Adjunct din Vama Constanța, la judecată cu statul pentru despăgubiri! Răspunsul instanței
Adjunct din Vama Constanța, la judecată cu statul pentru despăgubiri! Răspunsul instanței
03 Sep, 2022 16:12
ZIUA de Constanta
2361
Marime text
- Cazul s-a aflat în atenția completului F16, prezidat de magistratul Veronica Tudor, judecătorii ajungând la concluzia că acțiunea a fost introdusă de adjunctul vamal prea târziu pe rolul instanțelor și hotărând să o respingă ca prescrisă.
- Acum, însă, cazul a ajuns pe rolul Curții de Apel Constanța, unde adjunctul vamal a atacat prima decizie, pronunțată de Tribunalul Constanța.
Magistrații Secției I Civile a Tribunalului Constanța au respins acțiunea deschisă de un adjunct al Biroului Vamal Constanța Sud Agigea pentru recuperarea prejudiciilor pe care le-a suferit din cauza mega-anchetei de corupție instrumentată de DNA și cunoscută generic drept Dosarul Portul.
Este vorba despre cazul 8068/118/2021 al Tribunalului Constanța, în care reclamant este Claudiu Constantin Olteanu, pârât este Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice, iar obiectul dosarului este reprezentat de „reparare prejudicii erori judiciare“.
Cazul s-a aflat în atenția compeltului F16, prezidat de magistratul Veronica Tudor, judecătorii ajungând la concluzia că acțiunea a fost introdusă de adjunctul vamal prea târziu pe rolul instanțelor și hotărând să o respingă ca prescrisă.
Acum, însă, cazul a ajuns pe rolul Curții de Apel Constanța, unde adjunctul vamal a atacat prima decizie, pronunțată de Tribunalul Constanța.
Urmează ca dosarul să fie repartizat aleatoriu unui complet de soluționare a apelului și să se stabilească data primei înfățișări.
Amintim, potrivit Direcției Naționale Anticorupție, Claudiu Constantin Olteanu a fost trimis în judecată în mega-ancheta anticorupție cunoscută generic drept „Dosarul Portul“.
La finalul procesului penal, însă, vameșul a fost achitat definitiv.
În calitate de adjunct al șefului Biroului Vamal Constanța Sud Agigea, Olteanu a fost acuzat atunci de procurorii DNA de „inițierea sau constituirea unui grup infracțional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup“ și, respectiv, „două infracțiuni de luare de mită, ambele în formă continuată“.
Totuși, după mai mulți ani de anchetă și alții de proces, Curtea Supremă a decis definitiv achitarea persoanelor acuzate în Dosarul Portul.
Achitarea a fost pronunțată prin Decizia penală nr. 177 din 15.07.2019, față de persoanele acuzate, pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, „întrucât fapta nu există, fapta nu este prevăzută de legea penală, sau nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea“, potrivit DNA.
Rămâne de văzut care va fi decizia Curții de Apel Constanța.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Important afacerist din Constanța, acțiune pentru repararea prejudiciilor cauzate de erorile judiciare. Tribunalul a pronunțat verdictul
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii