Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:24 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

20 de lucruri pe care nu le stiai despre … timp

ro

09 Aug, 2010 07:22 1983 Marime text

time_clock_1.jpgÎn acest articol vom enumera 20 de lucruri interesante despre timp, asa cum le vad cercetătorii.
20 de lucruri pe care nu le ştiai despre ... timp.

1. Câteva teorii fizice speculative sugerează că timpul apare dintr-o mai fundamentală - şi nesfârşită - realitate.

2. Încearcă să îţi explici asta când întârzii la serviciu. Un navetist dintr-un oraş american pierde in medie 38 de ore pe an din cauza intarzierilor din trafic.

3. Te întrebi de ce trebuie sa dai ceasul cu o ora înainte în Martie? Ora de vară a început ca o glumă pentru Benjamin Franklin, care a propus oamenilor să se scoale mai devreme în dimineţile însorite de vară pentru a lucra mai mult pe parcursul zilei şi astfel să facă economie de lumânări. Ora de vară a fost introdusă în Marea Britanie în anul 1917 şi apoi s-a raspândit în întreaga lume.

4. Zile verzi. Departamentul de Energie estimează că cererea de electricitate scade cu 0.5 procente pe parcursul Orei de Vara, economisind echivalentul a aproximativ 3 milioane de barili de petrol.

5. Observând fenomene precum cât de repede oamenii din banca efectuau operatiunile bancare, cât de rapid traversau pietonii sau cât de repede vorbeau funcţionarii de la posta, psihologii au stabilit că primele trei oraşe din SUA cu cel mai rapid ritm sunt Boston, Buffalo şi New York..

6. Cele mai lente 3 localitaţi? Shreveport, Sacramento şi L.A.

7. O secundă obişnuia să fie definită ca 1/86,400 din zi. Totuşi, rotaţia Pământului nu este perfect sigură. Efectul Tidal de la Soare şi Lună încetineşte planeta noastra şi creşte durata zilei cu 3 milisecunde într-un secol.

8. Asta înseamnă că pe vremea dinozaurilor, ziua avea numai 23 de ore.

9. Vremea poate de asemenea schimba durata zilei. În timpul fenomenelor El Niño, vânturile puternice pot încetini rotaţia Pământului cu o fracţiune de secundă la fiecare 24 de ore.

10. Tehnologia modernă poate determina timpul mult mai bine. În 1972 o reţea de ceasuri atomice din peste 50 de ţări a fost considerată autoritatea finală a timpului, fiind atât de precisă încât îi trebuie 31,7 milioane de ani pentru a pierde aproximativ o secundă.

11. Pentru a sincroniza acest timp cu încetinirea rotaţiei Pământului, un "salt de o secundă" trebuie adăugat la fiecare câţiva ani, cea mai recentă corecţie efectuându-se în ajunul Anului Nou din anul curent.

12. Ceasul cel mai precis, de la Institutul National de Standarde si Tehnologii din Colorado, măsoară vibraţiile unui singur atom de mercur. Într-un milion de ani acesta nu va pierde nici o secundă.

13. Pâna in anii 1800, fiecare sat trăia în propriul lor mic fus orar, cu ceasuri sincronizate în functie de amiaza solară locală.

14. Aceasta a cauzat haos odată cu apariţia trenurilor si a orarelor. Pentru o vreme ceasurile erau făcute să arate simultan ora locală şi "ora trenurilor".

15. Pe 18 Noiembrie 1883, companiile americane de trenuri au forţat adoptarea la nivel naţional a fuselor orare standard.

16. Gândind cum timpul căilor ferate necesita sincronizarea ceasurilor din diferite locaţiiar fi putut să îl inspire pe Einstein să dezvolte teoria relativităţii, care unifica spaţiul şi timpul.

17. Einstein a arătat că gravitaţia face ca timpul să curgă mai încet. Pasagerii din avion, zburând unde gravitaţia Pământului este mai slabă, îmbatrânesc câteva nanosecunde în plus la fiecare zbor.

18. Conform teoriei cuantice, cel mai scurt moment care poate exista este cunoscut ca Timpul Planck, sau 0.0000000000000000000000000000000000000000001 secunde.

19. Timpul nu a fost pe aici dintotdeauna. Majoritatea cercetătorilor cred că a fost creat împreună cu restul universului în Big Bang, acum 13,7 miliarde de ani.

20. Ar putea să existe un sfârşit al timpului. Trei cercetatori spanioli susţin că acceleraţia observată a expansiunii cosmosului este o iluzie cauzată de încetinirea timpului. Potrivit calculelor lor, timpul ar putea eventual să se opreasca, moment în care totul va intra într-un impas.

Sursa: StiintaAzi.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii