Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:31 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Legea retinerii datelor a fost declarata neconstituționala

ro

11 Oct, 2009 06:38 2454 Marime text

eq.jpgMinisterul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a luat act de decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) care, cu majoritate de voturi, a declarat drept neconstituţionale dispoziţiile Legii nr. 298/2008 privind stocarea datelor telefonice.

Ministrul comunicaţiilor şi societăţii informaţionale, Gabriel Sandu, a susţinut încă de la preluarea mandatului faptul că există posibilitatea ca Legea 298/2008, în forma actuală, să îngreuneze şi să blocheze activitatea furnizorilor de servicii şi rețele publice de comunicaţii electronice care ar putea să aibă dificultăţi în asigurarea într-un mod unitar gestionarea procesului de reţinere şi prelucrare a datelor. În plus, acesta consideră că nu toţi operatorii sunt pregătiţi conform prevederilor legale pentru a respecta confidenţialitatea datelor solicitate, respectiv accesate.

MCSI va proceda la analiza motivării CCR pentru a identifica posibilitatea de reglementare a situaţiei create în conformitate cu legile româneşti în vigoare dar şi cu directivele europene, în vederea evitării începerii procedurii de infringement pentru România.
Ministerul comunicaţiilor se va consulta cu serviciile Comisiei Europene pentru a analiza situaţia creată de declararea drept neconstituţională a legii care transpune directive europeană privind reţinerea datelor, în vederea identificării posibilelor soluţii pentru ca legislaţia românească să fie conformă cu acquisul comunitar.
Conform Legii nr. 298/2008 operatorii de telefonie fixă şi mobilă sunt obligaţi să stocheze pentru şase luni anumite date despre apelurile din reţea şi să le pună la dispoziţia autorităţilor competente în activităţile de cercetare, de descoperire sau de urmărire a infracţiunilor grave.

Legea nr. 298/2008 transpune Directiva 2006/24/CE, care urmăreşte armonizarea la nivelul Uniunii Europene a legislaţiei referitoare la obligaţiile furnizorilor de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sau de reţele publice de comunicaţii cu privire la reţinerea anumitor date în scopul utilizării în cadrul activităţilor de cercetare, descoperire şi urmărire a infracţiunilor grave.

Sursa: chip.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • surmelis argentina pusa 11 Oct, 2009 11:59 Nu va place sa fiti urmariti ? Nici noua ,cetatenii orasului HARSOVA DE CONSTANTA ,nu ne place sa fim urmariti NON STOP de "profesinistii" d-lui IONEL CHIRITA si ai d-lui primar TUDOR NADRAG ,care s-au aliat cu infractorii din domeniului traficului de droguri si de arme INTERNATIONALI. CINE-I VREA PE LIBERALI ISI CERE MOARTEA .