Afacerist condamnat în Dosarul Retrocedărilor din Constanța a pledat pentru eliberare
Afacerist condamnat în Dosarul Retrocedărilor din Constanța a pledat pentru eliberare
02 Nov, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
2977
Marime text
- Mihai Camboianu a solicitat eliberarea pentru bună purtare.
- În timpul pledoariilor de la instanță, avocatul afaceristului a arătat că acesta a fost recompensat cu o zi de libertate.
- Judecătoria Medgidia și Tribunalul Constanța au respins cererea afaceristului.
În schimb, afaceristul a solicitat ulterior eliberarea pentru bună purtare.
Pledoaria avocatului
În timpul pledoariilor de la instanță, avocatul afaceristului a arătat că acesta a fost recompensat cu o zi de libertate, de care nu a dorit să profite, pentru a nu sta apoi în carantină, ceea ce i-ar fi afectat dreptul la muncă.
„Apărătorul ales al condamnatului solicită instanței a avea în vedere faptul că petentul a avut un comportament corespunzător, a fost recompensat, a avut o recompensă în data de 01.08.2020 cu pachet și dreptul la vizită, și în data de 17.07.2020 o recompensă cu dreptul de a părăsi penitenciarul, dar nu a putut beneficia de această recompensă, precizând că, dacă petentul ar fi părăsit penitenciarul, ar fi intrat în mod automat la întoarcere în perioada de carantină și nu mai putea fi scos la muncă, acesta preferând să nu părăsească penitenciarul“, se arată în actele dosarului.
În plus, avocatul a mai susținut că Mihai Camboianu „a dat dovezi temeinice de îndreptare“.
Dosarul în care Mihai Camboianu a solicitat, din nou, eliberarea pentru bună purtare are numărul 5848/256/2020.
Inițial, cazul s-a aflat în atenția Judecătoriei Medgidia, care, însă, a decis să respingă cererea afaceristului.
Ce a decis Judecătoria Medgidia
Astfel, se arată în Hotărârea nr. 1787/2020 a Judecătoriei Medgidia, citată pe Jurindex, că „petentul a executat, dintr-un total de 1.826 de zile, un număr de 715 zile , astfel că este îndeplinită cerința referitoare la durata executată din pedeapsa închisorii“.
„I se consideră ca executate ca urmare a muncii prestate 95 de zile, iar pe durata detenției nu a fost sancționat și a obținut 8 recompense, astfel că se poate aprecia că este stăruitor în muncă și disciplinat“, potrivit deciziei instanței.
Se arată în continuare că „luându-se însă în considerare neimplicarea petentului condamnat în activitățile educative pe perioada amânării (nefăcându-se dovada că ar fi solicitat, fără rezultat, să participle la astfel de activități, așa cum a susținut, prin apărătorul ales), precum și natura și împrejurările comiterii faptei pentru care este condamnat petentul și, mai ales, cuantumul prejudiciului produs prin aceasta în dauna statului, cu privire la care nu s-a făcut dovada acoperii măcar în parte, instanța apreciază că petentul nu a dat încă dovezi temeinice de îndreptare“.
Astfel, instanța „consideră că pedeapsa privativă de libertate aplicată acestuia nu și-a atins încă scopul , timpul efectiv executat nefiind suficient reeducării petentului și preveniri i comiterii de alte infracțiuni de îndată ce s-ar afla în libertate“, potrivit www.rolii.ro.
„Instanța subliniază faptul că beneficiul liberării condiționate nu este un drept al condamnatului, ci numai o vocație a acestuia, astfel că, analizând datele existente la dosar , instanța apreciază la acest moment că nu este oportună și prudentă acordare a acestui beneficiu deținutului pentru restul de pedeapsă“, conform sursei citate.
Hotărârea prin care s-a respins cererea de eliberare condiționată a fost atacată de Mihai Camboianu la Tribunalul Constanța.
Totuși, Tribunalul a menținut prima decizie, a Judecătoriei Medgidia, astfel că cererea a fost respinsă în mod definitiv.
Citește și:
„Este stăruitor în muncă și disciplinat“:
Un inculpat din Dosarul Retrocedărilor cere să fie eliberat pentru bună purtare. Cine este și ce pedeapsă a primit
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii