Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:45 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Românii își vând munca… pe credit la bancă…

ro

15 Aug, 2016 00:00 2883 Marime text


Creditul la bancă sau ultima găselniță pentru o viață confortabilă, decentă, așa cum și-o dorește omul simplu, care vrea un acoperiș deasupra capului, sau o afacere, o vacanță, un frigider, o mobilă nouă sau o mașină de spălat. Achiziții pe credit ipotecar sau fără girant, pe baza „fluturașului” de salariu, credit  cu dobândă sau fără („fără” pe moment, dar încasată totuși dobânda aceasta de către băncile unde se face plata lunară a creditului). Ce mai contează însă o mică dobândă când ai în casă lucrul visat sau chiar casa visată? Partea frumoasă este că împrumutul acesta poate avea orice destinație, chiar și una de vacanță, partea proastă este că după ce te întorci din vacanță trebuie să-l plătești.
 
La câte eforturi faci lună de lună, din salariu în salariu să plătești aceste rate, nu-ți mai permiți să visezi după aceea la altceva decât să scapi de datorii. Sau să faci altele, pentru că începi să te obișnuiești și doar o viață ai. Nu neapărat să-ți și placă, dar poți să lungești perioada de creditare atât de mult, încât s-o lași moștenire vlăstarelor. Dimpreună cu achizițiile respective, bineînțeles.

Slalom printre rate

O viață de împrumut. Viața de român cu slujbă, cu carte de muncă, cu program de opt ore. Sau 12. Sau două slujbe. Și încă vreo două colaborări. Minus orele de odihnă. O viață trepidantă, am putea spune. Cu ceas deșteptător. Cu deadline-uri și poticneli. Cu mâncare frugală, rapidă, între două slujbe, între două semafoare sau între două reclame. Cu facturile în buzunar. Rate peste rate. Coadă la bancă. Obosit, nervos, așteptându-și următorul salariu, așa arată viața unui om de rând. Dar are frigider. Mobilă nouă. Și un televizor care-i spală creierii.
 
Era pe vremuri o reclamă cu un funcționar de la bancă, foarte drăguț spre insipid, care culege de jos un portmoneu și-l returnează proprietarului. Mesajul: „Așa este și Gigel. Lucrează la noi!” Și pe urmă apare sigla băncii. Subliminal, mă gândesc că Gigel e serios și atunci când calculează dobânda, și mai ales atunci când face dosarul pentru credit al cetățeanului căruia tocmai i-a returnat banii. Pare înțelegător, dar inflexibil. Gata să te ajute, dar numai dacă respecți regulile. Relaxat, dar cu trăiri interioare mici. Calculat și precis, întocmai ca o rată lunară.
 
Ce se ascunde în spatele unei rate? Lăsând deoparte calculele minuțioase ale dobânzilor facturate cu precizie, lăsând deoparte și filosofia visului împlinit de care ajungi să te bucuri abia peste câțiva ani, după ce scapi de rată, dar se învechește și achiziția luată hăt cândva, când nici nu mai știi de ce ți-ai dorit-o așa de aprig, la capătul acestui drum sinuos, te trezești sleit de puteri, cu visele făcute facturi. Cu sau fără TVA.
 
Sursa: mala-hierba.com

Ca formare profesională, Zully Mustafa este profesor de limba engleză, însă mereu a fost atrasă de domeniul editorial.Dintre titlurile semnate şi publicate de ea, amintim „Legendele apelor”, „Balada căpşunilor fără culoare”, „Mînzdrăvan”, „Filipică și Moftulici”, „Cel mai frumos dar”, romanele „Strugurii s-au copt în lipsa ei”, „Nopți orientale”, „Al treilea călător”. De-a lungul anilor, Zully Mustafa a scris şi pentru reviste importante din România articole din domenii variate. Totodată, a lucrat și colaborat cu editurile Erc Press, Tritonic, Corint şi Cartea Daath.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii