2022 Retrospectiva dosarelor care au marcat justiția din Constanța!
2022: Retrospectiva dosarelor care au marcat justiția din Constanța!
30 Dec, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
1707
Marime text
- Zilele trecute, Curtea de Apel Constanța a decis achitarea definitivă a Marianei Mircea, fost primar al orașului Cernavodă!
- Curtea de Apel Constanța a luat o decizie definitivă în cazul minorului de 15 ani, din Mangalia, acuzat de moartea lui Andrei, de 13 ani, tot din Mangalia!
- Instanța a luat față de minor măsura educativă a internării într-un centru de detenţie, pentru o perioadă de 5 (cinci) ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de omor şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.
An de an, diverse cazuri sunt rezolvate în justiție, dovadă în acest sens fiind, la final de an, hotărârile decise în cauze de judecători. La Constanța, nenumărate cauze privind fapte ce au interesat opinia publică și-au primit soluțiile, iar ZIUA de Constanța vă prezintă, în acest sens, retrospectiva dosarelor care au marcat justiția de la malul mării, în anul ce tocmai se încheie.
Achitare definitivă pentru Marianei Mircea, fost primar din Cernavodă!
Curtea de Apel Constanța a decis luna aceasta achitarea definitivă a Marianei Mircea, fost primar al orașului Cernavodă! Mariana Mircea a fost acuzată de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată. Instanța a concluzionat că nu există probe că fostul edil a săvârşit infracţiunile.
Mariana Mircea a fost trimisă în judecată de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul teritorial Constanța, la finele lunii decembrie 2017.
1 an și 5 luni închisoare cu amânare pentru fostul adjunct al IPJ Constanța
Judecătorii de la Tribunalul Constanța s-au pronunțat asupra acordurilor de recunoaștere a vinovăției încheiate de DNA cu Mircea Relu Vizitiu, la data presupuselor fapte comisar șef de poliție, adjunct al inspectorului șef al IPJ Constanța, și cu Marilena Vizitiu, soția acestuia. Mircea Relu Vizitiu a luat 1 an și 5 luni închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe durata termenului de supraveghere de 2 ani, calculat de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe. Marilena Vizitiu a primit 1 an și o lună de închisoare tot cu amânarea aplicarea pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani. Deciziile nu sunt definitive.
Tragedie la Mangalia!
Zilele trecute, Curtea de Apel Constanța a luat o decizie definitivă în cazul minorului de 15 ani, din Mangalia, acuzat de moartea lui Andrei, de 13 ani, tot din Mangalia!
Instanța a luat față de minor măsura educativă a internării într-un centru de detenţie, pentru o perioadă de 5 (cinci) ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de omor şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.
Inspector antifraudă, agresat
Tot în decembrie, tot Curtea de Apel Constanța a decis condamnarea definitivă a unei femei din Brașov pentru că ar fi agresat fizic, în timpul unui control, un inspector antifraudă din Constanţa.
Curtea i-a aplicat inculpatei doi ani de închisoare cu suspendare.
Niculae Stan, primarul din Pecineaga - încetare proces penal
Recent, Curtea de Apel Constanța a pronunțat o decizie definitivă în dosarul în care Niculae Stan, primarul din localitatea Pecineaga, județul Constanța, și Radu Birea, afacerist din Drăgăneşti – Olt, au fost deferiți justiției de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța! În primă instanță, cei doi au fost achitați de Judecătoria Mangalia! Curtea de Apel Constanța a încetat procesul penal în dosar, întrucât a intervenit prescripția răspunderii penale. Decizia este definitivă.
Cea mai mare pedeapsă aplicată pentru viol la Constanța
Un alt dosar soluționat anul acesta de judecătorii din Constanța a fost instrumentat de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa.
Magistrații au dispus, prin rechizitoriu, trimiterea în judecată a doi soți din Constanța după ce fetele lor ar fi fost violate timp de șapte ani. Conform procurorilor, violatorul ar fi fost chiar tatăl vitreg al fetelor. Acesta ar fi avut și un complice, după cum arată anchetatorii, chiar pe mama copilelor.
Potrivit unor surse judiciare, în perioada 2013 – 2020, bărbatul (recidivist) și-ar fi violat fiicele vitrege, acestea având în prezent 15 și 17 ani. În primă instanță, bărbatul a fost condamnat la 29 de ani de închisoare, aceasta fiind, potrivit datelor noastre, cea mai mare pedeapsă aplicată pentru viol la Constanța Femeia, mama fetițelor, a fost condamnată la 12 ani de închisoare cu executare, pentru săvârșirea infracţiunii de complicitate la viol în formă continuată, pentru săvârșirea infracţiunii de complicitate la agresiune sexuală în formă continuată și pentru săvârșirea infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului.
Cei doi inculpați trebuie să le achite fetelor daune de 80.000 de euro. În prezent, dosarul se află la Curtea de Apel Constanța.
Crimă la Cernavodă
În luna noiembrie 2022, Tribunalul Constanța a decis condamnarea unui bărbat din Medgidia, principalul suspect în cazul uciderii unei profesoare, din Cernavodă, fost psiholog al Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu“ din Medgidia!
Inculpatul a luat 27 de ani şi patru luni de închisoare. Decizia nu este una definitivă.
Incendiu de pe Grindeanu
Judecătoria Constanța a decis, tot în noiembrie, condamnarea în primă instanță a minorului acuzat de producerea incendiului care a distrus 94 apartamente și 37 autoturisme parcate la subsolul și în proximitatea unui bloc de locuințe situat în mun. Constanța, pe strada Nicolae Grindeanu.
Instanța a luat față de inculpatul minor măsura educativă privativă de libertate a internării într-un centru de detenție pe o perioadă de 3 ani și 4 luni, pentru săvârşirea infracţiunilor de distrugere, vătămare corporală din culpă și evadare. Decizia judecătoriei nu este una definitivă.
Primarul din Nicolae Bălcescu condamnat definitiv
În luna octombrie 2022, Dumitru Timofte, primarul din Nicolae Bălcescu, acuzat de fals intelectual și de instigare la fals intelectual, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Constanța, la un an și opt luni de închisoare cu suspendare. Pe lângă decizia de condamnare, judecătorii instanței de apel i-au aplicat edilului pedeapsa accesorie a interzicerii exerciţiului drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a,b Cod penal - a) dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice și b) dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat. După condamnare, Dumitru Timofte a pierdut mandatul de primar.
Dosar întors la DNA
În septembrie 2022, Curtea de Apel Constanța a decis ca dosarul în care Radu Ștefan Mazăre, fostul primar al Constanței, și Marcela Enache, fostul secretar al municipiului Constanța, au fost trimiși în judecată de DNA Constanța, să se întoarcă la procurori! Decizia de azi este definitivă!
Cel mai grav accident din istoria Autostrăzii Soarelui, București - Constanța
În iulie, șoferul trimis în judecată pentru cel mai grav accident din istoria Autostrăzii Soarelui, București - Constanța a fost condamnat! Magistrații i-au aplicat inculpatului doi ani și două luni de închisoare pentru infracţiunea de „ucidere din culpă” și alte nouă luni pentru infracţiunea de „vătămare corporală din culpă”. Accidentul a avut loc pe data de 05 noiembrie 2016, iar potrivit oamenilor legii în eveniment au fost implicate 30 de automobile, două microbuze și un camion. În accident au fost implicate 60 de persoane, dintre care patru victime au decedat, 41 au fost transportate la spitale, iar alte 16 au refuzat transportul.
Închisoare pe viață
În iunie 2022, Tribunalul Constanța a decis condamnarea la închisoare pe viață a bărbatului, de 41 de ani, suspectat că și-ar fi ucis prin înjunghiere cumnata!
Fapta a avut loc în cartierul Medeea din Constanța. Victima a fost înjunghiată de 42 de ori. Decizia tribunalului nu este definitivă!
Valentin Vrabie, primarul din Medgidia, condamnat în primă instanță
Tot în iunie 2022, Judecătoria Medgidia a decis condamnarea în primă instanță a lui Valentin Vrabie, primarul din Medgidia, la pedeapsa de un an şi şapte luni de închisoare cu executare, pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual. Hotărârea Judecătoriei Medgidia nu este definitivă, ea fiind contestată la Curtea de Apel Constanța.
De menționat că în luna mai 2022, Curtea de Apel Constanța a decis condamnarea definitivă la închisoare pe viață a unui tânăr, de 29 de ani, fără antecedente penale, din localitatea Corbu, județul Constanța, suspectat de omor calificat, viol, tâlhărie și lipsire de libertate în mod ilegal.
Dosarul Campusului Social Henri Coandă
Tot în mai, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât condamnarea lui Mazăre Alexandru, fost senator în Parlamentul României la o pedeapsă de 3 ani închisoare la care se adaugă 5.000 lei amendă penală, pentru complicitate la luare de mită și fals în declarații în formă continuată.
Tot în acest dosar, instanța a dispus achitarea lui Mazăre Radu Ștefan, fostul edil al municipiului Constanța, pentru infracțiunile reținute în sarcina sa, întrucât lipsește plângerea prealabilă, autorizarea sau sesizarea organului competent ori o altă condiție prevăzută de lege, necesară pentru punerea în mișcare a acțiunii penale. În continuare, judecătorii au dispus încetarea procesului penal pornit împotriva lui Morgenstern Avraham, pentru infracțiunea reținută în sarcina sa, întrucât a intervenit prescripția.
Cazul morții judecătoarei Iuliana Șerban, de la Curtea de Apel Constanța!
În martie 2022, Judecătoria Constanța s-a pronunțat în dosarul privind rejudecarea acordului de recunoaștere a vinovăției încheiat în cazul morții judecătoarei Iuliana Șerban, de la Curtea de Apel Constanța! În cauză, polițistul Marian Cotlenco (inculpat în dosar) a fost condamnat la 2 ani şi 2 luni închisoare cu suspendare, decizia nefiind una definitivă.
Instanța a admis acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat între inculpat și procurori și a decis condamnarea primului menționat la pedeapsa închisorii de 2 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă și la alte șase luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de vătămare corporală din culpă.
Instanța a contopit pedepsele principale stabilite prin prezenta hotărâre și a aplicat inculpatului pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare, la care se adaugă un spor de o treime din pedeapsa de 6 luni închisoare, respectiv un spor de 2 luni, urmând ca inculpatul să execute în final pedeapsa de 2 ani şi 2 luni închisoare.
Magistrații au dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 2 ani şi 2 luni închisoare și au stabilit un termen de supraveghere de 2 ani și 8 luni.
Accident transmis live pe Facebook
În februarie 2022, judecătorii au decis condamnarea definitivă în dosarul în care judecătorii din Tulcea au aplicat cea mai mare condamnare pentru ucidere din culpă aplicată vreodată în Dobrogea - 11 ani şi opt luni de închisoare cu executare!
Tragedia a avut loc în luna august 2019.
Atunci trei persoane au decedat (un copil de trei ani, o femeie de 27 de ani, însărcinată, dar și o femeie de 79 de ani).
Evenimentul a fost transmis live pe Facebook de unul dintre pasagerii mașinii.
Luni, 14 februarie 2022, judecătorii Curții de Apel Constanța au redus pedeapsa șoferului acuzat de tragedie, de la 11 ani şi opt luni de închisoare, la șapte ani și două luni de închisoare cu executare.
Prima condamnare din anul 2022
La data de 5 ianuarie 2022, Tribunalul Constanța a decis condamnarea unui ofițer în cadrul Penitenciarului Tulcea, trimis în judecată de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța. Cel în cauză a fost suspectat de luare de mită în formă continuată și a fost condamnat la doi ani de închisoare.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
A fugit de la „Puflene Resort”!
Tulcea. O nouă condamnare pentru zădărnicirea combaterii bolilor!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii