Stratul de ozon nu se mai subţiază şi se va reface până în 2050
Stratul de ozon nu se mai subţiază şi se va reface până în 2050Gaura de ozon pe 12 septembrie 2010 / FOTO: NASA
Gaura de ozon care se formează în fiecare primăvară deasupra Antarcticii este însă un fenomen care va exista pentru mult timp de acum încolo, şi care ar putea fi agravat de schimbările climatice.
Stratul de ozon nu se subţiază datorită măsurilor luate împotriva gazelor poluate şi va ajunge la nivelul din 1980 până în 2050, potrivit unui raport ştiinţific al ONU.
"Protocolul de la Montreal semnat în 187 pentru controlarea substanţelor care distrug stratul de ozon funcţionează şi ne-a salvat de pierderi mai mari în ultimii ani", a explicat Len Barrie, directorul de cercetare al Organizaţiei Meteorologice Mondiale, care a pregătit studiu alături de Programul ONU pentru mediu, uNEP.
"Ozonul total, cel din regiunile polare, nu mai scadate, însă nu a început încă să crească", a adăugat Barrie. Protocolul de la Montreal a interzis un număr de gaze responsabile pentru subţierea stratului de ozon, precum clorofluorocarbonul (CFC) folosit în trecut la frigidere. Acest gaz a dispărut acum aproape complet din liniile de producţie, însă moleculele persistă încă în atmosferă, ceea ce a încetinit lupta împotriva subţierii stratului.
Stratul de ozon, care protejează Pământul împotriva razelor ultra-violete ale Soarelui, dăunătoare sănătăţii, trebuie să ajungă la nivelul dinainte de anii 80 până în 2050, mai puţin în zonele polare.
Gaura de ozon care se formează în fiecare primăvară deasupra Antarcticii este un fenomen care va exista pentru mult timp de acum încolo, au estimat cei 300 de cercetători care au participat la studiu. Din păcate, gaura de ozon ar putea fi agravată de schimbările climatice.
Sursa: Realitatea.net
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp