Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:19 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nelu Enache, file din istoria aviaţiei militare române

ro

20 Nov, 2017 00:00 6624 Marime text
Căpitanul comandor de aviaţie (r) Nelu Enache s-a născut pe data de 3 septembrie 1954, în comuna Puieşti, judeţul Buzău. Copilăria şi adolescenţa le-a petrecut în comuna Ciorăşti, judeţul Vrancea.

 „A fost o perioadă frumoasă, cu multe amintiri plăcute“, ne-a dezvăluit Nelu Enache. În perioada copilăriei se nasc dragostea pentru literatură şi arta scrisului. „Avem un văr, student la Filologie, la Iaşi, care îmi aducea zeci de cărţi. Citeam din literatura română, franceză, rusă. La Şcoala Gimnazială cu clasele I-VIII, pe care am urmat-o în comuna Ciorăşti, am avut un profesor extraordinar de limba şi literatura română, care, la rândul său, a contribuit la dragostea mea pentru scris“, ne-a mai spus Nelu Enache. De altfel, în perioada şcolii gimnaziale, la 14 ani, a scris prima sa poezie, dedicată mamei.
 
După absolvirea şcolii gimnaziale, a urmat Liceul Militar „Ştefan cel Mare“ din Câmpulung Moldovenesc. În timpul liceului, Nelu Enache a continuat să scrie. A frecventat cenaclul literar din liceu şi a publicat versuri în revista literară „Orizont“. În anul al patrulea de liceu, Nelu Enache a recitat pentru prima dată o poezie semnată de el, în emisiunea televizată „De strajă patriei“, difuzată pe TVR1.
 
În perioada 1973-1976, Nelu Enache a urmat Şcoala Militară de Ofiţeri Activi de Aviaţie „Aurel Vlaicu“ din localitatea Boboc, judeţul Buzău. Cu toate acestea, nu a uitat de pasiunea sa pentru literatură şi a frecventat cenaclul literar al judeţului Buzău. Aici i-a cunoscut personal pe regretatul poet Adrian Păunescu şi pe poetul Ion Stanciu. „Am început să public în revista literară «Luceafărul», în revista «Viaţa militară», dar şi în ziarele «Apărarea patriei» şi «De veghe». În afară de versuri, am publicat şi proză: portrete, întâmplări şi evenimente din activitatea noastră, a militarilor. În această perioadă, am publicat versuri sub îndrumarea profesorului maior Ioan Roman. Din această perioadă, am păstrat o diplomă cu premiul al III-lea la poezie, obţinut în urma unui concurs organizat de ziarul «Apărarea patriei»“, mai spune Nelu Enache.
 
În anul 1976, a fost repartizat la Unitatea Militară 02010 Tuzla, care era cantonată pe Aerodromul Mihail Kogălniceanu sub denumirea de Escadrila 141 Elicoptere. Aici a deţinut, până în anul 1983, funcţia de conducător de zbor pe Platforma de foraj marin „Gloria“, care fusese ancorată pe prima locaţie situată la 140 km est-Constanţa pentru prospecţiuni geologie.
 
După anul 1983 a fost mutat la Regimentul 57 Aviaţia de Vânătoare Mihail Kogălniceanu, pe funcţia de ofiţer navigator Escadrila a doua MIG 23. Cu toate acestea, Nelu Enache nu a renunţat la pasiunea sa pentru arta scrisului. A continuat să scrie despre aviatori, aterizări forţate, aterizări în condiţii grele de zbor.
 
Munca şi talentul său în arta scrisului au fost răsplătite la Concursul Naţional de Poezie din 1979, unde a obţinut locul I. La acesta se adaugă premiul I, pe care l-a câştigat în anul 1982, la Concursul Naţional de Proză, organizat de ziarul „Apărarea patriei“. Nelu Enache a continuat să publice în diverse ziare şi reviste: „Dobrogea Nouă“, „Tomis“, „Viaţa militară“, ziarul „Observatorul militar“, ziarul „De veghe“. Şi după Revoluţia din 1989, Nelu Enache a continuat să-şi publice creaţiile literare în publicaţiile vremii. Concomitent, a frecventat cenaclul literar „Mihail Sadoveanu“ din cadrul Cercului Militar Constanţa. În anul 2002, a devenit ofiţer în rezervă cu gradul de căpitan comandor. În prezent, activează în Asociaţia APRIA, filiala Constanţa, care se ocupă de promovarea istoriei aeronauticii.
 
Nelu Enache va scrie în paginile cotidianului ZIUA de Constanţa, la rubrica „Invitaţi“, despre istoria aviaţiei militare române.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Col.ing.ec.rz. Foarfeca George Danut 20 Nov, 2017 00:55 Nea Nelu, pe soselele romanesti nu-i ca in aer, apropo de sensurile giratorii. Felicitari pentru prodigioasa dvs. activitate. Nu oricine e nascut sa poata zbura cu mansa in mana. Ai nevoie de mare talent si stapanire de sine in situatii dificile. Am copilarit in comuna Ciorasti, jud. Vrancea, mama mea fiind nascuta acolo.Bunicul meu a fost veteran de razboi si medaliat cu insemnul meritul credincios cl.II pentru fapte de vitejie pe front. Succes in activitatea dvs . literara si multa sanatate, v-ati facut datoria fata de Patrie si Popor !