„A vrut tac-tu turcoaică, ia de-aici!“ Motivarea judecătorilor în cazul mămicii din Constanța care s-a filmat când își agresa fiica de doi ani!
„A vrut tac-tu turcoaică, ia de-aici!“: Motivarea judecătorilor în cazul mămicii din Constanța care s-a- Conform anchetatorilor, pe fondul unor tensiuni cu soțul său, inculpata s-a filmat în timp ce o agresa fizic pe fiica sa în vârstă de 2 ani, adresându-i totodată și expresii jignitoare, toate menite să atragă atenția soțului său, sens în care i-a trimis videoclipurile, ce ulterior au ajuns să fie vizualizate de membrii familiei și chiar de publicul larg, în urma postării acestora pe rețeaua de socializare Facebook.
- În ceea ce priveşte profilul inculpatei, instanţa reţine că este cetăţean român, în vârstă de 30 ani, căsătorită, cu trei copii în întreținere, iar în prezent are reședința în străinătate.
- Pe parcursul urmăririi penale a avut o atitudine sinceră şi a recunoscut fapta comisă. Din fișa de cazier judiciar a inculpatei rezultă că aceasta nu este cunoscută cu antecedente penale.
Judecătoria Constanța a dispus, săptămâna trecută, condamnarea mămicii care s-a filmat când își agresa fiica de doi ani la un an și șase luni de închisoare cu suspendare, pentru săvârșirea infracțiunii de violență în familie. Mai mult, femeia a fost obligată la plata către persoana vătămată a sumei de 10.000 lei, cu titlu de daune morale.
Decizia Judecătoriei Constanța nu este definitivă.
În actul de sesizare a instanței se arată, că, în cursul lunii decembrie 2021, în timp ce sa afla la domiciliul acesteia din mun. Constanţa, inculpata a exercitat acte de violenţă prin lovituri cu palma, asupra fiicei sale în vârstă de doi ani.
Astfel, se reține că la data de 08.01.2022, organele de poliţie din cadrul Secţiei 3 Poliţie Constanţa, au fost sesizate prin serviciul 112 de către o femeie, cu privire la faptul că aceasta a vizionat pe reţeaua de socializare Facebook două videoclipuri în care o persoană de sex feminin îşi agresa şi ameninţa propriul copil.
Organele de poliţie s-au deplasat la domiciliul numitei (...) şi au constatat că cele două videoclipuri au fost încărcate de către utilizatorul (...), de pe contul său personal de Facebook.
În urma celor constatate, organele de cercetare penală au derulat cercetări specifice în urma cărora au ajuns la identificarea femeii din imagini.
„În urma vizionării celor două videoclipuri, organele de cercetare penală au întocmit un proces verbal, în care au descris că în imaginile de pe primul videoplip se observă o fetiţă de aproximativ doi ani cu păr şaten cârlionţat, îmbrăcată cu o bluză de culoare roz, iar pe fundal se aude vocea unei persoane de sex feminin, care pare a fi aceeaşi persoană care filmează“, conform celor aflate la dosar.
„Unde-i cuţitul, fă?“
„Aceasta strigă la minoră «a vrut tac-tu turcoaică, ia de-aici», după care o loveşte pe minoră cu palma. În urma loviturii, minora cade şi începe să plângă şi se poziţionează în şezut, după care persoana menţionată se adresează minorei cu expresiile «ia de-aici!...cuţitul, unde-i cuţitul, fă?», timp în care o strânge de faţă şi o împinge. În continuare, minora continuă să plângă, iar pe fundal se aud mai multe lovituri de palmă, după care persoana menţionată o prinde de păr, spunându-i «na, na, na, turcoaică a vrut tac-tu»“, potrivit magistraților.
„Fă, eu pe tine te omor, că tu semeni cu tac-tu!“
„Cu prilejul vizionării celui de-al doilea videoclip, se observă cum minora stă întinsă pe pat şi plânge, iar persoana de sex feminin o loveşte cu palma şi o strânge de minoră de obraji, schimonosindu-i buzele, strigând la ea că «fă, eu pe tine te omor, că tu semeni cu tac-tu, eu te omor pe tine!». În acest timp, pe fundal se aud mai multe lovituri de palmă, agresoarea spunând «na, na, na» după fiecare lovitură. În urma celor constatate, au fost luate primele măsuri, constând în emiterea unui ordin de protecţie provizoriu confirmat de procuror şi ulterior de instanţa de judecată prin emiterea unui ordin de protecţie pe o perioadă de şase luni împotriva făptuitoarei, iar copiii minori ai acesteia respectiv (...) au fost plasaţi în regim de urgenţă în asistenţă maternală“, coform anchetatorilor.
Organele de cercetare penală au dispus examinarea medico-legală a minorei (...), concluzionându-se că aceasta nu prezintă leziuni de violenţă.
Cu ocazia audierilor, inculpata a recunoscut săvârşirea faptei, declarând că regretă cele întâmplate.
Până la începerea cercetării judecătoreşti, la termenul de judecată din data de 27.07.2022, inculpata a recunoscut săvârşirea faptei reţinute în sarcina sa prin actul de sesizare al instanţei, solicitând ca judecata să se efectueze în baza probelor administrate în faza de urmărire penală, pe care nu le-a contestat.
Astfel, femeia a beneficat de reducerea pedepsei.
Conform anchetatorilor, pe fondul unor tensiuni cu soțul său, inculpata s-a filmat în timp ce o agresa fizic pe fiica sa în vârstă de 2 ani, adresându-i totodată și expresii jignitoare, toate menite să atragă atenția soțului său, sens în care i-a trimis videoclipurile, ce ulterior au ajuns să fie vizualizate de membrii familiei și chiar de publicul larg, în urma postării acestora pe rețeaua de socializare Facebook.
În ceea ce priveşte profilul inculpatei, instanţa reţine că este cetăţean român, în vârstă de 30 ani, căsătorită, cu trei copii în întreținere, iar în prezent are reședința în străinătate.
Pe parcursul urmăririi penale a avut o atitudine sinceră şi a recunoscut fapta comisă.
Din fișa de cazier judiciar a inculpatei rezultă că aceasta nu este cunoscută cu antecedente penale.
În defavoarea inculpatei, instanţa a reţinut însă că femeia a dat dovadă de lipsă de empatie față de propriul copil, în vârstă de 2 ani la data săvârșirii faptei, deși ca mamă avea îndatorirea de a-și iubi și proteja copilul în orice situație, împrejurări ce imprimă un caracter mai grav conduitei sale infracţionale și impun stabilirea unei pedepse cu închisoarea orientate peste minimul special.
„Fapta săvârşită este de o gravitate peste medie“
„Cu toate acestea, având în vedere că în concret persoanei vătămate nu i-au fost cauzate leziuni sau suferințe fizice de o intensitate ridicată, cel puțin la nivel fizic, deoarece la nivel emoțional acestea nu pot fi cuantificate, putând avea însă circumstanțe serioase asupra dezvoltării emoționale a minorei, instanţa apreciază că circumstanțele reale de săvârșire a faptei impun aplicarea unei pedepse peste minimul special prevăzute de lege, dar și individualizarea pedepsei sub forma suspendării executării pedepsei sub supraveghere, având în vedere că fapta săvârşită de inculpată este de o gravitate peste medie“, potrivit motivării.
Astfel, instanţa a apreciat că aptă să asigure redresarea socială a inculpatei este o pedeapsă cu închisoarea de 1 an și 6 luni ce va fi însă suspendată sub supraveghere, având în vedere că este necesară o verificare strictă a conduitei inculpatei pentru a se obţine scopul urmărit prin aplicarea pedepsei, respectiv acela de prevenire a săvârşirii de noi infracţiuni.
Instanţa a mai apreciat că scopul şi îndeplinirea funcţiilor de constrângere, de exemplaritate şi de reeducare ale pedepsei, în sensul respectului datorat valorilor sociale ocrotite de lege, pot avea loc si fără privare de libertate, dând posibilitatea inculpatei sa reflecteze asupra propriului comportament raportat la relatiile sociale pe care a înțeles să le încalce prin săvârşirea infracțiunii, astfel că va dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, urmând a stabili un termen de supraveghere.
Inculpata prezentă suficiente garanții de îndreptare
Instanța constată că de la data săvârșirii infracțiunii în luna decembrie 2021 și până în prezent, inculpata nu a mai săvârșit alte infracțiuni și va reține că aceasta este o persoană integrată în societate, prezentând suficiente garanții de îndreptare a conduitei sale sociale, ceea ce justifică stabilirea unui termen de supraveghere orientat între minim și mediu.
De asemenea, magistrații au constatat că inculpata s-a aflat sub măsura controlului judiciar din decembrie 2021 și până în luna iulie 2022, având instituită obligația de a nu se apropia de persoana vătămată minoră, iar în această perioadă s-a aflat la muncă în afara țării și nu s-au mai ivit alte incidente de natură să afecteze dezvoltarea fizică sau psihică a minorei, care în concret are nevoie și de prezența mamei în viața sa, inculpata prezentând un minim de garanții că și-a îndreptat conduita, a arătat că regretă săvârșirea faptei și că nu va mai reitera comportamentul.
Nu se impune interzicerea drepturilor părintești
Din această perspectivă, Judecătoria Constanța apreciază că nu se impune interzicerea drepturilor părintești inculpatei, astfel cum s-a solicitat de către reprezentantul Ministerului Public și apărătorul desemnat din oficiu persoanei vătămate, aplicarea pedepsei complementare/accesorii constând în interzicerea drepturilor părintești inculpatei fiind excesivă față de circumstanțele concrete de săvârșire a faptei și atitudinea ulterioară a inculpatei, precum și faptul că în concret, cel puțin la acest moment procesual, persoana vătămată minoră se află în îngrijirea bunicii materne, ambii părinți fiind plecați la muncă în străinătate, astfel că nici măcar tatăl minorei nu ar putea exercita singur, la acest moment, drepturile părintești, de o manieră care să asigure interesul superior al minorei.
„O nouă șansă pentru ca minora să beneficieze de prezența mamei în viața sa“
„Astfel, deși conduita inculpatei este una greu de înțeles, aceasta, ca mamă, nu a mai exercitat în trecut acte de violență față de copiii săi, putându-se acorda o nouă șansă inculpatei pentru ca minora să beneficieze de prezența mamei în viața sa“, au conchis magistrații.
Așa cum arătam și mai sus, decizia Judecătoriei Constanța nu este una definitivă!
Sursă text: portal instanțe de judecată și rejust.ro - Hotarâre nr. 1478/2022 din 07.11.2022 pronunțată de Judecătoria Constanța.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
„Lover boy“!
Povestea cutremurătoare a unei tinere din Constanța care a picat în plasa proxenetismului prin metoda seducţiei
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp