Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
23:58 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Plimbă-te, pentru o sănătate mentală mai bună

ro

12 Oct, 2016 00:00 1863 Marime text
Art-terapia este un concept relativ nou în ţara noastră, căruia începe să i se dea importanţa cuvenită.
Art-terapia înseamnă îmbunătățirea stării emoţionale cu ajutorul creaţiei artistice. În cadrul şedinţelor de art-terapie emoţiile, ideile, teama, frustrările sunt exprimate prin forme, culori sau mişcare, cu ajutorul psihoterapeutului specializat în această formă de terapie.

Art-terapia cuprinde o gamă largă de moduri prin care te poți exprima, de la desen, pictură, modelaj, la teatru, dans, muzică sau marionete.
Ecoterapia e o metodă terapeutică veche ca aplicare, dar destul de nouă ca formă acceptată de psihoterapie. Ecopsihologii propun, în locul pilulelor antidepresive şi al psihoterapiei clasice, ieşirile în natură şi conectarea cu aceasta.
Un studiu, realizat în Marea Britanie, confirmă ideea că plimbările în natură duc  la o scădere considerabilă a stărilor depresive şi sporesc stima de sine. Cercetătorii au pus în balanţă plimbarea pe jos în aer liber, timp de 30 de minute şi plimbarea într-un centru comercial închis.
După plimbarea în natură, 71 % din oameni au raportat  o scădere a sentimentului de depresie şi a stresului, în vreme ce aceia care şi-au petrecut timpul prin magazine au fost în procent de doar 45 %, iar 22% au raportat chiar o depresie crescută după plimbarea prin centrele comerciale.
Fondatoarea Eco-Art Terapiei este Dr. Theresa Sweeney. Theresa Sweeney a fost un artist autodidact născut în New York, care şi-a asumat rolul de artist de îndată ce a pus mâna pe creion.
Încă din timpul copilăriei, Theresa a învăţat să aprecieze ieşirile în natură. Ea îşi petrecea orele de joacă pe câmpia din spatele casei, prinzând broaşte, campând sub stele, confecţionând mărgele din margarete. Aceşti ani în care a admirat şi s-a bucurat de Natură, au convins-o că trebuie să-şi centreze viaţa în jurul pasiunii sale.

În 2002, ea a obţinut titlul de doctor în Psihologie Aplicată, la Universitatea Akamai din Hawaii şi doctor în Educaţie la San Juan de la Cruz în Costa Rica. Misiunea Theresei a fost de a ajuta oamenii să se reconecteze cu puterile tămăduitoare ale pământului, prin cursuri şi terapie.
Deşi Theresa nu mai este, Project NatureConnect îi continuă munca, formând noi grupe de terapeuţi. Ecopsihologii spun că, prin activitatea sa didactică, Theresa i-a învăţat să asculte cântecele Pământului şi apoi să aplice aceste mesaje în cotidian.
Eco-art terapia combină arta şi natura cu activităţile distractive, experimentale care ajută la descoperirea sinelui şi a stării de bine. Ca şi natura, picturile facilitează parcurgerea unui lanţ de emoţii şi amintiri aflate în subconştient. Oamenilor le este mult mai uşor să se conecteze cu credinţele lor ascunse prin intermediul artei naturii, decât prin simple discuţii verbale.
Cursurile de Ecopsihologie sunt coordonate de Stacey Mallory şi vestea bună este că şi studenţii români pot beneficia de o formare la distanţă şi chiar de  subvenţii substanţiale.
 

(Oana Cătănoiu)

Sursă foto:
fitlife.tv
mala-hierba.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii