Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:42 19 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Anăstase Caraiola, acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA Constanța! Condamnare

ro

28 Mar, 2024 12:16 1364 Marime text
 
 
  • Dosarul a fost instrumentat de Andrei Bodean, fostul procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție - Serviciului teritorial Constanța!
  • Tot în acest dosar, DNA a dispus clasarea cercetărilor față de Mihai Lupu, președintele CJC, dar și față de Constantin Petrică Adrian, funcționar public în cadrul primăriei orașului Năvodari, județul Constanța.
  • Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 
 
Tribunalul Constanța a admis acordul de recunoastere a vinovăției încheiat de procurorii DNA Constanţa cu Anăstase Caraiola, cauza fiind disjunsă din dosarul în care au fost trimiși în judecată Ermil Chelariu, fost director general al Direcției Generale Administrarea Domeniului Public și Privat – Autoritatea Județeană de Transport din cadrul Consiliului Județean Constanța, dar și Roșu Adrian, fost șef birou în cadrul Direcției Gospodărire Urbană și Servicii de Utilități Publice din cadrul Primăriei Mangalia.
 
Dosarul a fost instrumentat de Andrei Bodean, fostul procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție - Serviciului teritorial Constanța! Tot în acest dosar, DNA a dispus clasarea cercetărilor față de Mihai Lupu, președintele CJC, dar și față de Constantin Petrică Adrian, funcționar public în cadrul primăriei orașului Năvodari, județul Constanța.
 
Revenind la acordul de recunoastere, tribunalul a decis condamnarea lui Anăstase Caraiola pedeapsa de 1 an şi 4 luni închisoare, pentru complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.
 
Instanța a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi a stabilit un termen de supraveghere de 2 ani, conform art. 92 alin. 1 C. pen.
 
Anăstase Caraiola a fost obligat inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere:
 
a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Constanţa, la datele fixate de acesta;
 

b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;
 
c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;
 
d) să comunice schimbarea locului de muncă;
 
e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.
 
„În baza art. 93 alin. (2) lit. b) C. pen. impune inculpatului să execute următoarea obligaţie: să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de Probaţiune Constanţa sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. În baza art. 93 alin. (3) C. pen., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii la Primăria com. Crucea, jud.Constanța sau la Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii Constanța, pe o perioadă de 60 de zile. În baza art. 91 alin. (4) C. pen. atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 C. pen. În baza art. 274 alin. 1 C.p.p., obligă inculpatul Caraiola Anăstase la plata sumei de 2000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de către stat. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 28.03.2024, prin punerea la dispoziţie a soluţiei prin mijlocirea grefei instanţei“, se mai arată în decizia tribunalului.


Decizia a fost luată, potrivit datelor noastre, de judecătorul Dumitru Bogdan Mihai, de la Tribunalul Constanța.
 
Amintim că la finele lunii decembrie 2023, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au anunțat trimiterea în judecată, în stare de libertate, a atât a lui Chelariu Ermil, director general al Direcției Generale Administrarea Domeniului Public și Privat – Autoritatea Județeană de Transport din cadrul Consiliului Județean Constanța, cât și a lui Roșu Adrian, fost șef birou în cadrul Direcției Gospodărire Urbană și Servicii de Utilități Publice din cadrul Primăriei Mangalia, pentru folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

 

„În cauză, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu un inculpat (nr. Anăstase Caraiola), administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.
 
În prezența apărătorului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținută în sarcina lui, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 1 (un) an și 4 (patru) luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 (doi) ani.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
 
În perioada martie – aprilie 2023, inculpații Chelariu Ermil și Roșu Adrian, în calitățile menționate mai sus, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi permis omului de afaceri, cercetat în prezenta cauză, accesul la informații nedestinate publicității (ofertele depuse de alte societăți comerciale etc.), demersuri care ar fi avut ca urmare câștigarea de către acesta din urmă a mai multor licitații (ce priveau amenajarea și întreținerea spațiilor verzi) organizate de instituțiile publice pe care le reprezentau funcționarii menționați anterior.
 
Contractele obținute de omul de afaceri în maniera de mai sus s-ar fi ridicat la suma totală de 735.877 lei.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța.
 
În cauză, față de suspecții Lupu Mihai și Constantin Petrică Adrian procurorii anticorupție au dispus soluția clasării.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“.

 
Dimitris Garden SRL
 
Potrivit surselor noastre, firma din prezenta cauză ar fi Dimitris Garden SRL, cu sediul social pe strada Victoriei, din localitatea Mihail Kogălniceanu, județul Constanța.
 
Mai multe despre firma în cauză pot fi citite accesând link-ul de mai jos:
 
Mihai Lupu, șeful CJC, acuzat de luare mită!
Totul despre Dimitris Garden SRL firma care ar fi în centrul dosarului DNA


 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Exclusiv!
Mihai Lupu, președintele CJC, clasare de la DNA! Ermil Chelariu și Adrian Roșu, trimiși în judecată. Caraiola Anăstase a încheiat acord

 

Tags: Mihai Lupu


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii