Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:53 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum sunt vanati utilizatorii de DC++ si cei de torrente

ro

26 Jul, 2010 05:38 2967 Marime text

vanatoare-de-utilizatori-dc.jpgUtilizatorii programelor de tip DC++, oDC si de torrente se afla in vizorul AIMR si nu conteaza daca acestia au descarcat sau partajat o singura melodie sau mii, toti sunt pasibili de inchisoare. Afla cum ii alege AIMR pe utilizatorii pe care sa-i monitorizeze.

Asociatia Industriei Muzicale din Romania (AIMR) monitorizeaza si verifica de mai multi ani activitatea utilizatorilor de DC++ si torrente din tara noastra.

In ultima vreme, insa, activitatea AIMR s-a intensificat si luna trecuta inspectorii au reusit sa stranga probe impotriva a 40 de internauti utilizatori de DC++ din tara.

Cum sunt alesi utilizatorii de DC++ de AIMR

Inspectorii AIMR monitorizeaza toate huburile de DC++ din tara noastra si decid care sunt utilizatorii care trebuiesc dati pe mana justitiei dupa mai multe criterii.

In primul rand, acestia se uita la volumul de date pe care internautii il au in share, pe care il pun la dispozitia celorlati. „Noi ii vizam nu pe cei care descarca melodii, ci pe cei care le pun la dispozitia celorlati, devenind astfel promotori de materiale ilegale", a declarat pentru capital.ro Florin Ciuica, director executiv AIMR.

Un al doilea criteriu este viteza cu care se descarca de la utilizatorul respectiv. „Daca se asteapta 10 minute pentru descarcarea unei melodii, atunci utilizatorul respectiv nu este o prioritate pentru noi", a mai spus Ciuica.

Inspectorii se mai uita si la perioada cat sta online utilizatorul respectiv. „Daca il gasim online si azi si maine si poimaine atunci cu siguranta acesta va intra in vizorul nostru", spune Ciuica.

Exista posibilitatea sa intri in vizorul AIMR chiar daca dai share la o singura melodie? „Da, daca melodia este foarte recent lansata sau mai rau daca nu a fost lansata", conchide Ciuica.

Reprezentantii AIMR se concentreaza in special pe utilizatorii care folosesc programele DC++, oDC. „Multi ne acuza ca intram in calculatoarele lor, insa acestia trebuie sa inteleaga ca un hub de DC++ este ca un site, iar accesul este liber" afirma Ciuica.

Ce se intampla cu cei care folosesc torrente? „Si site-urile de torrente sunt vizate de noi. Avem niste cazuri in lucru, insa pentru acestea exista alte proceduri", a mai spus Ciuica.

Ce risca cei prinsi?

„Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 4 ani sau cu amenda punerea la dispozitia publicului, inclusiv prin Internet sau prin alte retele de calculatoare, fara consimtamantul titularilor de drepturi" (Art. 139, Legea Nr. 8/ 1996) a operelor, inclusiv opere muzicale.

Utilizatorii care sunt prinsi de autoritati risca inchisoare, insa de cele mai multe ori nu se ajunge pana acolo. „Da, exista riscul ca acestia sa ajunga la inchisoare, insa in majoritatea cazurilor se rezolva amiabil, cei vinovati platind despagubiri", potrivit lui Ciuica. De obicei utilizatorii sunt scosi de sub urmarire penala si cercetati in libertate.

Cum sunt urmariti piratii?

Utilizatorii nu se pot ascunde de autoritati. Acestia sunt localizati dupa adresa IP, (Internet Protocol), care este unica. Reprezentantii legii pot localiza dupa aceasta adresa furnizorul de Internet, care pastreaza toate datele de trafic, si in consecinta utilizatorul. Exista mai multe programe care permit ascunderea IP-ului, insa furnizorul retine IP-ul originar, fiind obligat prin lege. Nici macar utilizarea unui site gazduit in strainatate nu ajuta, spun cei de la AIMR, pentru ca Asociatia colaboreaza cu Federatia Internationala a Industriei Fonografice, din care fac parte 1.400 de case de discuri, din 66 de tari.

913 huburi active in luna iulie

Nominalizata cu un numar de 913 huburi active in iulie 2010, Romania conduce detasat in topul 10 al tarilor monitorizate de IFPI (International Federation of the Phonographic Industry), fiind urmata la mare distanta pe locul 2 de Italia cu 526 de huburi. In topul negativ mai figureaza Franta, Rusia, Ungaria, Suedia, Finlanda, Polonia, pe locul 10 situandu-se SUA cu 143 de huburi monitorizate.

75.000 de utilizatori DC++ si 17.000 de TB de informatii

Inspectorii AIMR urmaresc permanent informatia partajata prin huburile DC++ de utilizatorii romani, fapt care face posibila si generarea unor date statistice. Astfel, media inregistrata pe huburile DC++ in Romania a fost de 75.000 de utilizatori zilnic pe parcursul lunii iunie, cu varfuri de peste 100.000 de utilizatori activi in orele serii si la sfarsit de saptamana.

Cantitatea totala de informatie partajata pe huburile romanesti la orele 17:00, intr-o zi de luni, de exemplu, depaseste 17.000 TB, putand fi echivalata cu peste 4 miliarde de piese muzicale in format MP3 sau 24 de milioane de exemplare de filme in format xvid. Un utilizator acceseaza 3 hub-uri concomitent, in medie, intr-o sesiune de conectare.

Conexiunile peer-to-peer reprezinta principala forma de facilitare a pirateriei online de muzica, in special in variantele DC++ si torrent. Monitorizarile online realizate de AIMR au caracter permanent, dosarele cu probe contra altor useri care incalca legea urmand a fi trimise catre politie in luna iulie.

Producatorii de muzica reprezentati de Asociatia Industriei Muzicale din Romania sunt titulari de drepturi asupra propriilor inregistrari sonore, actionand pentru protejarea drepturilor pe care le au si in acest mod, prin identificarea si urmarirea in justitie a persoanelor fizice sau juridice care incalca prevederile legii dreptului de autor si a drepturilor conexe. AIMR protejeaza atat repertoriul muzical romanesc, cat si repertoriul international al membrilor sai.

Sursa: Stiri.Kappa.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • SURMELIS ARGENTINA PUSA 09 Aug, 2010 13:48 Si ce te faci daca cineva de REA CREDINTA iti INCARCA acest program si-l ascunde undeva in calculatorul tau ,unde numai un profesionist in domeniu il poate face ,iar tu esti doar un utilizator in domeniul politic , social si familial ???