Mulțumim domnule Inspector Șef. Chemați-ne și vă vom sprijini și noi conform ordinelor, ori de câte ori va fi nevoie.


col. în retragere, Ion Ciucur, ultimul șef al  Miliției Județene din Constanța și primul Șef al Inspectoratului  după evenimentele din 1989.
 
 
Notă:
Acest articol va fi arhivat la celelalte documente pregătite să continui memoriile mele ( DESTINUL MEU VOL: II). Dacă domnul comandant Biltag, va fi de acord îl vom da publicității pe pagina asociației, sau în presă ( propun Ziua de Constanța unde mă cunosc cu o parte din ziariști și conducerea redacției. ( PRESĂ ON LINE)

Despre Ion Ciucur

Colonelul Ion Ciucur, ultimul şef al Miliţiei Constanţa, înainte de 22 decembrie 1989, şi primul şef al IPJ Constanţa, este născut pe 29 februarie 1936 în județul Gorj.

A fost şef raion de miliţie Rădăuţi (1963 - 1968), şef serviciu circulaţie (1968 - 1973),  şef miliţie municipiu Suceava (1973 -1986), după care a trecut la Inspectoratul Județean Suceava și specialist criminalistica la Inspectoratul de Politie judetean Botoșani.

A studiat Drept penal şi criminalistică la Facultatea de Științe Juridice Iași.

A fost șeful Miliției Județene Constanța până în decembrie 1989 după care a rămas șeful Inspectoratului Județean de Poliție Constanța până în anul 1991.

Ion Ciucur a fost înlocuit la comanda IPJ Constanța de colonelul Constantin Buzoianu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii