Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:24 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Amendă de peste 60.000 de lei Proces-verbal încheiat de ANSVSA pe numele unei societăți, ANULAT de Judecătorie! Contestație la Tribunalul Constanța

ro

21 Nov, 2024 17:00 210 Marime text
Foto ilustrativă - sursa: Freepick.com

Judecătoria Constanța a anulat un proces-verbal întocmit de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor - Direcţia Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța, întocmit pe numele societății comerciale Arimar Auto Shop SRL.
 
Potrivit cuprinsului procesului-verbal, pe data de 25.10.2024, un inspector DSVSA a aplicat firmei o sancțiune de 62.000 de lei, după ce ar fi depistat o autoutilitară a societății transportând produse alimentare fără a deține autorizație SVSA și fără document de igienizare a mijlocului de transport și că șoferul ar fi refuzat să prezinte documentele de însoțire a mărfii. În document ar fi fost specificat faptul că petenta are dreptul de a achita jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, respectiv suma de 23.000 de lei.
 
Societatea comercială Arimar Auto Shop SRL spune că, potrivit avizului de însoțire a mărfii, nu ar fi fost transportate produse sau subproduse de origine animală, ci doar marfă generală, fără proveniență animală. Firma a cerut în instanță anularea procesului-verbal de contravenție și a procesului verbal de constatare, exonerarea petentului de la plata amenzii contravenționale, obligarea intimatului la plata cheltuielilor de judecată ocazionate cu acest proces, precum și restituirea către petent a sumei achitată cu titlu de amendă-jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ. De asemenea, societatea comercială a cerut înlocuirea sancțiunii amenzii în avertisment.
 
La ședința de judecată din data de 25.09.2024, în dosarul cu indicativul 30821/212/2023, judecătorii au hotărât anularea procesului-verbal.
 
MINUTA
 
Soluția pe scurt: Admite plângerea contravenţională. Anulează procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor CT nr. 1371/25.10.2023. Respinge cererea de restituire a amenzii formulată de petentă, ca inadmisibilă. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea se depune la Judecătoria Constanţa. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 25.09.2024.
 
Cum motivează instanța anularea procesului-verbal

 
În motivare, instanţa reţine că actul atacat a fost întocmit în mod nelegal întrucât agentul constatator a aplicat sancţiunea amenzii contravenţionale cu nerespectarea dispoziţiilor art. 10 din O.G. nr. 2/2001, potrivit cărora, dacă aceeaşi persoană a săvârşit mai multe contravenţii, sancţiunea se aplică pentru fiecare contravenţie.
 
În cuprinsul procesului-verbal contestat organul constatator nu a menţionat sancţiunea stabilită pentru fiecare din cele două fapte contravenţionale reţinute, aplicând direct o singură sancţiune, respectiv o amendă în cuantum de 62.000 de lei. (...) de această împrejurare, rezultă în mod vădit nelegalitatea procesului-verbal. Astfel, deşi au fost indicate două temeiuri de sancţionare distincte, corespunzător numărului faptelor constatate, nu au fost menţionate în procesul-verbal două sancţiuni.
 
(...) nerespectarea  prevederilor art. 10 din O.G. nr. 2/2001 nu este sancţionată în mod expres cu nulitatea procesului-verbal, din interpretarea coroborată a prevederilor alin. 1 şi 2 rezultă cerinţa imperativă ca fiecare faptă contravenţională să fie sancţionată distinct. Caracterul imperativ rezultă din însăşi raţiunea edictării acestor dispoziţii, aceea de a permite verificarea legalităţii aplicării şi individualizării fiecărei sancţiuni în parte, (...). În acest sens, nu se poate verifica dacă individualizarea sancţiunilor aplicate a fost în mod corect stabilită de agentul constatator pentru fiecare contravenţie în parte, în funcţie de criteriile prevăzute de art. 21 alin. 3 din O.G. nr. 2/2001.
 
În cauză, respectarea principiului proporţionalităţii nu se poate verifica dacă nu este individualizată în mod distinct fiecare sancţiune, în funcţie de criteriile prevăzute de lege.
 

În concluzie, faţă de aspectele analizate anterior, instanţa apreciază că aplicarea unei sancţiuni cumulative în caz de concurs de contravenţii constatate prin acelaşi proces-verbal trebuie să fie rezultatul unor sancţiuni stabilite în mod distinct pentru fiecare contravenţie. O soluţie contrară, cum este cea din speţă, unde amenda a fost aplicată prin neindividualizarea în mod separat a sancţiunilor pentru fiecare faptă reţinută în sarcina petentei, este nelegală şi de natură a atrage nulitatea procesului-verbal de contravenţie, nepermiţând instanţei de judecată să exercite controlul de legalitate asupra actului sancţionator.
 
Potrivit art. 5 alin. 2 şi 5 din O.G. nr. 2/2001, amenda reprezintă o sancţiune contravenţională principală, însă stabilirea acestei sancţiuni trebuie să fie proporţională cu gradul de pericol social al faptei săvârşite, în timp ce alin. 7 prevede că: „pentru una şi aceeaşi contravenţie se poate aplica numai o sancţiune contravenţională principală”.
 
Interpretând per a contrario acest text de lege, instanța reține că se impune aplicarea unei sancţiuni principale pentru fiecare faptă contravenţională constatată printr-un proces verbal de constatare şi sancţionare contravenţională.
 
În situaţia în care au fost identificate mai multe fapte contravenţionale se impune ca agentul constatator să facă o individualizare concretă a sancţiunii contravenţionale pentru fiecare faptă în parte, prin raportare la criteriile oferite de art. 21 alin. 3 din O.G. nr. 2/2001 şi să aplice câte o sancţiune faţă de fiecare contravenţie reţinută. Sancţiunile reţinute trebuie expres indicate în cuprinsul procesului-verbal de contravenţie, chiar dacă, faţă de prevederile art. 10 din O.G. 2/2001, sancţiunile contravenţionale se cumulează şi contravenientul execută doar o singută amendă contravenţională.
          
Instanța constată că este lovit de nulitate procesul-verbal de contravenţie ca urmare a încălcării modalităţii de individualizare a sancţiunii pentru faptele contravenţionale reţinute în sarcina petentei, care trebuiau să se realizeze în baza art. 21 alin. 3 din O.G. nr. 2/2001.
          
Această modalitate de individualizare se impune a putea fi verificată din perspectiva legalităţii şi temeiniciei aplicării sancţiunii.
          
Neregularitatea întocmirii procesului-verbal pentru incorecta aplicare a sancţiunii este una de natură a conduce la anularea procesului-verbal de contravenţie, în conformitate cu dispoziţiile art. 175 alin. 1 din Condul de Procedură Civilă, întrucât vătămarea cauzată petentei nu poate fi înlăturată decât prin desfiinţarea actului. (...)
 
Sursă text: ReJust.ro
 
În secțiunea „Documente” poate fi consultată în integralitate Hotărârea nr. 10793/2024, pronunțată de Judecătoria Constanța.
 
ANSVSA a atacat cu apel anularea procesului-verbal
 
Potrivit portalului instanțelor de judecată, la data de 24.10.2024 a fost înregistrată contestația formulată de ANSVSA împotriva hotărârii Judecătoriei, dosarul fiind înscris pe rolul secției de contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului Constanța, miercuri, 13 noiembrie 2024.
 
Deocamdată, nu a fost stabilit termen de judecată.
 

 
Despre SC Arimar Auto Shop SRL
 
Societatea Arimar Auto Shop SRL a fost înființată în anul 2014 în localitatea Lumina din Județul Constanța și are ca obiect comerț cu amanuntul de piese și accesorii pentru autovehicule.
 
Potrivit platformei termene.ro, accesată la data de 21.11.2024, asociat unic și administrator al societății este Frunză Marius.
 
Conform aceleiași surse, firma Arimar Auto Shop SRL a câștigat 4 contracte prin achiziții directe cu pachete sărbători de Paște la primăria Peștera, alimente, băuturi și tutun la primăria Seimeni.
 
În anul fiscal 2023, societatea a declarat o cifră de afaceri de 18.386.543         lei cu un profit de 448.402 lei, cu 23 de angajați.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Surse de documentare: Portalul instanțelor de judecată, ReJust și platforma online Termene.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Citește și:
Sofi Leader Invest SRL așteaptă decizia instanței! Prefectura Constanța a chemat-o în judecată

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii