12 achitări Radu Mazăre și Sorin Strutinsky, singurii condamnați în Dosarul Polaris! (MINUTĂ)
12 achitări: Radu Mazăre și Sorin Strutinsky, singurii condamnați în Dosarul Polaris! (MINUTĂ)
04 Feb, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
2601
Marime text
- În total, judecătorii de la Înalta Curte au dictat 12 achitări!
Hotărâre definitivă în dosarul cunoscut generic Polaris! Judecătorii Iulian Dragomir, Tatiana Lucia Rog, Simona Elena Cîrnaru, Oana Burnel şi Constantin Epure, de la Înalta Curte, au decis ieri, 03 februarie 2022, condamnarea definitivă a doi dintre inculpații cauzei, respectiv Radu Ștefan Mazăre, fostul primar al Constanţei, și omul de afaceri Sorin Strutinsky.
Cei doi au primit câte cinci ani de închisoare.
Achitări
Radu Ştefan Mazăre a fost achitat pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dar și pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită (cazul Polaris). Fostul edil a fost condamnat la cinci ani închisoare pentru luare de mită și conflict de interese în formă continuată. Curtea Supremă a dedus din pedeapsa principală rezultantă durata reţinerii de 24 de ore de la 16 la 17 martie 2015 şi durata arestării preventive de la 2.04.2015 la 24.06.2015, respectiv de la 08.05.2019 la 24.09.2019.
Sorin Strutinsky a fost achitat pentru complicitate la luare de mită și a fost condamnat tot pentru complicitate la luare de mită, la cinci ani de închisoare. Și în cazul său, magistrații au dedus din pedeapsa principală rezultantă durata arestării preventive de la 02.04.2015 la 30.06.2015.
Martin Eduard Stelian a fost achitat pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de la abuz în serviciu și pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită.
SC Polaris M Holding SRL a fost, de asemenea, achitată pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu și pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită.
În continuare, soluții de achitare au mai primit Tudorița Tolea, Doru Aurelian Harpalete, Alina Pavel, Ghiulnihal Mutalâp și Sorina Laura Oprea, funcționari în cadrul Primăriei Constanța, la data presupuselor faptelor, suspectați de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, dar și Gabi Stan, fostul viceprimar al municipiului Constanța.
Curtea Supremă a lăsat nesoluționată acţiunea civilă formulată de partea civilă U.A.T. Municipiul Constanţa față de Martin Eduard Stelian, S.C. Polaris M Holding S.R.L., Harpalete Doru Aurelian, Tolea Tudorița, Oprea Sorina Laura şi Mazăre Radu Ştefan și a respins acţiunea civilă formulată de partea civilă U.A.T. Municipiul Constanţa față de Pavel Alina şi Mutalâp Ghiulnihal.
Înalta Curte a dispus confiscarea de la Mazăre şi de la Strutinsky a câte 3.416.371,02 lei fiecare.
„Menţine sechestrul asigurător instituit asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor Mazăre Radu Ştefan, Strutinsky Sorin Gabriel, Martin Eduard Stelian, S.C. Polaris M Holding S.R.L., Tolea Tudoriţa, Harpalete Doru Aurelian și Oprea Sorina Laura instituit prin ordonanţele nr. 964/P/2015 din 7.04.2015 şi 3.12.2015. Ridică sechestrul asigurător instituit asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpatelor Pavel Alina şi Mutalâp Ghiulnihal instituit prin ordonanţele nr. 964/P/2015 din 7.04.2015 şi 3.12.2015. În baza art. 274 alin.1 şi 2 C.proc.pen. obligă pe inculpaţii Mazăre Radu Ştefan și Strutinsky Sorin Gabriel la câte 10.000 lei cheltuieli judiciare către stat. În baza art. 275 alin.3 C.proc.pen. celelalte cheltuieli judiciare rămân în sarcina statului. Menține dispozițiile sentinței primei instanței ce nu sunt contrare prezentei decizii. Respinge ca nefondat, potrivit art. 421 pct.1 lit. b C.proc.pen., apelul formulat de partea civilă UAT Municipiul Constanţa. În baza art. 275 alin.3 C.proc.pen. cheltuielile judiciare avansate de stat, ocazionate de soluţionarea apelurilor formulate de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupție şi de inculpaţii Harpalete Doru Aurelian, Martin Eduard Stelian, Pavel Alina, Tolea Tudoriţa, Mutalâp Ghiulnihal, Oprea Sorina Laura, Mazăre Radu Ştefan, Strutinsky Sorin Gabriel şi S.C. Polaris M Holding S.R.L. rămân în sarcina acestuia. În baza art. 275 alin. 6 C.proc.pen., onorariile cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru apelanţii intimaţi inculpaţi Mazăre Radu Ştefan, Strutinsky Sorin Gabriel, Martin Eduard Stelian, S.C.Polaris M Holding S.R.L.,Tolea Tudoriţa, Harpalete Doru Aurelian, Oprea Sorina Laura, Pavel Alina şi Mutalâp Ghiulnihal, precum şi pentru intimatul inculpat Stan Gabriel Marius, până la prezentarea apărătorilor aleşi, în cuantum de 320 lei, rămân în sarcina statului. În baza art. 275 alin. 6 C.proc.pen., onorariul cuvenit interpretului de limbă italiană, rămâne în sarcina statului. În baza art. 275 alin. 2 C.proc.pen. obligă partea civilă apelantă U.A.T. Municipiul Constanţa la plata sumei de 500 lei cheltuieli judiciare către stat în apel. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 3 februarie 2022“, se mai arată în decizia Curții Supreme.
Amintim că prezentul dosar a fost soluționat de Curtea de Apel București, care a dictat următoarele:
Radu Ștefan Mazăre, fostul primar al Constanţei, nouă ani și zece luni ani de închisoare.
Sorin Strutinsky -șapte ani şi zece luni de închisoare.
Eduard Martin - cinci ani şi șase luni de închisoare.
SC Polaris Holding SRL - amendă penală de 1.000.000 de lei.
Tudorița Tolea, Doru Aurelian Harpalete, Alina Pavel, Ghiulnihal Mutalâp și Sorina Laura Oprea, funcționari în cadrul Primăriei Constanța, la data faptelor, suspectați de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, au luat cu suspendare.
Alina Pavel și Ghiulnihal Mutalâp au primit câte doi ani cu suspendare. Asta în timp ce Tudorița Tolea, Doru Aurelian Harpalete și Sorina Laura Oprea s-au ales cu câte doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare. Cei mai sus precizați au fost funcționari în cadrul Primăriei Constanța, la data presupuselor fapte.
Gabi Stan, fostul viceprimar al municipiului Constanța, a fost achitat.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Rechizitoriul dosarului Mazăre - Făgădău, „anulat“ la Curtea de Apel! Tribunalul a luat act
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii