Acţiuni ostile contra statului Tribunalul Militar Bucureşti, proces cu obiect rar întâlnit!
Acţiuni ostile contra statului: Tribunalul Militar Bucureşti, proces cu obiect rar întâlnit!
30 Oct, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
2351
Marime text
- Primul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 24 noiembrie 2020.
Un bărbat a depus la Tribunalul Militar Bucureşti o cerere cu un obiect mai rar întâlnit! Conform datelor puse la dispoziție de portalul instanțelor de judecată, petentul solicită revizuirea unui dosar ce are ca obiect „acţiuni ostile contra statului (art.399 NCP) delict de uneltire contra ordinei sociale - art.209, pct.4, CP anterior 01.01.1969“.
Primul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 24 noiembrie 2020.
Articolul 399 face referire la acţiunile ostile contra statului și prevede că „faptele prevăzute în art. 394 şi art. 396, săvârşite de un cetăţean străin sau apatrid, se pedepsesc cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi“.
Articolul 394 (trădarea) arată că fapta cetăţeanului român de a intra în legătură cu o putere sau cu o organizaţie străină ori cu agenţi ai acestora, în scopul de a suprima sau ştirbi unitatea şi indivizibilitatea, suveranitatea sau independenţa statului, prin:
a) provocare de război contra ţării sau de înlesnire a ocupaţiei militare străine;
b) subminare economică, politică sau a capacităţii de apărare a statului;
c) aservire faţă de o putere sau organizaţie străină;
d) ajutarea unei puteri sau organizaţii străine pentru desfăşurarea unei activităţi ostile împotriva securităţii naţionale, se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
Asta în timp ce articolul 396 face rerefire la „trădarea prin ajutarea inamicului“, în sensul că „fapta cetăţeanului român care, în timp de război: a) predă teritorii, oraşe, poziţii de apărare, depozite ori instalaţii ale forţelor armate române sau care servesc apărării; b) predă nave, aeronave, maşini, aparate, armament sau orice alte materiale care pot servi purtării războiului; c) procură inamicului oameni, valori sau materiale de orice fel; d) trece de partea inamicului sau efectuează alte acţiuni care sunt de natură să favorizeze activitatea inamicului ori să slăbească puterea de luptă a forţelor armate române sau a armatelor aliate; e) luptă sau face parte din formaţii de luptă împotriva statului român sau a aliaţilor săi se pedepseşte cu detenţiune pe viaţă sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi“.
Citește și
Militarul acuzat de agresiune sexuală și ultraj contra bunelor moravuri rămâne în arest
14 ani de când armata nu mai este obligatorie în România!
Reședința Regală din Constanța. Clădirile ce odinioară găzduiau regii adăpostesc acum dosare, justițiabili și magistrați
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii