Ancheta nu s-a terminat Anticorupția, cu cereri la instanță, în Dosarul vaccinărilor false de la Mangalia (DOCUMENT)
Ancheta nu s-a terminat: Anticorupția, cu cereri la instanță, în Dosarul vaccinărilor false de la Mangalia
14 Feb, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
3238
Marime text
Foto cu rol ilustrativ din Arhiva ZIUA de Constanța
- Procurorii le-au cerut judecătorilor Tribunalului Suceava să prelungească măsurile preventive dispuse în cazul celor șase suspecți arestați, dintre care o persoană se află în arest la domiciliu.
- Luna trecută, Tribunalul Suceava hotărâse să înlocuiască arestul preventiv în cazul suspecților cu arestul la domiciliu, dar decizia a fost schimbată de Curtea de Apel Suceava.
- Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale, luarea măsurilor preventive sau trimiterea în judecată reprezintă etape şi măsuri în cadrul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, care nu pot în nici o situaţie să înfrângă prezumţia constituţională de nevinovăţie de care se bucură oricare justiţiabil.
- În Secțiunea Document, puteți consulta Referatul DNA Suceava prin care s-a propus arestarea preventivă a suspecților, remis, în forma anonimizată, la cererea ZIUA de Constanța.
Procurorii Serviciului Teritorial Anticorupție Suceava cer ca suspecții din Dosarul vaccinărilor false de la Mangalia să nu fie lăsați în libertate, la expirarea măsurii arestului preventiv, respectiv, a arestului la domiciliu!
Ancheta nu s-a finalizat încă, așa încât procurorii le-au cerut judecătorilor Tribunalului Suceava să prelungească măsurile preventive dispuse în cazul celor șase suspecți arestați, dintre care o persoană se află în arest la domiciliu.
Cererea procurorilor DNA Suceava va fi analizată astăzi, 14 februarie 2022, de către magistrații Secției penale a Tribunalului Suceava.
Potrivit datelor oficiale, solicitarea procurorilor Anticorupție îi vizează pe Henriette Raluca Berge și Pompilia Timofei, asistente medicale în cadrul Centrului de Vaccinare amenajat în incinta Sanatoriului Balnear și de Recuperare Mangalia, dar și pe Elena Daniela Vlădoi, angajată a Spitalului Municipal Mangalia, pe Andrei Cristian Vlădoi, dar și pe Marian Ilișoi.
Pentru toți cei cinci suspecți, DNA Suceava a solicitat prelungirea măsurii arestului preventiv.
În ce o privește pe Alina Lidia Ilișoi, Anticorupția a solicitat instanței să dispună prelungirea măsurii arestului la domiciliu.
Prelungirea arestării, respinsă luna trecută
Amintim, la momentul analizării cererii de luna trecută a DNA Suceava privind prelungirea măsurilor preventive, Tribunalul Suceava apreciase că nu se mai impune arestarea preentivă a suspecților.
Astfel, în ianuarie 2022, Tribunalul Suceava înlocuise arestul preventiv al celor cinci suspecți cu măsura arestului la domiciliu, în timp ce Alina Lidia Ilișoi a fost plasată sub control judiciar.
Lucrurile nu au rămas însă așa, pentru că procurorii DNA au contestat decizia Tribunalului la Curtea de Apel Suceava.
Instanța de control a considerat, însă, că nu este oportună înlocuirea măsurilor preventive pentru niciunul dintre suspecți. Cele cinci persoane arestate au fost plasate din nou în arest preventiv, iar pentru cea de-a șasea persoană anchetată a fost menținut arestul la domiciliu.
Grup infracțional pus la cale în concediu
Așa cum arătam în edițiile anterioare ale ZIUA de Constanța, procurorii DNA Suceava au arătat în referatul propunerii de arestare preventivă a suspecților că grupul infracțional organizat pe care anchetatorii spun că l-au descoperit ca având nucleul în Mangalia ar fi fost pus la cale în timpul unui concediu de odihnă petrecut pe litoralul Mării Negre, la începutul lunii septembrie 2021.
În referatul procurorilor DNA Suceava prin care s-a propus arestarea preventivă, se arată că „urmare a cercetărilor efectuate în cauză, a rezultat existența unui grup infracțional ai cărei membri desfășoară activități ce au drept scop final obținerea de certificate falsificate de vaccinare anti-Covid pentru clienții interesați, în schimbul a diferite sume de bani, cuprinse între 400 și 100 de euro, care se împart între persoanele intermediare, în funcție de numărul lor, și persoana care se ocupă în mod direct și nemijlocit de efectuarea și implementarea în sistem a datelor false“.
Au mai spus procurorii anticorupție că „acest grup infracțional organizat își are nucleul pe raza municipiului Mangalia, jud. Constanța, unde mai multe cadre medicale acționează în mod concertat în scopul falsificării de certificate de vaccinare anti – Covid pentru diferite persoane racolate de către intermediari de maximă încredere“.
„Grupul infracțional organizat s-a constituit, la sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie 2021, din inițiativa numitei Vlădoi Daniela Elena, care lucrează ca liftieră în cadrul Spitalului Municipal Mangalia, care și-a asumat rolul de persoană de legătură, atât între membrii grupului infracțional organizat, cât și între clienții proprii sau racolați de intermediarii ei de încredere și cadrele medicale specializate în falsificarea certificatelor de vaccinare anti-Covid, (....) , numitul (.....), care a devenit intermediarul său de maximă încredere, asumându-și rolul dublu de racolare de clienți și de colectare și disimulare a sumelor de bani pretinse de (....), în schimbul certificatelor falsificate, prin plăți făcute în contul altor persoane, a numitelor Berge Henriette – Raluca, zisă «Ariana» sau «Ari», și Timofei Pompilia, ambele asistente medicale la Spitalul Municipal Mangalia, desemnate să activeze și în cadrul Centrului de vaccinare ce funcționează în incinta Sanatoriului Balnear și de Recuperare Mangalia, și care s-au arătat dispuse să falsifice certificate de vaccinare anti-Covid, prin implementarea în sistemul electronic reprezentat de Registrul Electronic Național de Vaccinări, de date nereale în legătură cu efectuarea vaccinurilor, contra unor sume de bani, care se situează în jurul echivalentului în lei a 100 de euro, precum și a numiților (.....), zis «Iuli», (.....) și (.....), care, în mod direct sau prin alte persoane interpuse, și-au asumat rolul de a racola persoane dornice să intre în posesia de certificate falsificate de vaccinare anti – Covid, la rândul lor percepând comisioane cuprinse între 50 și 250 de euro, în funcție de persoana clienților, bani pe care i-au colectat și disimulat prin plăți făcute în contul altor persoane, precum și din numiții (.....), (.....), soția acestuia, (.....), (.....), (.....), (.....), (.....), fiul acestuia, (.....) și soția sa, (.....), (.....), (.....), (.....) și alții, care, la rândul lor, au fost ei înșiși clienți ai celei dintâi, și care au aderat la gruparea infracțional organizată, precum și din clienții acestora, care au sprijinit gruparea infracțională“, conform DNA.
Toți suspecții vizați de prezenta anchetă se bucură, potrivit legislației în vigoare, de prezumția de nevinovăție.
În ce privește cererea DNA de prelungire a măsurilor preventive, ce urmează să fie analizată astăzi de Tribunalul Suceava, facem precizarea că, indiferent care va fi decizia Tribunalului, aceasta va putea fi contestată la Curtea de Apel Suceava de către oricare parte care se declară nemulțumită.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Procurorii DNA explică în detaliu vaccinarea la chiuvetă de la Mangalia (REFERAT PROPUNERE ARESTARE)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii