Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:28 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sisteme de calcul care simuleaza puterea de procesare a creierului

ro

18 Jul, 2010 00:58 2616 Marime text
wetcomputing.jpgO noua tehnologie de procesare a informatiei inspirata de procesul chimic in sistemele vii a fost descoperita de cercetatorii din cadrul Universitatii Southampton.

Maurits de Planque si Klaus-Peter Zauner de la Universitatea de Electronica si Computer Science (ECS) lucreaza la un proiect care a primit 1.8 milioane euro din partea Uniunii Europene - Future and Emerging Technologies (FET).

Cercetatorii de Planque - biochimist si Zauner - informatician, vor adapta procesarile creierului la un scenariu de prelucrare a informatiilor prin amplasarea intr-un tub a unor substante chimice care se comporta ca tranzistori intr-un cip de computer.

"Ceea ce dezvoltam noi aici este un lichid asemanator celui din creier, insa brut, nefinisat iar computerul final va fi "ud la fel ca si creierul nostru", a declarat doctorul Zauner. "Oamenii realizeaza acum ca cea mai buna procesare a informatiei are loc in creierul nostru iar pe masura ce trece timpul descoperim ca siliciul are limitele sale in materie de prelucrare a informatiilor. De aceea e nevoie sa exploram diverse abordari, adica exact ceea ce facem noi aici."

Proiectul intitulat Artificial Wet Neuronal Networks from Compartmentalised Excitable Chemical Material se va derula pe o perioada de trei ani si implica trei obiective complementare. Proiectul este coordonat de Universitatea Friedrich Schiller Jena impreuna cu Universitatea de Vest din Anglia, Bristol si Institutul de Chimie-Fizica, Academia Poloneza de Stiinte, Varsovia.

Primul pas este acela de a produce picaturi de apa invelite intr-un strat de lipide, dupa modelul celulelor biologice care contin un mediu nervos chimicl, dupa care se conecteaza picaturile in retele prin intermediul carora pot comunica intre ele prin semnale chimice. Al doilea obiectiv este de a schita o arhitectura a procesarii de informatii bazata pe reteaua picaturilor de apa si de a demonstra ca exista o utilitate in aceasta arhitectura. Al treilea obiectiv este de a stabili si de a explora potentialul si limitele arhitecturii picaturilor.

"Sistemul nostru va copia unele caracteristici cheie ale cailor neuronale din creier si va fi capabil de excitatie nervoasa, auto-reparare si auto-montaj", declara doctorul de Planque.

Sursa: MagazinStiintific.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • RoweDARLA 01 Jan, 2011 11:34 Every one understands that modern life seems to be expensive, nevertheless people require money for different stuff and not every person earns enough cash. Thence to receive quick loan and just sba loan would be a proper solution.