Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:12 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Achitare la Tribunalul Tulcea, într-un dosar al DNA Constanța! Vizat, „obiectivul turistic sat pescăresc tradițional“ (MINUTĂ)

ro

24 Mar, 2024 10:54 1872 Marime text
Mihai Alexandru Stanciu, șeful Serviciului teritorial Constanța din cadrul Direcției Naționale Anticorupție.

Judecătorii de la Tribunalul Tulcea au dispus achitarea a trei bărbați (Vizireanu Cosmin Tudor, Grigore Florin Adrian și Gheorghiu Andrei Aurel) trimiși în judecată de procurorii DNA Constanța!
 
Tribunalul Tulcea a concluzionat că faptele de care au fost acuzați cei trei nu sunt prevăzute de legea penală.        
 
Nemulțumiți, procurorii DNA Constanța au contestat decizia judecătorilor din Tulcea la Curtea de Apel Constanța, instanță ce va lua o decizie definitivă.
 
MINUTĂ
 

Solutia pe scurt: În baza art.396 alin.5 Cod de procedură penală, cu referire la art.17 alin.2 și art.16 alin.1 lit.b teza I Cod de procedură penală, achită pe inculpaţii Vizireanu Cosmin Tudor, Grigore Florian Andrei şi Gheorghiu Andrei-Aurel, sub aspectul comiterii, de către fiecare, a infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi cu circumstanţe agravante, prevăzută de art.322 alin.1 Cod penal, cu aplicarea art.35 alin.1 Cod penal şi art.77 lit.a Cod penal, întrucât faptele nu sunt prevăzute de legea penală.
 
În temeiul art.396 alin.5 Cod de procedură penală, cu referire la art.17 alin.2 și art.16 alin.1 lit.b teza I Cod de procedură penală, achită pe inculpaţii Vizireanu Cosmin Tudor, Grigore Florian Andrei şi Gheorghiu Andrei-Aurel, sub aspectul comiterii, de către fiecare, a infracţiunii de participaţie improprie la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de acesta ori în numele ei, prevăzute de art.52 alin.3 Cod penal, raportat la art.18 indice 1 alin.1 şi 3 din Legea nr.78/2000, cu aplicarea art.35 alin.1 Cod penal şi art.77 lit.a Cod penal, întrucât faptele nu sunt prevăzute de legea penală.
 
În baza art.397 alin.1 Cod procedură penală, raportat la art.25 alin.5 Cod procedură penală, cu referire la art.276 alin.5 şi 6 Cod procedură penală, lasă nesoluţionate acţiunile civile formulate împotriva inculpaţilor şi cererea acestora de obligare a părţilor civile la plata cheltuielilor judiciare.


În temeiul art.404 alin.4 lit.c Cod procedură penală, cu aplicarea art.397 alin.5 Cod procedură penală, prin raportare la art.20 din Legea 78/2000, menţine sechestrul asigurator instituit de procuror prin ordonan?a nr.75/P/2017 din data de 11.11.2020 şi prin ordonanța nr.75/P/2017 din data de 20.11.2020, astfel cum a fost modificat de instanţa de judecată prin încheierea de şedinţă din 24.10.2023, asupra bunului imobil reprezentat de teren intravilan în suprafaţă de 400mp, situat în mun.Tulcea, (...) aflat în coproprietatea inculpatului Grigore Florin-Adrian. Măsura sechestrului asigurator va înceta de drept, dacă persoana vătămată nu introduce acţiune în faţa instanţei civile în termen de 30 zile de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri, conform art.397 alin.5 teza finală Cod procedură civilă.

În baza art.275 alin.3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului.

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.

 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

 

În cursul anului 2015, în contextul realizării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile, „Obiectivul turistic sat pescăresc tradițional”, cei trei inculpați (proiectant, diriginte de șantier și constructor), implicați în realizarea acestuia, ar fi falsificat procesele-verbale de recepție atestând în cuprinsul lor împrejurarea neadevărată că lucrările executate corespundeau proiectului tehnic.
 


Ulterior, documentele respective ar fi fost depuse fără vinovăție de către funcționari din primăria Tulcea la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru aprobarea cererilor de rambursare a finanțării.
 
Prin aceste demersuri, cei trei inculpați a fi beneficiat de fonduri nerambursabile în valoare totală de 3.039.229 lei, după cum urmează: 150.660 lei către proiectant, de 81.200 lei către dirigintele de șantier și de 2.807.369 lei către constructor.
 
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Primăria municipiului Tulcea au comunicat că se constituie parte civilă în procesul penal.
 
În cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin la doi dintre inculpați.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 M.A.D.R. prin Direcţia Generală de Pescuit și UAT Municipiul Tulcea apar ca părți civile.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Vasile Iliuță, președintele CJ Călărași, declarații după perchezițiile DNA Constanța - „Am încredere în justiție. Am avut mereu!“
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii