Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:11 06 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

52 de arbori, distruși în timpul lucrărilor Societatea care a modernizat două bulevarde importante din Constanța a pierdut procesul cu Garda de Mediu

ro

06 Sep, 2024 17:00 194 Marime text
Foto cu rol ilustrativ. Sursa: ZIUA de Constanța
  • Potrivit rejust.ro, Hidro Salt B92 SRL, în calitate de petentă, a cerut în instanță anularea procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei nr. 005780/25.05.2023, în subsidiar, înlocuirea sancţiunii amenzii cu avertisment, cu cheltuieli de judecată
  • Firma Hidro Salt B92 SRL a executat lucrări de modernizare a bulevardelor 1 Decembrie 1918 și Al. Lăpușneanu, în perioada 08.02.2023-01.11.2023, ce constau în reabilitarea trotuarelor și carosabilului, a pistelor pentru biciclete, iluminatului public, fibrei optice, apei pentru irigații și spațiilor verzi. Hidro Salt B92 SRL a fost contractată pentru aceste lucrări de Primăria Constanța, în baza Acordului Contractual nr. 52043/17.03.2021
 
Societatea Hidro Salt B92 SRL a pierdut procesul cu Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Constanța, în dosarul 15033/212/2023 înregistrat la Judecătoria Constanța pe 9 iunie 2023.
 
Potrivit rejust.ro, Hidro Salt B92 SRL, în calitate de petentă, a cerut în instanță anularea procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei nr. 005780/25.05.2023, în subsidiar, înlocuirea sancţiunii amenzii cu avertisment, cu cheltuieli de judecată.  
 
La ultimul termen, cel din 14 februarie 2024, Judecătoria Constanța a respins plângerea contravențională făcută de Hidro Salt B92 SRL.
 
Iată MINUTA:
 
„Respinge plângerea contravenţională, ca nefondată. Cu drept la cerere de apel în 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Judecătoria Constanţa. Pronunţată astăzi, 14.02.2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei.”
 
În data de 31 iulie a.c., petenta a făcut apel. Acum, dosarul se află în atenția magistraților de la Tribunalul Constanța, fiind înregistrat pe 4 septembrie a.c. Momentan, nu a fost stabilit un termen pentru proces.


 
Informațiile de pe rejust.ro arată că, în data de 26 mai 2023, petenta a fost sancţionată pentru neîndeplinirea obligaţiei de a respecta, în totalitate, măsura nr. 1 cu caracter permanent referitoare la respectarea prevederilor Legii nr. 24/2007-privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţii.
 
Firma Hidro Salt B92 SRL a executat lucrări de modernizare a bulevardelor 1 Decembrie 1918 și Al. Lăpușneanu, în perioada 08.02.2023-01.11.2023, ce constau în reabilitarea trotuarelor și carosabilului, a pistelor pentru biciclete, iluminatului public, fibrei optice, apei pentru irigații și spațiilor verzi. Hidro Salt B92 SRL a fost contractată pentru aceste lucrări de Primăria Constanța, în baza Acordului Contractual nr. 52043/17.03.2021.
 
Cum s-a apărat petenta
 
„Petenta a susţinut că aspectele consemnate nu sunt conforme realităţii, arătând că lucrările sunt executate în conformitate cu documentaţia tehnică (autorizaţie de construire, proiect tehnic, dispoziţie de şantier, grafic de execuţie, detalii de execuţie), cu respectarea întocmai a Avizului nr, 817527/08.02.2023 eliberat de ####### Mun. Constanţa, Biroul Rutier, a Notificării nr. 3057RP/20.03.2019 emisă de Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa şi a legislaţiei în vigoare privind efectuarea de lucrări pe drumurile publice. S-a menţionat că, pe lungimea celor două bulevarde 1 Decembrie 1918, respectiv, Al. ########## au desfăşurat şi se vor mai desfăşura lucrări şi alti antreprenori, respectiv #### prin ######### #### SRL, ####### SRL şi RADET prin ###### ########## SRL şi ##### SRL. Totodată, a arătat că în zona respectivă sunt în derulare trei proiecte pe fonduri europene: reabilitarea conducte de alimentare cu apă; reabilitare conducte transport agent termic şi reabilitare infrastructură şi suprastructură parte carosabilă şi alei pietonale. Pentru optimizarea şi eficientizarea costurilor şi pentru a nu exista suprapuneri de plăţi, s-a arătat că, Primăria mun. Constanţa a decis ca partea de asfaltare să fie executată exclusiv de compania ##### SALT B92, la finalul tuturor intervenţiilor celorlalţi operatori în zona carosabilului.”
 
Astfel, petenta a solicitat, în principal, anularea procesului-verbal de constatare contestat ca fiind nelegal şi exonerarea societăţii petente de la plata amenzii contravenţionale în cuantum de 50.000 lei şi în subsidiar, în cazul în care instanţa nu ar reţine ca fiind întemeiate motivele plângerii, astfel cum au fost prezentate, conform art. 21 alin 1 OG 2/201, s-a solicitat a se avea în vedere că sancţiunea se aplică în limitele speciale prevăzute de textul sancționator al contravenţiei şi trebuie să fie proporţională cu gradul de pericol social al faptei, modul şi mijloacele de săvârşire a acesteia, scopul urmărit, urmarea produsă, precum şi circumstanţele personale ale contravenientului.
 
52 de arbori vătămați în timpul lucrărilor
 
În motivarea prin care intimatul Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Constanța a solicitat respingerea plângerii contravenţionale, ca neîntemeiată şi constatarea legalităţii şi temeiniciei procesului-verbal 005780/25.05.2023, se arată că, la data de 23 mai 2023, în timpul verificărilor, în zona cuprinsă între Trocadero – Casa de Cultură din municipiul Constanța, s-a constatat că o mare parte din arborii aflaţi pe aliniamentul stradal, respectiv 52 de arbori din 88 arbori au fost vătămaţi în urma desfăşurării lucrărilor pentru realizarea proiectului de investiţii "Îmbunătățirea mobilităţii" în municipiul Constanța, între Gara CFR și stațiunea Mamaia.
 
Urmare a celor menţionate, intimatul a solicitat a se constata că prin lucrările efectuate s-a intervenit în aliniamentul stradal în care sunt plantaţi arbori (de diferite specii, dar predominant tei) prin scoaterea bordurilor şi intervenţia la baza arborilor. Prin îndepărtarea pământului din jurul trunchiurilor arborilor, s-a subliniat că o parte din rădăcinile acestora, poziţionate la nivelul solului erau secţionate, iar scoarţa lor era vătămată din cauza tăieturilor sau a crestăturilor.
 
Hidro Salt B92 SRL a obținut peste 62 de milioane de lei pentru modernizarea bulevardelor
 
Reamintim că Primăria Constanța a atribuit contractul de execuție a lucrărilor de construcții în cadrul Proiectului Îmbunătățirea Mobilității în Municipiul Constanța, între Gara CFR și Stațiunea Mamaia firmei Hidro Salt B92 SRL.
 
Obiectivul general al proiectului este reprezentat de îmbunătățirea mobilității urbane în Municipiul Constanța, prin resistematizarea infrastructurii de transport pe Bd. 1 Decembrie 1918 și Bd. Alexandru Lăpușneanu. În vederea încurajării utilizării modurilor de transport mai prietenoase cu mediul se vor introduce benzi dedicate transportului public și cu bicicleta, se vor reabilita trotuarele și partea carosabilă. Scopul acestor intervenții este, în principal, reducerea emisiilor GES și promovarea mobilității urbane durabile prin realizarea de investiții în infrastructura de transport public urban și în infrastructura specifică deplasărilor cu bicicleta și pietonale, în vederea asigurării circulației libere și în condiții de siguranță a persoanelor. Toate acestea vor conduce la îmbunătățirea condițiilor de mediu și a calității vietii cetățenilor și vizitatorilor din municipiul Constanța.
 
Valoarea totală a achiziției (fără TVA) este de 62.400.067 lei.
 
Mai multe detalii găsiți AICI.
 
Firma a abandonat lucrările la Liceul Program Sportiv „Nicolae Rotaru” Constanța
 
Reamintim că Hidro Salt B92 SRL a câștigat și contractul pentru reabilitarea, modernizarea şi dotarea Liceului cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru” din municipiul Constanţa.
 
Societatea a încasat atunci, din partea Primăriei Constanța suma de 4.970.276,87 lei, sumă la care se adaugă TVA.
 
La scurt timp însă, Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru” a rămas un șantier abandonat, după ce firma a dispărut iar primăria Constanța a reziliat contractul.
 
Mai multe detalii găsiți AICI.
 
Despre Hidro Salt B92 SRL
 
Conform termene.ro, platformă consultată vineri, 6 septembrie 2024, firma funcționează din 1996, are sediul în București, iar obiectul de activitate este „lucrări de învelitori, șarpante și terase la construcții”.
 
Hidro Salt B92 SRL a raportat în 2023 o cifră de afaceri de peste 155 de milioane de lei, un profit de peste 33 de milioane de lei și 259 de salariați.
 
Asociații sunt Băiculescu Georgeta, Băiculescu Deugene, Băiculescu Marius George și Băiculescu Alexandru.
 
Administrator este Băiculescu Deugene.
 
Potrivit termene.ro, Hidro Salt B92 SRL are 34 de achiziții directe și 97 de licitații câștigate.
 
Sursă text: Portalul Instanțelor de Judecată și rejust.ro (https://www.rejust.ro/juris/86387668g)
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
Primarul municipiului Constanța, în proces cu două firme. Dosarul, pe rolul Judecătoriei

Decizia este definitivă Licitația pentru parcul de la Casa de Cultură, lansată de Primăria Constanța, în atenția magistraților Curții de Apel

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii