Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:31 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primele condamnari penale pentru companii romanesti pentru incalcarea drepturilor de autor

ro

30 Sep, 2009 05:53 1287 Marime text

Ca membru activ al Uniunii Europene si punct important al industriei comunicatiilor si tehnologiei informatiei, România combate fenomenul pirateriei software si continua sa se concentreze pe protejarea drepturilor de proprietate intelectuala si pe apararea acestora prin mijloace legale.
Protectia drepturilor de proprietate intelectuala a fost re-afirmata ca prioritate pentru autoritatile române, iar lupta împotriva utilizarii si comercializarii de programe pentru calculator fara licenta si-a aratat rezultatele.
Aceasta concentrare a eforturilor de combatere a pirateriei software va continua la nivel national, fiind vizate companii si activitati de toate categoriile si marimile. În ultimele sase luni, cu sprijinul tehnic al Business Software Alliance, echipe ale Inspectoratelor de Politie din aproape toate judetele tarii, coordonate de Parchete, atât la nivel local, cât si la nivel central, au întreprins investigatii complexe cu privire la activitatea unor persoane fizice si juridice, în ceea ce priveste utilizarea de programe pentru calculator fara licenta si distribuirea de software pirat.

Ministerul Public si-a asumat în urma cu câtiva ani caracterul prioritar al combaterii pirateriei si contrafacerii, aspect reflectat de abordarea strategica a acestui fenomen, prin desemnarea si specializarea unor procurori si nu în ultimul rând prin îmbunatatirea schimbului de informatii cu sectorul privat. Se poate vorbi de o interventie mai accentuata si mai coerenta a institutiilor abilitate în combaterea infractionalitatii în acest domeniu, activitatea procurorilor fiind caracterizata printr-o dinamica pozitiva. Daca în urma cu jumatate de an mentionam primul rechizitoriu prin care s-a dispus trimiterea în judecata a unei persoane juridice în România pentru piraterie software, astazi putem vorbi deja de 2 condamnari ale unor persoane juridice, ceea ce înseamna eficienta în activitatea de urmarire penala, ca exista un raspuns prompt si ferm al autoritatilor fata de încalcarea legii. De aceea, în contextul creat de evolutia continua a tehnologiei care este o reala provocare pentru noi toti, colaborarea si cooperarea reprezinta punctele cheie ale unei actiuni eficiente în combaterea pirateriei.”

Astfel, în perioada aprilie - septembrie 2009, au avut loc mai mult de 230 de verificari la societati comerciale care utilizau programe pentru calculator fara licenta si peste 35 de controale în cazuri de distribuire de software pirat. În timpul acestor verificari, politistii au ridicat mai mult de 36.000 de discuri optice care prezinta caracteristicile unor produse pirat.

O companie importanta din Mangalia, specializata în proiectarea si construirea de nave, facând parte dintr-un grup international, a fost verificata de specialisti din cadrul IPJ Constanta, coordonati de Parchetul de pe lânga Tribunalul Constanta. Au fost verificate mai mult de 350 de computere. Autoritatile au descoperit pe o parte dintre acestea programe pentru calculator apartinând unui membru BSA, în valoarea totala de peste 765.000 EURO, pentru care reprezentantii societatii nu au putut prezenta licente valabile. Cazul este în curs de investigare.

Recent, o companie specializata în fabricarea de masini industriale si utilaje specifice cu sediul în Bucuresti a fost verificata de Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti, sub coordonarea Parchetului de pe lânga Tribunalul Bucuresti, fiind controlate mai mult de 140 de PC-uri. Autoritatile au descoperit pe majoritatea computerelor software nelicentiat apartinând membrilor BSA, în valoare de peste 55.000 EURO. Reprezentantii companiei nu au putut prezenta licente valabile pentru aceste programe pentru calculator pâna în acest moment. Cazul este în curs de investigare.

Politia Municipiului Bârlad, sub supravegherea parchetului local, a efectuat verificari la o companie specializata în fabricarea de rulmenti, parte a unui grup international. Au fost verificate mai mult de 250 de computere, dar software-ul instalat pe o parte din acestea era nelicentiat - programe apartinând unui membru BSA în valoare de peste 26.000 EURO. Dupa control, compania a achizitionat licentele necesare si, în plus, a achitat despagubiri catre titularul drepturilor de autor asupra programelor pentru calculator.

Sursa: xtrempc.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii