Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:19 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Noi indicii pentru viata pe Marte

ro

13 Jul, 2010 01:52 1750 Marime text

timthumb2.jpgMăsurătorile efectuate de roverul marțian Spirit au pus în evidență existența unui mediu umed și non-acid, care ar fi putut fi cândva favorabil dezvoltării vieții pe Marte.

Analizând o serie de roci de pe suprafața Planetei Roși, Spirit a identificat o mare concentrație de carbonat de magneziu și fier, care s-a format într-un astfel de mediu și care s-ar fi dizolvat până în prezent dacă mediul ar fi fost acid. De multă vreme s-a dorit identificarea acestui compus pe Marte și descoperirea făcută de Spirit ar putea fi printre cele mai importante realizate de roverul marțian, aflat în prezent în hibernare, în încercarea de a-și încărca bateriile și de a supraviețui iernii marțiene.

În trecut, atmosfera mult mai densă a lui Marte a fost mai bogată în dioxid de carbon decât este în prezent. Există două teorii cu privire la destinația acestui gaz. Prima sugerează că gazul a fost măturat de către radiația solară și a plecat în spațiu în timp ce a doua teorie afirmă că acesta, în combinație cu apa, a format carbonat, care până la măsurătorile efectuate de mai multe instrumente de la bordul lui Spirit, nu a fost detectat. Prezența apei nu foarte acide reprezintă un mediu propice dezvoltării vieții. Concentrația relativ ridicată de carbonat prezentă în meteoriții marțieni căzuți pe Terra sprijineau această a doua teorie.

Rezultatele au fost publicate în revista americană Science, în data de 3 iunie 2010. Foto: JPL/NASA

Sursa: Parsec.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii