Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:58 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Afaceriști din Constanța, trimiși în judecată de DNA pentru un prejudiciu de 10 milioane euro! (DOCUMENT)

ro

20 Oct, 2022 00:00 3527 Marime text
 
 
 
  • Inculpații sunt acuzați că nu ar fi înregistrat în contabilitatea firmelor pe care le administrau operațiuni comerciale privind livrări și achiziții de deșeuri feroase precum și veniturile obținute din relațiile cu 180 de societăți.
  • Dosarul se află pe rolul Tribunalului Constanța.
  • Facem precizarea că trimiterea în judecată reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a șase inculpați (printre care și o societate comercială), sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de evaziune fiscală și spălarea banilor, comise în formă continuată ce ar fi cauzat un prejudiciu de aproape 10 milioane euro.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 

În perioada 2010 – 2012, cei cinci inculpați, în calitate de administratori ai unor societăți comerciale (printre care și SC Remat Industri Colection SRL trimisă în judecată în prezenta cauză) nu ar fi înregistrat în contabilitatea firmelor pe care le administrau operațiuni comerciale privind livrări și achiziții de deșeuri feroase precum și veniturile obținute din relațiile cu 180 de societăți.
 
Acționând în această manieră, în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale (impozit pe profit și TVA), inculpații ar fi prejudiciat bugetul general consolidat al statului cu suma totală de 42.596.222 lei (aprox. 10 milioane euro la cursul din acea perioadă).
 
În aceeași perioadă, patru dintre inculpați, în baza unor documente (borderouri de achiziții fier vechi de la persoane fizice), întocmite fictiv, ar fi retras din conturile bancare ale societăților pe care le reprezentau suma totală de 194.571.469 lei, despre care cunoșteau că provine din săvârșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală.
 
Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză. În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsurile asiguratorii.


 

Conform unor surse. cei trimiși în judecată sunt:
 
Mihai Bogdănel   
Iaşar Elvis   
Stănescu Iulian Ardelean   
Mihai Alexandru   
Florea Valentin Sorinel   
SC Remat Industri Colection SRL
 

Asta în timp ce ANAF Constanța este parte vătămată/parte civilă.
 
Dosarul se află pe rolul Tribunalului Constanța.
 
Primul termen în cauză a fost stabilit pentru data de 11 noiembrie 2022.
 
Remat Industri Colection SRL
 
Potrivit Confidas.ro, Remat Industri Colection SRL are sediul social în Hârșova, este inactivă fiscal, a fost fondată în 2011 și se ocupă de comerţul cu ridicata al deşeurilor şi resturilor. Asociat unic și administrator este Valentin Sorinel Florea.
 
Potrivit Monitorului Oficial al României, Partea A IV-A, Nr. 311/28.I.2011, firma a fost fondată în baza cererii nr. 3019 din data 19.01.2011, de Mihai Alexandru, având sediul social în Hârșova, strada Constanței.
 
Conform Monitorului Oficial al României, Partea A IV-A, Nr. 478/10.II.2011, în ședința AGA convocată de Mihai Alexandru, în calitate de asociat unic și administrator la SC Remat Industri Colection SRL, a hotărât schimbarea sediului social.
 
În prezent, Remat Industri Colection SRL este inactivă fiscal.
 
Potrivit DNA firma se ocupa de comerțul cu ridicata al deșeurilor şi resturilor.
 
Tot procurorii mai arată că în perioada 11.04.2011-08.03.2012, în contul societății Remat Industri Colection a fost virată suma totală de 99.348.873 lei, sumă care
ulterior a fost retrasă, în mod repetat, în baza unor documente justificative cu conținut nereal.
 
Sumele au fost plătite de 45 de societăți comerciale.
 
Din probele administrate a rezultat cu certitudine că toate cantitățile de deșeuri
metalice avute în vedere au existat cu adevărat, fiind exportate de câteva societăți.
 
În acest sens sunt documentele de încărcare a navelor maritime și cele de export.
 
Societăți fantomă
 
„Este evident“, se mai arată în ancheta DNA, „că cele trei societăți fantomă nu au achiziționat deșeurile de la persoanele fizice indicate în borderourile folosite pentru retragerea numerarului dar nu s-a putut stabili proveniența inițială a deșeurilor (cel mai probabil din dezafectarea unor fabrici/combinate industriale)“.
 
În privința veniturilor obținute din prestarea de servicii, conform anchetatorilor, „probele administrate au conturat aparența de fictivitate a acestora dar într-o modalitate insuficientă pentru a putea justifica inculparea și trimiterea în judecată a beneficiarior servicilior pentru infracțiunea prevăzută de art. 9 litera c din Legea 241/2005, săvârșită cu complicitatea inculpaților din prezenta cauză“.
 
Măsura insuficientă pentru atragerea răspunderii penale
 
„Chiar dacă din punct de vedere fiscal această aparență poate determina înlăturarea unor sume din cuantumul cheltuielilor deductibile, în egală măsura este insuficientă pentru atragerea răspunderii penale a unei persoane. Pentru a retrage sumele de bani realizate prin activitatea de evaziune fiscală toți inculpații au folosit în relația cu unitățile bancare documente frauduloase cu care au creat aparența că banii vor fi folosiți pentru plata deșeurilor achiziționate. Conținutul acestor documente justificative (declarații sau borderouri de achiziție) a fost întotdeauna unul fals, fiind indicate persoane cu nume/prenume și date de
identificare inventate“, au conchis procurorii DNA.
 
Rechizitoriul poate fi citit integral accesând secțiunea Documente.
 
Facem precizarea că trimiterea în judecată reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Printre inculpați, un fost fost deputat PSD
DNA București a trimis în judecată mai multe persoane, la Constanța! S-a stabilit primul termen

 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii