Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:34 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Al cui rămâne Portul Tomis Constanța? Tomis Marina Management, contract până în decembrie 2024. Compania cere prelungirea până în 2040

ro

17 Mar, 2024 17:00 4291 Marime text
  • Tomis Marina Management SRL a solicitat la Tribunalul Constanța prelungirea contractului până la data de 31 decembrie 2040, „acesta fiind termenul final de amortizare integrală a investițiilor realizate“.
Soarta Portului Turistic Tomis din Constanța rămâne să fie stabilită în instanță, Tomis Marina Management SRL, concesionara portului, având contract valabil până în 16 decembrie 2024, conform ultimei decizii a Curții de Apel, neatacată încă la Curtea Supremă.
 
Decizia Curții de Apel, pronunțată în iulie 2023 în dosarul 281/36/2021*, poate fi atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție în termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei motivate.
 
În acest proces, CN Administrația Porturilor Maritime SA Constanța atacase hotărârea inițială a Curții de Arbitraj Maritim și Comercial, care stabilise că valabilitatea contractului încheiat pentru concesionarea Portului Tomis este până în decembrie 2024.
 
Până la acest moment, potrivit datelor oficiale, hotărârea Curții de Apel din vara 2023 nu a fost atacată, decizia nefiind încă redactată.
 
În paralel cu acest litigiu, însă, pe rolul Tribunalului Constanța se mai află un dosar ce vizează Portul Tomis.
 
Este vorba despre cauza cu indicativul 4628/118/2020*, proces în care compania privată solicită prelungirea contractului de concesionare.
 
Obiectul dosarului este reprezentat de o cerere privind „obligația de a face“, iar în proces Tomis Marina Management SRL este reprezentată de avocatul Adrian Gheorghiță, din cadrul Baroului Constanța.
 
Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA este pârâtul, iar în cauză au solicitat să intervină și Municipiul Constanța prin Primar, precum și Primarul Municipiului Constanța.

 
Totodată, și societățile care desfășoară activități comerciale în Portul Tomis au făcut cerere pentru a interveni în proces, în interes alăturat reclamantei Tomis Marina Management.
 
Conform Hotărârii 1477/2020 a Tribunalului, prin care dosarul a fost declinat către Secția a II-a Civilă a instanței, compania a cerut prelungirea contractului până la amortizarea integrală a investițiilor realizat, termenul inițial fiind calculat de către Tomis Marina Management SRL până în decembrie 2043.
 
Totuși, prin precizări ulterioare, compania a solicitat prelungirea contractului până la data de 31 decembrie 2040, „acesta fiind termenul final de amortizare integrală a investițiilor realizate“.
 
Următorul termen în dosarul 4628/118/2020* este stabilit pentru data de 14 mai 2024 și decizia pe care o va pronunța Tribunalul în cauză va putea fi ulterior atacată la Curtea de Apel.
 

În paralel, se așteaptă redactarea deciziei motivate pronunțate în dosarul 281/36/201* care vizează durata inițială a contractului de concesionare a Portului Tomis.
 
Istoricul procesului pentru contract
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, Tomis Marina Management SRL a obținut la Curtea de Arbitraj dreptul de a închiria Portul Tomis până în anul 2024, dar, ulterior, Curtea de Apel Constanța a admis cererea CN APM SA de a fi anulată hotărârea arbitrală.
 
Cazul (281/36/2021) a ajuns în recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție a României, după ce afaceriștii au atacat decizia Curții de Apel.
 
Curtea Supremă a admis recursul Tomis Marina Management și a trimis dosarul înapoi la Curtea de Apel Constanța, pentru rejudecare.
 
În urma rejudecării, Curtea de Apel a decis pe 12 iulie 2023 să respingă acțiunea CN APM SA, menținând astfel hotărârea arbitrală conform căreia contractul este valabil până în decembrie 2024.
 
După comunicarea deciziei motivate a instanței, părțile au la dispoziție un termen de 30 de zile pentru a declara recurs.
 
Dacă se va declara recurs, dosarul va fi trimis pe rolul Curții Supreme de Justiție a României.
 
Despre Tomis Marina Management SRL
 
Potrivit Termene.ro, platformă consultată la data de 17 martie 2024, Tomis Marina Management SRL are sediul social pe strada Lebedei, din Constanța, se ocupă de activități de servicii anexe transportului pe apă și este controlată de asociații Aterina Global SRL și de Euromarina SRL, fiecare deținând câte 50%. 
 
Ca administrator apare Sürmen Seref.         
 
Tot potrivit Termene.ro, Aterina Global SRL mai apare în Aqualand SRL, Blue Beach SRL, I&C Development SRL și M.M. Reciclyng SRL.
 
Asta în timp ce Sürmen Seref figurează în Alfabe Construction SRL, Euromarina SRL și Nokta Energy SRL.
 
În 2022, Tomis Marina Management SRL a declarat zece angajați, profit peste 1,5 milioane de lei și cifra de afaceri peste 5,12 milioane de lei.
 
Despre Aterina Global SRL
 
Conform termene.ro, platformă consultată pe 17 martie 2024, Aterina Global SRL a fost înființată în 2019, se ocupă de dezvoltare (promovare) imobiliară și are sediul social în Constanța, pe strada Lebedei, nr. 1.
 
Compania are ca asociați GKL Engineering LTD, cu 99%, din Cipru, și pe Dogaru Nicoleta, cu 1%, din Constanța, care este și administrator.
 
Pentru anul 2022, Aterina Global SRL a declarat trei angajați, profit peste 1,37 de milioane de lei și cifra de afaceri aproape 27.000 de lei.
 
Despre Euromarina SRL
 
Potrivit termene.ro, platformă consultată pe 17 martie 2024, Euromarina SRL a fost înființată în 2007, are sediul social în Constanța, pe strada Lebedei și se ocupă de construcția de ambarcațiuni sportive și de agrement.
 
Asociați figurează Sürmen Suat (Alfabe Construction SRL), Mehmet Kerim Kalgay (Alfabe Construction SRL), Sürmen Seref (Alfabe Construction SRL, Notka Energy SRL, administrator la Tomis Marina Management SRL), Keçecioglu Hasan Malik (Alfabe Construction SRL, I & C Development SRL) și Mustafa Nihat Demirel (Alfabe Construction SRL, administrator la Alpha Meda Builder SRL).      
 
Euromarina SRL este administrată de Keçecioglu Hasan Malik, Mustafa Nihat Demirel, Sürmen Seref și de Sürmen Suat.
 
Pentru anul 2022, firma a declarat pierderi peste 7.800 de lei.
 
Pentru documentarea acestui articol s-au folosit informații și de pe platforma termene.ro.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Ultima oră!
Tomis Marina Management SRL câștigă procesul pentru Portul Tomis Constanța (MINUTA)

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii