Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:28 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adevărul.ro Magistratul care l-a condamnat la 13 ani de închisoare pe un director de spital „Pedepsele blânde nu fac decât să încurajeze corupţia din sistemul medical”

ro

15 May, 2017 11:45 4153 Marime text
Fostul manager al SCJU Constanţa, Dănuţ Căpăţână, a fost condamnat la 13 ani şi 4 luni de închisoare pentru luare de mită şi spălare de bani Cetăţeanul de rând care se internează într-un spital, unde contractele sunt „dijmuite” prin mită, beneficiază de servicii fie supraevaluate,  fie  deficitare  din punct de vedere  calitativ. Aceasta este concluzia magistratului care a dat cea mai mare condamnare primită de un director de spital în România: 13 ani şi 4 luni de închisoare

Condamnările blânde date în dosarele de corupţie nu fac decât să încurajeze astfel de infracţiuni, susţine judecătorul Mitu Stegaru de la Tribunalul Bucureşti. Mai ales că este vorba de sume uriaşe de bani, obţinute uşor de demnitari sau funcţionari. „Altfel spus,  pentru o pedeapsă de 3-5 ani închisoare, fie  si cu executare, care de cele mai multe ori este redusă fie  datorită vârstei, fie  datorită lucrărilor cu caracter  ştiinţific, «se merită» riscul câtorva  milioane de euro în patrimoniul  propriu”, arată magistratul cum îşi fac planurile „Halatele albe”. Mitu Stegaru a ajuns la această concluzie după ce a analizat dosarul în care fostul manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, Dănuţ Căpăţână, din perioada 2009-2016, era acuzat de cinci infracţiuni de luare de mită şi spălare de bani. În esenţă, este vorba de cea mai mare şpagă pe care ar fi încasat-o un director de spital din România: 1,2 milioane de euro.  Verdictul judecătorului, cea mai mare condamnare primită de un director de spital din România: 13 ani şi 4 luni de închisoare. Sentinţa nu este definitivă. Cazul este pe rolul Curţii de Apel Bucureşti.
 
Despre tentaţia şpăgii

„Instanţa observă că deşi în ultimii ani numărul managerilor  de unităţi sanitare depistaţi, urmăriţi penal, trimişi în judecată  si condamnaţi a crescut în  mod  considerabil  fenomenul corupţiei din  sistemul  medical tinde  să devină  generalizat, cu grave  consecinţe  asupra  sănătăţii celor care  sunt  îndreptăţiţi la un act medical de calitate, aspect care nu poate fi explicat decât  prin pedepsele  blânde aplicate în majoritatea cazurilor, care nu fac altceva  decât  să încurajeze astfel de infracţiuni, cuantumul sumelor  cu care aceşti  funcţionari se îmbogăţesc peste noapte fiind extrem de tentante”, arată magistratul Mitu Stegaru în motivarea acestei sentinţe.


Judecătorul a atras atenţia că Dănuţ Căpăţână a dobândit  calitatea de manager al Spitalului Clinic  de Urgenţă Constanţa prin „numire” si  nu printr-un concurs  aspect care conduce la concluzia  că încă de la început  acesta  s-ar fi preocupat  mai degrabă de propria „înavuţire” si mai puţin  de  sănătatea  locuitorilor  judeţului Constanţa, „acei cetăţeni plătitori de taxe si impozite care  erau îndreptăţiţi să solicite o mai bună administrare a  banului public, care urma  să se reflecte implicit în calitatea  actului medical de care au beneficiat.” 

Articolul integral poate fi citit pe adevarul.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii