Afacerist condamnat cu executare în Dosarul Retrocedărilor din Constanța, eliberat în Italia. Povestea lui Dragoș Săvulescu, ajunsă la Înalta Curte
Afacerist condamnat cu executare în Dosarul Retrocedărilor din Constanța, eliberat în Italia. Povestea lui
08 Feb, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
3420
Marime text
- După ce Curtea de Apel București a respins, în decembrie 2020, contestația la executare formulată de Dragoș Săvulescu, hotărârea a fost atacată la Curtea Supremă.
- Dosarul a ajuns pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, unde s-a fixat primul termen la data de 11 martie 2021.
- În cererea adresată instanței de către avocatul acestuia, se arăta, potrivit Hotărârii nr. 245/2020 a Curții de Apel București, citată pe Jurindex, că „statul român și-a pierdut dreptul de a mai urmări executarea pedepsei de către condamnatul Săvulescu Emil Dragoș“.
- Săvulescu s-a predat în Italia, la începutul anului 2020 și, ulterior, autoritățile judiciare din statul italian au decis ca pedeapsa să fie executată acolo, hotărând, totodată, suspendarea acesteia.
- „Nu sunt un criminal, sunt un om care luptă pentru justiție și pentru propria viață, în condițiile în care o mare nedreptate mi s-a făcut! Și sunt un învingător!“, scria Dragoș Săvulescu pe pagina de Facebook, în octombrie 2020.
Condamnat definitiv la cinci ani și jumătate de închisoare cu executare, în Dosarul Retrocedărilor din Constanța și aflat în prezent în Italia, în executarea, în libertate, a pedepsei, Dragoș Săvulescu a contestat, prin avocații săi, sentința de condamnare din România.
După ce Curtea de Apel București a respins, în decembrie 2020, contestația la executare formulată de acesta, hotărârea a fost atacată la Curtea Supremă.
În prezent, dosarul a ajuns pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, unde s-a fixat primul termen la data de 11 martie 2021.
Dosarul în care Dragoș Săvulescu a fomulat contestație la executare împotriva sentinței penale din Dosarul Retrocedărilor are indicativul 5766/2/2020.
În cererea adresată instanței de către avocatul acestuia, se arăta, potrivit Hotărârii nr. 245/2020 a Curții de Apel București, citată pe Jurindex, că „statul român și-a pierdut dreptul de a mai urmări executarea pedepsei de către condamnatul Săvulescu Emil Dragoș“.
Mai exact, „prin cererea înregistrată pe rolul Curții de Apel București, Secția I Penală sub nr.5766/2/2020, condamnatul Săvulescu Emil Dragoș a formulat contestația la executare împotriva sentinței penale nr. 148/10.07.2017 pronunțată de Curtea de Apel București, Secția a II-a Penală, definitivă prin decizia penală nr. 32/A/07.02.2019 pronunțata de Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția Penală în dosarul nr. 6536/2/2008“, potrivit www.rolii.ro.
Argumente aduse în contestarea executării pedepsei
Astfel, „în motivarea contestației la executare s-a invocat faptul că prin recunoașterea de către statul italian a Sentinței penale nr. 148/10.07.2017 a Curții de Apel București - Secția a II-a Penală, modificată și rămasă definitivă prin decizia penală nr. 32/A/2019 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, și punerea acesteia în executare, statul roman și-a pierdut dreptul de a mai urmări executarea pedepsei de către condamnatul Săvulescu Dragoș Emil“.
După analizarea argumentelor aduse de Dragoș Săvulescu, prin avocatul său, Curtea de Apel București a decis se respingă contestația la executare.
Ce au spus judecătorii bucureșteni
În acest sens, se arată în motivarea Hotărârii nr. 245/2020 a Curții de Apel București, citată pe Jurindex, că, „în primul rând, Curtea reamintește faptul că, potrivit art. 598 alin. 1 lit. c c.p.p., contestația la executare se poate formula când se ivește vreo nelămurire cu privire la hotărârea care se execută sau vreo împiedicare la executare“.
„Însă, în privința sentinței penale nr. 148/10.07.2017 a Curții de Apel București - Secția a II-a Penală, definitivă prin decizia penală nr. 32/A/2019 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, nu există vreo nelămurire sau vreo împiedicare la executare“, au arătat judecătorii Curții.
Mai mult, aceștia au spus că „dimpotrivă, sentința penalaă nr. 148/10.07.2017 pronunțată de Curtea de Apel București, Secția a II-a Penală, definitivă prin decizia penală nr. 32/A/07.02.2019 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția Penală, în dosarul nr. 6536/2/2008 a fost recunoscută de Curtea de Apel din Napoli prin sentința din data de 15.09.2020“.
Au mai spus judecătorii bucureșteni că „în privinta sentinței penale nr. 148/10.07.2017 a Curții de Apel București - Secția a II-a Penală, definitivă prin decizia penală nr. 32/A/2019 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, nu există vreo nelămurire sau vreo împiedicare la executare, aceasta executare fiind preluată, în urma recunoașterii și refuzului predării condamnatului Săvulescu Emil Dragoș, de către statul Italian“.
Nu în ultimul rând, judecătorii au arătat că „pentru ca sentința pronunțată de Curtea de Apel din Napoli la data de 15.09.2020 sau ordonanța pronunțată la 13.10.2020 de Curtea de Apel din Napoli, Secția a VIII-a penală, Executări Penale, să producă efecte juridice în România, acestea ar fi trebuit recunoscute de instanțele românești conform dispozitiilor legii nr. 302/2004, lucru care nu a fost solicitat de contestatorul condamnat Săvulescu Emil Dragoș“.
În aceste condiții, contestația la executare formulată de către acesta a fost respinsă, la data de 11 decembrie 2020, judecătorii apreciind că este nefondată.
Această decizie a Curții de Apel București a fost atacată de Dragoș Săvulescu la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Pedreapsa, suspendată în Italia
În noiembrie 2020, ministrul Justiției de la acel moment, Cătălin Predoiu, a precizat că autoritățile judiciare din Napoli au respins executarea mandatului, au recunoscut sentința emisă de instanța română și au dispus executarea pedepsei în Italia, hotărând, totodată, suspendarea acesteia.
Anterior, pe 29 octombrie 2020, Dragoș Săvulescu a scris pe pagina sa de Facebook că „nu sunt un criminal, sunt un om care luptă pentru justiție și pentru propria viață, în condițiile în care o mare nedreptate mi s-a făcut! Și sunt un învingător!“. De asemenea, acesta a precizat că a stat în arestul autorităților italiene o singură zi.
În prezent, în țară, Curtea Supremă va analiza contestația la executare formulată de Dragoș Săvulescu pe data de 11 martie 2021.
Citește și:
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii