4.000 de euro daune morale pentru un polițist din Constanța! Nemulțumiri
4.000 de euro daune morale pentru un polițist din Constanța! Nemulțumiri
17 Feb, 2024 16:33
ZIUA de Constanta
1552
Marime text
- În cauză, polițistul solicită daune morale de 50.000 de euro.
Decizia Tribunalului Constanța în baza căreia un polițist din oraș ar urma să primească daune morale de 4.000 de euro de la Statul Român a ajuns pe masa judecătorilor de la Curtea de Apel!
Atât Statul Român, cât și omul legii au fost nemulțumiți de hotărârea Tribunalului și au declarat apel, astfel că dosarul a fost trimis acum la Curtea de Apel, pentru analizarea căii de atac.
Este vorba despre dosarul cu indicativul 354/118/2023, vizându-l pe Iuliu Cosmin Buștiuc, polițist din Constanța, care a dat statul în judecată pentru repararea prejudiciilor cauzate de erorile judiciare comise în cazul său.
În cauză, polițistul solicită daune morale de 50.000 de euro.
Prin decizia din 8 decembrie 2023, pronunțată în primă instanță de Tribunalul Constanța, judecătorii au admis în parte cererea polițistului și au hotărât ca Statul Român să-i achite daune morale în sumă de 4.000 de euro.
Iată minuta Hotărârii 3573/2023 a Tribunalului, atacată acum la Curtea de Apel:
„Admite în parte cererea formulată de reclamantul Bustiuc Iuliu Cosmin, în contradictoriu cu pârâtul Statul Român Prin Ministerul Finanţelor. Obligă pârâtul la plata către reclamant a sumei de 4.000 euro, în echivalent în lei la data plăţii, cu titlu de daune morale. Respinge cererea reclamantului de acordare a cheltuielilor de judecată, ca nefondată Cu apel în 30 de zile de la comunicare, ce se va depune la Tribunalul Constanţa“
La Tribunal, dosarul s-a aflat, potrivit datelor noastre, în atenția completului prezidat de magistratul Monica Vieru, din cadrul Secției I Civile.
Conform celor consemnate în Hotărârea 3573/2023, polițistul solicită în instanță de la Statul Român „50.000 euro, reprezentând daune morale suferite în urma reţinerii şi arestării nelegale, precum şi a îngrădirii dreptului la libera circulaţie, în cadrul dosarului în care a fost cercetat“.
Așa cum arătam în edițiile anterioare, Iuliu Cosmin Buștiuc s-a aflat printre polițiștii vizați de ancheta penală care a zguduit sistemul polițienesc în 2016.
Dosarul penal, „picat“ în instanță
Dosarul penal a fost trimis în instanță cu un număr de 39 de inculpați, printre care se numărau polițiști din cadrul Serviciului de Poliție Transporturi Maritime Constanța, Garda de Coastă, Secția 5 Poliție din Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța, dar și din Secția Regională de Poliție Transporturi Constanța.
În rechizitoriul prin care se anunța trimiterea în judecată a polițiștilor, procurorii îi acuzau pe polițiști că ar fi sprijinit mai multe persoane care furau diverse produse din trenurile aflate în Portul Constanţa.
În martie 2022, însă, Tribunalul Constanța a admis cererile și excepțiile invocate în cauză de polițiștii acuzați, care vizau incompatibilitatea procurorului care a instrumentat dosarul de urmărire penală și a întocmit rechizitoriul în cauză.
În plus, au fost admise și cererile și excepțiile care vizau interceptările efectuate de Serviciul Român de Informații.
Pe cale de consecință, instanța a constatat nulitatea tuturor actelor de urmărire penală efectuate în cauză începând cu data de 11.01.2012, a tuturor mijloacelor de probă rezultate din interceptările efectuate de Serviciul Român de Informaţii, inclusiv anterior datei de 11.01.2012, precum şi a rechizitoriului prin care a fost sesizat judecătorul de cameră preliminară în prezenta cauză.
Decizia Tribunalului a fost menținută de Curtea de Apel Constanța prin respingerea contestației procurorilor.
Acum, urmează ca dosarul privind daunele morale să fie repartizat aleatoriu unui complet de judecată din cadrul Curții de Apel, pentru a se stabili data primei înfățișări în judecarea căii de atac.
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Toate interceptările SRI din dosarul care a zguduit, în 2016, sistemul polițienesc din Constanța, excluse
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii