Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:38 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Accident mortal în zona restaurantului Sabrosso, din Constanța! Fost jandarm, condamnat. Dosarul, în apel

ro

17 Dec, 2023 17:00 1966 Marime text
 
 
  • Având în vedere  pedeapsa aplicată, instanţa consideră că scopul pedepsei şi reinserţia socială pot fi atinse fără privarea de libertate a inculpatului, pronunţarea condamnării constituind un avertisment ce îl va determina pe acesta să nu mai săvârşească infracţiuni şi să conştientizeze gravitatea faptei săvârşite.  
  • Aşadar,  prin executarea pedesei fără privarea efectivă de libertate se evită ruperea acestuia din cadrul familial, context în care se constată că executarea efectivă a pedepsei prin privare de libertate ar fi inoportună în acest moment.
 
 
Judecătoria Constanța a decis condamnarea în primă instanță a unui conducător auto la pedeapsa de doi ani de închisoare cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă.  
 
Decizia judecătoriei a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, instanță care va lua o hotărâre definitivă!
 
Prin actul de sesizare a instanţei s-au reţinut următoarele:
 
În fapt, în septembrie 2022, inculpatul a condus un autoturism, pe bd. I.C. Brătianu, din municipiul Constanța, dinspre strada Dezrobirii către strada  Theodor Burada şi ajungând la marcajul pietonal din zona restaurantului Sabrosso, a accidentat mortal persoana vătămată, care traversa pe marcajul pietonal din partea dreapta a conducătorului auto.
 
Conducătorul autoturismului a fost testat cu aparatul etilotest Drager, rezultatul fiind 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat.
 
Cu ocazia audierii în calitate de suspect, conducătorul auto a recunoscut comiterea faptei, arătând în maniera personală modul de producere al accidentului, iar în calitate de inculpat a menținut în totalitate ce a declarat în calitate de suspect, nu a dorit să aducă modificări sau completări, declarând că recunoaşte şi regretă fapta comisă, fiind la prima abatere de natură penal.
 

Cu privire la inculpatul, instanța reține că acesta este integrat social și familial, în prezent este pensionar iar anterior a fost cadru al jandarmeriei.
 
Inculpatul nu are antecedente penale, iar pe parcursul urmăririi penale a avut o atitudine sinceră şi a recunoscut fapta comisă, conform magistraților.
 
Astfel cum reiese din înscrisurile în circumstanțiere depuse la dosarul cauzei, inculpatul este bine văzut în comunitatea din care face parte iar faptul că este la primul conflict cu legea penală, având în vedere și vârsta acestuia, a format convingerea instanței că prezenta fapta reprezintă un simplu derapaj în conduita socială a acestuia.
 
Atitudinea acestuia după săvârșirea infracțiunii și în cursul procesului penal a fost una favorabilă, acesta înțelegând să își asume răspunderea pentru săvârșirea faptei.
 
Față de cele reținute, instanța consideră că aplicarea unei pedepse cu închisoarea orientată spre minimul intervalului, care ţine seama şi de circumstanţele personale ale acestuia, pentru a reflecta toate criteriile ce caracterizează individualizarea judiciară a pedepselor, dându-se relevanţă şi principiului proporționalității între gravitatea faptei comise şi profilul socio-moral şi de personalitate al inculpatului, este suficientă pentru reeducarea inculpatului și pentru atingerea scopului pedepsei.

 
Prin urmare, instanţa va dispune condamnarea inculpatului la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă.
 
Astfel, având în vedere  pedeapsa aplicată, instanţa consideră că scopul pedepsei şi reinserţia socială pot fi atinse fără privarea de libertate a inculpatului, pronunţarea condamnării constituind un avertisment ce îl va determina pe acesta să nu mai săvârşească infracţiuni şi să conştientizeze gravitatea faptei săvârşite.
 
Aşadar,  prin executarea pedesei fără privarea efectivă de libertate se evită ruperea acestuia din cadrul familial, context în care se constată că executarea efectivă a pedepsei prin privare de libertate ar fi inoportună în acest moment.
 
Instanţa a mai constatat că inculpatul a avut o atitudine procesuală pozitivă ulterior comiterii faptei, a recunoscut săvârșirea acesteia încă din cursul urmăririi penale, iar pe parcursul judecăţii a adoptat o atitudine sinceră, manifestând prin întreaga sa conduită regret cu privire la cele întâmplate.
 
Prin urmare, instanța a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pe un termen de supraveghere de 3 ani,  în condiţiile art. 92 alin. 1 şi 2 C. pen., calculat de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.
 
Așa cum arătam și mai sus, prezenta cauză a fost soluționată de Judecătoria Constanța, care a decis condamnarea șoferului la pedeapsa de doi ani de închisoare cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă.  
 
Decizia judecătoriei a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, instanță care va lua o hotărâre definitivă!

Sursa: portal instanțe de judecată și rejust.ro 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
(FOTO+VIDEO)
Accident mortal în Constanța! Sentință definitivă. Decedatul, vinovat 30%, șoferul 70%

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii