Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:16 17 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

China lanseaza un nou satelit de observatii

ro

12 Dec, 2009 01:34 2151 Marime text

racheta_lansare.jpgIeri miercuri 9 decembrie China a reusit cu success o noua lansare de la baza Jiuquan situata in nord vestul tarii. Un lansator de tip Long March 2D (cunoscut si sub denumirea CZ-2D sau ChangZheng) plecat de pe rampa de lansare

Miercuri 9 decembrie China a reusit cu success o noua lansare de la baza Jiuquan situata in nord vestul tarii. Un lansator de tip Long March 2D (cunoscut si sub denumirea CZ-2D sau ChangZheng) plecat de pe rampa de lansare la ora 08:42 GMT a pus pe o orbita polara joasa un satelit de observatie din seria Yaogan "remote sensing" dezvoltata de China incepand cu anul 2006.

Atunci, pe 27 aprilie 2006 China lansa Yaogan 1 de la baza Taiyuan. Intre timp au mai fost lansati Yaogan 2 (pe 25 mai 2007), Yaogan 3 (pe 12 noiembrie 2007), Yaogan 4 (1 decembrie 2008), Yaogan 5 (15 decembrie 2008) si Yaogan 6 (22 aprilie 2009) despre care am relatat intr-un alt articol.

Aparent clasa Yaogan Weixng ce grupeaza toti satelitii "remote sensing" chinezesti a fost impartita in doua mari grupuri: o parte din sateliti din categoria "electro optical digital imaging" sunt lansati de la baza JSLC (Jiuquan) la bordul rachetelor CZ-2C/D pe cand cei din categoria "synthetic aperture radar imaging" sunt lansati de la baza TSLC (Taiyuan) la bordul rachetelor CZ-4B/C.

Prima categorie a derivat din mai vechea platforma FSW4 inlocuind captura de imagini pe suport film cu cea pe suport digital si asigurand o rezolutie la sol de 0.6-1 m.

 

Cea de a doua categorie este o platforma mare de peste 2.5 tone echipata cu panouri solare retractabile si un instrument SAR activ in domeniul microundelor ce produce imagini de inalta calitate indiferent de conditiile meteo de operare.

Asa dupa cum analizam in urma cu ceva timp intr-un alt articol, programul spatial chinez este unul extrem de ambitios si urmareste inscrierea tarii in elita tarilor care au aplicatii in domeniul aerospatial.

Oficial, satelitul construit de Academia de stiinte spatiale a Chinei, va fi destinat observatiilor stiintifice din spatiu in principal supravegherea fenomenelor de la sol si prevenirea dezastrelor naturale, dar datorita capacitatii optice instalate la bord si faptului ca este operat in exclusivitate de armata chineza, expertii cred ca va fi deopotriva folosit pentru achizitia de imagini, cu alte cuvinte un satelit de spionaj.

Acesta a fost zborul cu numarul 5 a unei rachete Long March in anul 2009 (120 in lunga serie a lansatorului) si a marcat practic lansarea cu numarul 69 pe anul in curs, drept urmare noua lansare a primit indicatorul Norad 2009-069A iar noul obiect orbital numarul 36110.

Satelitul Yaogan 7 va avea o orbita eliptica cu inaltimea osciland intre 626 si 655 km si o inclinatie de 97 grade. La aceste caracteristici, perioada orbitala va fi de aproximativ 98 de minute.

Sursa: stiinta.info

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii