Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:34 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce facem pe Facebook, dar nu am face în viața reală niciodată (video)

ro

11 Nov, 2013 12:12 2647 Marime text
Rețelele sociale ne permit să ne manisfestăm într-un mod  pe care în viața reală îl considerăm cel puțin nepotrivit. Vezi care sunt lucrurile pe care nu ni le permitem să le facem în viața reală, dar pe care le facem on-line, fără a considera că e ceva greșit.

1. Intervenim în discuțiile altora
În stradă, la serviciu, în transportul public este foarte nepoliticos să-ți dai cu părerea, să aprobi/ dezaprobi sau să fii de partea cuiva, atunci când oamenii discută sau se ceartă. On-line ne permitem să venim cu remarci, critici sau chiar jigniri la adresa unor persoane. O facem pentru că știm că singurul mod de a se apăra sau riposta al celui pe care îl acuzăm e sa ne trimită un mesaj.

2. Apreciezi tot ce e în jurul tău
Termenul LIKE a căpătat o nouă conotație, desemnând ceva ce ne place. În mod normal nu mergem pe stradă și zicem: îmi place mașina aceasta, îmi place floarea, îmi place rochia, îmi place copilul care trece pe lângă noi. Pe Facebook postăm ceva și așteptăm să vedem la cât de mulți oameni a plăcut, iar unele poze adună zeci de mii de astfel de aprecieri.

3. ,,Impui” pe alții să-ți vadă pozele tale
Practic, pe Facebook suntem obligați să vedem pozele prietenilor, lucru pe care în viața reală nu îl facem. Nu mergem la serviciu și arătăm colegilor poze cu bebelușul nostru care a început să meargă, sau cu cățelul nostru care manâncă un os.

4. Urmărești alți oameni
Cum ne-am simți dacă am fi urmăriți de persoane străine care apreciază ideile noastre, felul cum ne îmbrăcăm  sau cu cine prietenim. Ne-am simți cel puțin hărțuiți. On-line nu simțim presiunea și chair îi urmărim noi pe alții, fără a considera că e ceva greșit.

5. Suntem extrem de sinceri
Dacă am avut o zi grea, seara toți prietenii vor ști aceasta din postarea pe care o afișăm pe facebook.
Dacă copilul a plâns toată noaptea,  și nu ai putut să dormi, postezi dimineață ca toată lumea să știe ce nefericit ești și cât de mult ți-ai dori câteva ore de somn.
Postările tale le văd toți, deci toți știu ce simți, lucru pe care în viața reală nu îl povestești oricui.

6. Distribui postările altora
E ca și cum ai intra în casa cuiva, i-ai lua pozele și le-ai arăta altora. În viața reală e o infacțiune, on-line atâta timp cât ceea ce a postat cineva este public, oricine poate copia și face ce vrea el cu materialul.

Deși ciudate în viața reală , în mediul virtual toate aceste lucruri sunt privite ca pe ceva firesc și nimeni nu crede că deranjează pe ceilalți.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii