40 de ani de închisoare, în primă instanță! Final de proces în cazul foștilor șefi ai SC Utilităţi Publice Cernavodă SRL. Când se va da decizia finală
40 de ani de închisoare, în primă instanță!: Final de proces în cazul foștilor șefi ai SC Utilităţi
14 Mar, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
2228
Marime text
- Decizia tribunalului a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, instanță ce se va pronunța definitiv la data de 05 aprilie 2022.
Final de proces în dosarul în care fosta conducere a societății comerciale Utilităţi Publice Cernavodă S.R.L, unitate aflată sub coordonarea Consiliului Local al oraşului Cernavodă, a fost trimisă în judecată sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de abuz în serviciu, delapidare și fals material în înscrisuri oficiale!
Cauza a fost soluționată în primă instanță (13 octombrie 2020) de Leonard Iustin Bourceanu, judecător în cadrul Secției penale din Tribunalul Constanța, prin condamnarea inculpaților la un total de 40 de ani de închisoare.
Decizia tribunalului a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, instanță ce se va pronunța definitiv la data de 05 aprilie 2022.
Primele condamnări
Laurenţiu-George Dumitrescu, fost director/administrator în cadrul SC Utilităţi Publice Cernavodă SRL - 15 ani de închisoare (pedeapsă obținută prin contopirea a două condamnări).
Georgeta-Adina Avram, director economic, nouă ani şi opt luni de închisoare.
Dumitra Georgeta, contabil, cinci ani şi opt luni de închisoare.
Sanda-Eugenia Costache, contabil, cinci ani de închisoare.
Alexandru-George Dumitrescu, funcţionar, patru ani şi patru luni de închisoare.
Maria Cristina Dumitrescu, funcţionar, doi ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.
Oficial, de la Parchet
Conform unui comunicat al Biroului de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, „s-a reţinut că, în perioada 2011 – 2016, s-au derulat activităţi infracţionale în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi în legătură cu aceste atribuţii de serviciu de către inculpatul Dumitrescu Laurenţiu-George, director/administrator la S.C. U. P. S.R.L. – funcţionar public cu atribuţii de control, administrare/gestiune, cu implicarea şi a altor funcţionari publici (inculpata Avram Georgeta-Adina – director economic), prin încheierea, derularea de relaţii contractuale/comerciale între societatea comercială de interes public cu persoane juridice prin încălcarea cu ştiinţă a dispoziţiilor legale şi a atribuţiilor de serviciu, în materia achiziţiilor publice, favorizând interese patrimoniale personale şi ale terţilor, în defavoarea şi paguba societăţii comerciale cu capital de stat (prin producerea de prejudicii băneşti), S.C. U. P. S.R.L., aflată sub coordonarea Consiliului Local al oraşului Cernavodă”.
„S-a reţinut, de asemenea, că inculpatul Dumitrescu Laurenţiu-George, în calitate de director/administrator la S.C. U. P. S.R.L, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a desfăşurat activităţi infracţionale în mod continuat, prin încălcarea dispoziţiilor legale, dispunând nelegal, abuziv, decizii instituţionale în folosul necuvenit al altor persoane, cu consecinţa producerii de prejudicii S.C. U. P. S.R.L. Inculpatul Dumitrescu Laurenţiu-George, în calitate de funcţionar public, cu atribuţii de control, administrare/gestiune în cadrul S.C. U. P. S.R.L a desfăşurat activităţi infracţionale prin încălcarea cu ştiinţă a dispoziţiilor legale, participând în exercitarea atribuţiilor de serviciu la luarea de decizii, emiterea de acte, dispoziţii, în scopul asigurării de foloase patrimoniale băneşti, pentru sine şi pentru rudele/afini apropiate”.
„Operaţiuni fictive“
Conform sursei citate, „inculpaţii Dumitrescu Laurenţiu-George, Avram Georgeta-Adina, Dumitrescu Alexandru-George şi Dumitrescu Maria-Cristina, cu complicitatea contabilelor – inculpatele Costache Sanda-Eugenia şi Dumitra Georgeta, în perioada 2011 – 2016, au desfăşurat activităţi infracţionale, constând în solicitarea spre decontare/plată şi aprobarea de plăţi în numerar, cu consecinţa retragerilor/ridicărilor în numerar de sume de bani, în mod abuziv, sume de bani însuşite, folosite din casieria societăţii în folos personal şi în folosul altora, prin utilizare de documente justificative înregistrate în contabilitate, nereale/fictive sau nelegale, cu consecinţa producerii de pagube societăţii de interes public. Inculpaţii Dumitrescu Laurenţiu-George şi Avram Georgeta-Adina, în calitate de administrator şi director economic, în perioada 2011 – 2015, au desfăşurat activităţi infracţionale (autor/complice) constând în evidenţierea în acte contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale, ori evidenţierea unor operaţiuni fictive, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, cauzând un prejudiciu bugetului consolidat al statului”.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
„Se constată caracterul autoritar (de stăpân) cu care se acționa“
40 de ani de închisoare pentru foștii șefi ai SC Utilităţi Publice Cernavodă SRL. Motivare
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii