Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:14 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cel mai frumos „foc viu” din lume îşi dezvăluie misterul (VIDEO)

ro

14 May, 2013 08:52 2082 Marime text
Ascunsă în spatele unei cascade aflate în statul american New York, se găseşte o aşa-numită „flacără veşnică” sau „foc viu” - manifestarea unui fenomen geologic rar şi spectaculos: un foc care arde neîncetat, alimentat de emanaţiile de gaze naturale din adâncul Pământului. Dar acest foc viu are unele caracteristici speciale, care îl fac şi mai interesant pentru specialişti.

În întreaga lume sunt cunoscute doar câteva sute de astfel de „flăcări veşnice”, iar cercetătorii care au studiat-o de curând pe cea din  Chestnut Ridge Park, statul New York, au numit-o „cea mai frumoasă din lume”.

Asemenea focuri sunt alimentate de emanaţiile de gaz metan provenit din subteran şi care ajunge la suprafaţă prin fisurile scoarţei terestre. Cel din Chestnut Ridge Park, însă, este deosebit. Aprins probabil de nativii americani în urmă cu sute sau mii de ani, el este alimentat printr-un proces geologic nou-descoperit, care nu era cunoscut anterior în natură.

De obicei, gazul care alimentează focurile vii provine din depozite foarte vechi de şist (un tip de rocă) situate la mare adâncime şi foarte fierbinţi. Temperaturile trebuie să fie peste punctul de fierbere a apei pentru a rupe  moleculele mari de substanţe cu conţinut de carbon din şist şi a le transforma în molecule mai mici, cum sunt cele care se găsesc în gazele naturale, a explicat  Arndt Schimmelmann, cercetător la Universitatea din Indiana.

În acest caz particular, însă, rocile care alimentează flacăra sunt doar „călduţe”, au o vârstă geologică mult mai mică şi se găsesc mai aproape de suprafaţă decât ar fi fost de aşteptat .

Aceste particularităţi sugerează că gazul este produs printr-un proces diferit, formându-se din moleculele organice din şist în prezenţa unui catalizator.

Articolul integral aici: descopera.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii